Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Whiplash door kop‐staart aanrijding

11 april 2016 Kop-staart botsing

Whiplash door kop‐staart aanrijding

Een automobilist let even niet op en botst van achteren op uw auto. We spreken dan van een kop-staartbotsing. De voorste bestuurder krijgt van achteren een enorme klap naar voren en loopt hierdoor grote kans een whiplash door kop-staart aanrijding op te lopen.

Een whiplash is erg akelig letsel. Bij het oplopen van een whiplash is het van belang dat u goed geïnformeerd bent. Hoe zit het met de aansprakelijkheid, schadevergoeding, uw rechten en plichten?

In dit artikel:
Whiplash door een kop staartbotsing, wat nu?
Wat is een kop-staart aanrijding?
En wat is een whiplash?
Symptomen van een whiplash
Hoe te handelen na een whiplash?
De hoogte van een vergoeding bij een whiplash
Wie is er aansprakelijk?
Schadevergoeding claimen
Hoogte schadevergoeding
Smartengeld bij whiplash
Wat als de verzekeraar moeilijk doet
Laat uw schade niet te snel afkopen
Wat als de klachten blijvend zijn?
Samenvatting

Whiplash door een kop staartbotsing, wat nu?

In het kort:
Whiplash, wat nu? Ga zo snel mogelijk naar de huisarts. Door een goede behandeling herstelt u sneller en beter van uw whiplash. Bovendien is het voor het verhalen van de letselschade belangrijk dat uw arts noteert dat u een whiplash u heeft. Zo kunt u aantonen dat de whiplash door de kop-staart aanrijding is veroorzaakt.

Meer informatie:
Door een kop-staart aanrijding kunt u een whiplash krijgen. Een whiplash is een aandoening met klachten als nekpijn, hoofdpijn en duizeligheid. Is de kop-staart botsing niet uw schuld, dan krijgt u alle kosten vergoed. Ook kunt u smartengeld krijgen.

Sommige verzekeraars en verzekeringsartsen doen echter moeilijk, waardoor u uw schadevergoeding of uitkering misloopt. Goede juridische hulp is daarom belangrijk (lees hier meer over: nekpijn en de halsstarrige verzekeraar). Onze juridische hulp is gratis.

Wat is een kop-staart aanrijding?

Een kop-staart aanrijding wordt ook wel een kop-staart botsing of een aanrijding van achteren genoemd. Dit is een aanrijding van twee motorvoertuigen, waarbij de achterste auto op de voorligger klapt.

En wat is een whiplash?

Whiplash is Engels voor ‘zweepslag’. Een whiplash komt voor als de spieren van de nek ernstig verrekken. Dit gebeurt door een plotselinge beweging van het hoofd. Doordat het hoofd met grote kracht naar voren en naar achteren slingert, kunnen klachten als nekpijn en hoofdpijn ontstaan.

Een whiplash ontstaat vaak na een kop-staartbotsing. Ook kunnen bij een whiplash duizeligheid, concentratiestoornissen, misselijkheid, vermoeidheid en zelfs oor- en oogklachten voorkomen. Bekijk de meest voorkomende klachten. Wilt u meer uitleg over een whiplash? Klik dan op de link en bekijk de video.

Symptomen van een whiplash

De spieren in de nek raken overbelast, wat allerlei nare klachten tot gevolg kan hebben. Voorbeelden van deze klachten zijn:

– Pijn in de nek
– Hoofdpijn
– Pijn in de armen en schouders
– Duizeligheid
– Misselijkheid
– Vergeetachtigheid
– Concentratieproblemen
– Slapeloosheid
– Gevoeligheid voor licht en geluid

Zie ook: symptomen whiplash.

Hoe te handelen na een whiplash?

Heeft u een whiplash opgelopen door een kop-staart aanrijding? Er is een aantal handelingen die u kunt verrichten om het u zo gemakkelijk mogelijk te maken:

De medische kant:
Het is van belang dat u na het oplopen van een whiplash snel medische hulp zoekt. Een arts kan u adviseren over de behandeling van het letsel. Daarnaast helpt het (zelfstandig) aanleggen van een dossier bij het maken van een schadeclaim. Vraag familie en vrienden om hulp, indien nodig.

Ook raden wij u aan om rust te houden, maar wel te blijven bewegen. Dit kan helpen bij het herstel van de whiplash. U kunt bijvoorbeeld uw nek elke twee uur bewegen. Of doorgaan met bewegen zoals u gewend bent, maar dan rustiger. Denk er dan wel aan om pauzes te nemen.

De juridische kant:
Loopt u letselschade op door een aanrijding van achteren, dan heeft u meestal recht op schadevergoeding. Hiervoor moet u wel de tegenpartij schriftelijk aansprakelijk stellen voor het letsel. Zie ook: wat te doen na een aanrijding van achteren?

Bij het oplopen van een whiplash is het een goed idee om juridische bijstand te zoeken. Een letselschadejurist kan u helpen de schadevergoeding te krijgen die u verdient. Verzekeraars zullen vaak proberen de schade af te kopen. Onze letselschadejuristen zorgen dat uw schadevergoeding niet te laag uitvalt.

