Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

De 10 meest voorkomende klachten na een kop-staart botsing

9 augustus 2018 Auto ongeluk

De 10 meest voorkomende klachten na een kop-staart botsing

Een achterop aanrijding is het meest voorkomende verkeersongeval. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Een kop-staart botsing wordt meestal veroorzaakt door bumperkleven en onoplettendheid. Bijvoorbeeld als mensen al heel lang in de file staan.

Vaak denkt men dat een achterop aanrijding slechts zeer licht letsel veroorzaakt. Maar dat klopt niet. U kunt na een kop-staart botsing met verschillende klachten te maken krijgen. Nekpijn, hoofdpijn en spierpijn na het auto ongeluk komen vaak voor. Maar hoewel deze klachten op licht letsel lijken, kunnen het ook voortekenen van een whiplash zijn. Wat een ernstige vorm van letselschade is die uw leven op z’n kop kan zetten.

Bereken uw letselschade 

In dit artikel bespreken we de 10 meest voorkomende klachten na een kop-staart botsing.

1. Nekpijn en stijve nek

De meest voorkomende klacht na een kop-staart botsing is nekpijn of een stijve nek. Deze pijn verergert als u uw nek draait of strekt. Daardoor zijn uw bewegingen beperkt. Nekpijn en een stijve nek worden veroorzaakt door de krachtige zweepslag die uw hoofd van voren naar achteren maakt als u van achteren wordt aangereden. Door deze beweging wordt uw nek plotseling gestrekt wat nekpijn veroorzaakt.

Nekklachten na een aanrijding kunnen enkele dagen aanhouden. Maar als u er langer last van heeft, kan het zijn dat u een whiplash heeft opgelopen. Ga daarom altijd direct naar uw huisarts na een kop-staart botsing.

2. Hoofdpijn

Door de krachtige beweging die uw hoofd van voor naar achteren maakt, is hoofdpijn ook één van de veelgehoorde klachten na een kop-staart botsing. U kunt:

 • Hoofdpijn aan één kant hebben
 • Hoofdpijn ondervinden die doortrekt naar uw achterhoofd
 • Tweezijdige hoofdpijn ervaren

Soms lijkt de hoofdpijn op migraine. Deze pijn kan enkele dagen aanhouden. Heeft u langer last van hoofdpijn na een achterop aanrijding? Dan heeft u mogelijk een whiplash opgelopen.

Bereken uw letselschade 

3. Oor- en oogklachten

Oorsuizen is ook één van de veelgehoorde klachten na een kop-staartbotsing. U kunt sis-, fluit-, brom- of pieptonen horen in één of beiden oren. Het geluid kan zo hard zijn dat u niet meer normaal kunt horen. Wat u ernstig kan belemmeren in uw dagelijkse leven.

U kunt ook problemen met uw ogen krijgen. Als u van achteren bent aangereden, kan de manier waarop uw ogen bewegen, verstoord zijn. Daardoor kunt u bijvoorbeeld moeite hebben met lezen. Als u voor uw werk teksten moet doornemen of van A naar B moet reizen, kunt u dus tijdelijk uw werkzaamheden niet beoefenen.

4. Rugpijn

Rugpijn is een klacht die regelmatig voorkomt na een achterop aanrijding. U kunt een zeurende of stekende pijn in de onderrug voelen of hoge rugklachten in uw bovenrug. Deze pijn ontstaat doordat de banden of spieren in uw rug verrekt zijn. Door de klap kunnen ook uw ruggenwervels beschadigd raken. Als dat het geval is, spreken we van ernstige rugpijn na een auto ongeluk.

Alle rugklachten die u ervaart kunnen een grote belemmering vormen in uw dagelijkse leven.

5. Schouderpijn

U kunt na een kop-staart botsing pijn hebben ter hoogte van het schoudergewricht. Deze schouderpijn kan uitstralen naar uw bovenarm. Wanneer er schouderpijn ontstaat, doen alle armbewegingen pijn. U heeft er dus continu last van. U gebruikt uw armen immers de gehele tijd zonder dat u daar echt bij stilstaat. Bijvoorbeeld als u aan het drinken of eten bent, uw tas inpakt en meeneemt naar werk of tijdens het autorijden.

Schouderpijn kan dus een vervelende belemmering vormen, zowel thuis als op uw werk.

Vragen? Neem contact op

6. Prikkelend, doof of tintelend gevoel

U kunt na het ongeval een prikkelend, doof of tintelend gevoel in uw vingers, handen of armen ervaren. Waardoor het voelt alsof u steeds kleine speldenprikken krijgt of een branderig gevoel in uw verdoofde ledematen heeft.