Houd gedetailleerd bij welke klachten en kosten u heeft met betrekking tot uw whiplash. Dit overzicht helpt duidelijker te maken op welke schadevergoeding u recht heeft.

Wie is er aansprakelijk?

Bij een aanrijding van achteren is vaak schade. De auto moet bijvoorbeeld gerepareerd worden of er zijn medische kosten. Wie is er dan aansprakelijk voor de schade?

Het staat in de wet dat de bestuurder vrij moet zijn om zijn auto tot stilstand te kunnen brengen. Dit moet binnen de afstand waarin de bestuurder kan zien of de weg vrij is. Wordt hij daarin gehinderd en komt het tot een kop-staart aanrijding, dan is de achterliggende bestuurder dus aansprakelijk.

Er zijn echter een aantal uitzonderingen op deze aansprakelijkheid:

– De achterliggende auto wordt afgesneden
– De voorliggende automobilist remde plotseling, zonder reden
– De voorliggende automobilist remde ten onrechte voor een groen of oranje stoplicht.

Het hangt dus van de situatie af wie er aansprakelijk is voor de (letsel)schade. Voor meer informatie over kop-staartbotsing en aansprakelijkheid, bekijk de volgende artikelen:

aansprakelijkheid kop-staartbotsing
5 voorbeeldsituaties aansprakelijkheid kop-staart aanrijding

Schadevergoeding claimen

Hebt u een whiplash opgelopen door een kop-staart botsing? Dan hebt u recht op een schadevergoeding. De verzekeraar van de aansprakelijke tegenpartij moet een bedrag uitkeren dat uw kosten dekt.

Dit kunnen ziektekosten zijn, maar ook kosten voor hulp en hulpmiddelen. Ook verlies aan inkomsten tellen mee voor de hoogte van uw schadevergoeding.

Hoogte schadevergoeding

Bent u het slachtoffer van whiplash door een kop-staart aanrijding, dan maakt u vaak allerlei kosten. Zeker als u een whiplash oploopt. Bekijk de hoogte van de schadevergoeding. Er zijn verschillende soorten schadeposten.

Voorbeelden hiervan zijn:

– Smartengeld
– Inkomensschade
– Materiële kosten
– Medische kosten
– Hulp in de huishouding

Een goede letselschadejurist helpt u gratis bij het berekenen van de hoogte van uw schadevergoeding. Onze letselschadejuristen staan u bij en nemen deze last van uw schouders. Een whiplash oplopen is al vervelend genoeg.

Smartengeld bij whiplash

Bij een whiplash door kop-staart botsing kunt u smartengeld krijgen. Smartengeld is een financiële tegemoetkoming voor het leed en de gederfde levensvreugde die u door een whiplash ondervindt. De hoogte van uw smartengeld hangt af van uw blijvende klachten. Zie smartengeld whiplash voor meer informatie.

Wat als de verzekeraar moeilijk doet?

Bij een whiplash willen aansprakelijkheidsverzekeraars nog wel eens moeilijk doen. Zij stellen bijvoorbeeld dat u direct na de kop-staart botsing nekklachten had moeten hebben en niet enkele dagen later. Hebt u problemen met een verzekeraar? Schakel dan een goede belangenbehartiger in.

Laat uw schade niet te snel afkopen!

Sommige verzekeraars stellen voor uw whiplash schade voor een bepaald bedrag af te kopen. Bent u onder de indruk van de hoogte van het bedrag? Denk er dan aan dat uw uiteindelijke schade veel hoger kan uitpakken. Ga nooit akkoord voordat u helemaal hersteld bent van uw whiplash.

Wat als de klachten blijvend zijn?

De meeste mensen met een whiplash hebben binnen een paar maanden geen klachten meer. Bij sommigen zijn de klachten blijvend. Het probleem is dat blijvende whiplash klachten vaak niet worden erkend. Raakt u arbeidsongeschikt, dan kan het zijn dat u geen uitkering krijgt. Het gevolg: financiële problemen.

Samenvatting

Onvoorzichtigheid in het verkeer kan een kop-staart aanrijding en een whiplash als gevolg hebben. Meestal is de achterliggende bestuurder hiervoor verantwoordelijk. Hij of zij is het slachtoffer dan een schadevergoeding schuldig.

Ga bij een whiplash zo snel mogelijk naar de huisarts. Door een goede behandeling herstelt u sneller en beter. Bovendien is het voor het verhalen van de letselschade belangrijk dat uw arts noteert dat u een whiplash u heeft. U heeft, zoals hierboven vermeld, namelijk recht op een schadevergoeding en vaak ook op smartengeld. Doet een verzekeraar of verzekeringsarts moeilijk, schakel dan juridische hulp in.

Een arts bezoeken, rust houden en een letselschadejurist inschakelen kan bij een whiplash na een kop-staart aanrijding een hoop zorgen schelen. Is de ander verantwoordelijk voor uw whiplash klachten, dan is juridisch hulp kosteloos voor u.

Juridisch adviseurs stellen de hoogte van uw schadevergoeding vast en claimen deze bij de verzekeraar van de tegenpartij. Ook vragen zij een voorschot aan, zodat u meteen uw kosten vergoed krijgt.

whiplash door kop staart aanrijding

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.