Als u geen gevoel in uw handen heeft, kost het u moeite om iets te pakken en vast te houden. Wat gevaarlijk kan zijn; denkt u maar eens aan een kom gloeiend hete soep. Of frustrerend als u bijvoorbeeld brieven moet ondertekenen.

7. Duizeligheid en misselijkheid

U kunt zich duizelig of misselijk voelen nadat u van achteren bent aangereden. Soms is het zo heftig dat u denkt dat u gaat flauwvallen of moet overgeven. U voelt zich alles behalve fit als u problemen heeft met uw evenwicht of misselijk bent. Waardoor u niet optimaal kunt functioneren. Het is belangrijk dat u in deze situatie uw rust pakt en niet over uw grenzen gaat.

8. Vermoeidheid en slapeloosheid

U kunt door een kop-staart botsing last krijgen van vermoeidheid en slapeloosheid. Deze klachten kunnen veroorzaakt worden door de andere klachten die u na het ongeluk heeft opgelopen of duiden op een whiplash. Ook bij deze klachten is het belangrijk dat u uw rust pakt. Omdat u anders onmogelijk kunt functioneren op uw werk of mee kunt draaien in uw huishouden.

Vragen? Neem contact op

9. Verkeerstrauma

Als u in een kop-staart botsing terecht bent gekomen, kunt u een verkeerstrauma oplopen. Deze angst in het verkeer is heel vervelend, omdat u zich vrijwel elke dag in het verkeer begeeft. U kunt de auto uiteraard laten staan, maar hoe gaat u dan naar uw werk of brengt u uw kinderen dan naar school? U kunt uiteraard de fiets pakken of met het openbaar vervoer gaan, maar u zult zich toch in het verkeer moeten begeven.

Gelukkig verdwijnen deze psychische klachten meestal geleidelijk aan. Maar het kan zijn dat u angstig blijft. U lijdt dan mogelijk aan een posttraumatische angststoornis. Als u extreme angsten ervaart of hartkloppingen in het verkeer, is het verstandig om met een specialist hierover in gesprek te gaan.

10. Whiplash

Alle bovenstaande klachten kunnen op een beginnende whiplash duiden. Bovendien kunt u te maken krijgen met hele andere vage klachten na een kop-staart botsing, zoals:

 • Prikkelbaarheid
 • Woedeaanvallen
 • Gedragsveranderingen
 • Overgevoeligheid voor geluid en licht
 • Evenwichtsstoornis
 • Geheugenverlies
 • Zenuwachtigheid
 • Stemmingswisselingen
 • Geheugen- en concentratieproblemen
 • Verminderde spierkracht

Deze klachten verbindt u vaak niet direct aan het ongeval, maar kunnen wel degelijk op een whiplash duiden. Wuif vage of ongrijpbare klachten na een kop-staart botsing dus nooit zomaar weg. Maar laat ze onderzoeken door uw huisarts of een specialist.

Whiplash is niet altijd traceerbaar

Niet alleen u, maar ook de dokter kan uw klachten na een kop-staart botsing wegwuiven. Whiplashslachtoffers worden vaak niet begrepen omdat de klachten niet te zien zijn. Niet van de buitenkant én niet van de binnenkant. Zelfs MRI scans en röntgenfoto’s geven vaak geen duidelijkheid. Terwijl u als slachtoffer wel ernstige klachten en beperkingen ervaart.

Ons advies: blijf uw voet stijf houden. Want u weet welke klachten u ervaart en wat er anders is aan uw lichaam dan u normaal gewend bent. En u heeft recht op erkenning en hulp voor uw klachten.

Letsel na kop-staart botsing kan verergeren

Het is belangrijk dat u uw klachten na een kop-staart botsing serieus neemt. Vaak is het namelijk zo dat de klachten wel mee lijken te vallen. Maar ontstaan er toch nog meer of ernstigere klachten en beperkingen na een paar dagen of weken. Het is dus erg belangrijk dat u uw klachten erkent. Ook als uw omgeving of de dokter dat niet doet.

Omdat u met zoveel onbegrip te maken kan krijgen, is het verstandig om juridische hulp in te schakelen. Zodat u niet ook de discussie over uw klachten met de verzekeraar hoeft aan te gaan. Wat u een hoop verdriet, stress en energie bespaart.

Claim nu uw schadevergoeding

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.