Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Recht op smartengeld

Slachtoffers van letselschade hebben recht op smartengeld. Dit is het immateriële deel van de letselschadevergoeding. Dit betekent dat u na een ongeluk een schadevergoeding voor o.a. pijn, gederfde levensvreugde, belediging en eventuele psychische schade kunt claimen. U vindt hier alles over smartengeld claimen.

Let op, wacht hier echter niet te lang mee, anders loopt u het risico op verjaring. U kunt het beste nu direct contact opnemen met één van onze letselschadejuristen om het claimen van smartengeld gelijk af te wikkelen.

Schadevergoeding

Als u gewond raakt na een verkeersongeval, bedrijfsongeval, hondenbeet of ander ongeval dan lijdt u schade. Schade waar u een schadevergoeding voor kunt eisen. Onverwachte kosten komen om de hoek kijken:

 • Uw kleren kunnen kapot zijn.
 • U moet kosten betalen voor het ziekenhuis
 • U ontvangt minder inkomsten
 • U heeft hulp in de huishouding nodig die betaald moet worden

Deze bovenstaande kosten noemen wij allemaal materiële schade. U kunt ook te maken krijgen met immateriële schade, ook wel smartengeld of smartegeld genoemd.

Wat is smartengeld?

In het Van Dale woordenboek staat het als volgt omschreven:

Vergoeding van niet in geld uit te drukken schade:

 • als gevolg van lichamelijk of psychische schade
 • als het slachtoffer in zijn eer of goede naam is geschaad of op andere wijze in zijn persoon is aangetast,
 • als er sprake is van het oogmerk om immateriële schade toe te brengen, of
 • als sprake is van aantasting van de nagedachtenis van een familielid.

Wilt u dat wij voor uw recht op smartengeld vergoeding claimen?

Vul dan het contactformulier in of bel: 020 – 214 99 00.

Schade in kaart brengen voor indienen van claim

Om uw schade in zijn volledigheid op de tegenpartij te verhalen zal eerst een berekening moeten worden gemaakt van de totale schade (letselschade + smartengeld). Ten behoeve van de bewijslast adviseren wij u alle bonnen van kosten die u maakt te allen tijden goed te bewaren.

Smartengeld claimen en het behandelen van de letselschadezaak wordt door onze juristen altijd kosteloos uitgevoerd. Neem daarom vandaag nog contact met ons op en laat u uitleggen hoe onze letselschadejuristen te werk gaan.

De hoogte van het smartengeld berekenen

Er wordt ons vaak gevraagd: Hoeveel smartengeld kan ik claimen bij letselschade?

Hierover kunnen wij duidelijk zijn. Dat valt niet 1-2-3 zonder verdere informatie te berekenen. De post letselschade na smartengeld kan vaak pas bepaald worden helemaal aan het eind van de behandeling van uw letselschade zaak. Pas dan is bekend of uw (psychische) schade al dan niet blijvend is. Dit bepaalt namelijk voor een groot deel de hoogte van het smartengeld.

De belangrijkste factoren voor het berekenen van de smartengeldvergoeding?

 • De aard van het letsel
 • De ernst van het letsel

Smartengeldvergoeding

Deze factoren worden het zwaarst gewogen in de berekening van het smartengeld. Dat is alleen niet het enige waar naar wordt gekeken. Andere factoren die een rol spelen bij de hoogte van de smartengeldvergoeding:

 • De leeftijd en het geslacht van het slachtoffer
 • Mate van bewustzijn
 • Blijvende littekens (psychische invloed)
 • Lichamelijke beperkingen (invloed op kwaliteit van het leven)
 • Hoeveel pijn het slachtoffer heeft geleden
 • Hoelang de herstelperiode was

Bij ieder slachtoffer wordt dus met dezelfde factoren een berekening gemaakt. De berekening zal wel altijd anders zijn. Het ene ongeluk is het andere niet. Hetzelfde geldt voor de lichamelijke en psychische letselschade. Sommige mensen genezen, andere mensen houden blijvend letsel. Dat wordt allemaal meegenomen in de berekening van het smartengeld.

Het berekenen van smartengeld is dus een proces. Het kan een kort proces zijn. Helaas is het vaak een langdurig proces. Dat proces gaat hand in hand met de herstelperiode. De herstelperiode die u nodig heeft voor het opgelopen letsel.

Indicatie smartengeld

Wij kunnen u hier nu wel gouden bergen beloven en voorbeelden van smartengeld uitkeringen plaatsen. Maar feit is, dat het gewoon niet van te voren in te schatten is hoeveel smartengeld er zal worden uitbetaald.

Wij zijn hierover dan ook eerlijk: Wij willen u graag helpen uw letselschadezaak te behandelen en uw schade voor u vergoed te krijgen. Maar wij doen geen beloftes over smartengeld bedragen die wij niet kunnen waarmaken.

Wij kunnen meestal wel een indicatie geven van de hoogte van het smartengeld.

Spreekt u dit aan: Laat u dan vandaag nog terugbellen en spreek met onze letselschadejuristen. Kom er achter wat wij voor u kunnen doen. Onze juridische bijstand is geheel gratis.

Ieder slachtoffer heeft recht op smartengeld bij letselschade

Het slachtoffer zelf heeft altijd recht op smartengeld. Zo is er:

Staat uw ongeval niet tussen het rijtje? U heeft namelijk altijd recht op smartengeld na een ongeval met letselschade. Tenslotte kunt u smartengeld krijgen voor het ontstane leed. Voor de pijn van het ongeval. En vaak gaat de kwaliteit van uw leven achteruit. Al is het maar tijdelijk. U heeft dan recht op een smartengeldvergoeding. Laat u adviseren door een jurist om er zeker van te zijn dat u het juiste bedrag aan smartengeld ontvangt.

In Nederland vaak lage bedragen uitgekeerd

De smartengeld bedragen zijn in Nederland in vergelijking tot het buitenland niet erg hoog. De trend is wel dat de bedragen geleidelijk aan hoger worden. Onze letselschadejuristen zijn op de hoogte van de meest recente gerechtelijke uitspraken op dit gebied. Zodat u weet dat u het juiste (dat wil zeggen het hoogste mogelijke) bedrag  aan smartengeldvergoeding uitgekeerd zult krijgen.

Lees meer over het claimen van smartengeld

Nabestaanden en smartengeld claimen

In Nederland hebben nabestaanden geen recht op smartengeld. In sommige gevallen kunnen zij wel shockschade claimen. Dan moet deze nabestaanden direct geconfronteerd zijn met de afschuwelijke gevolgen van het ongeval. Ook moet er daarnaast nog aan een aantal voorwaarden zijn voldaan om voor shockschade in aanmerking te komen. Wij kunnen gratis voor u uitzoeken of u deze schadepost kunt claimen.

Neem contact op!

Neem voor nadere informatie contact met ons op en vul het contactformulier in. Wij nemen dan vandaag nog contact met u op. Laat ons de smartengeldvergoeding eisen waar u recht op heeft. Onze juridische bijstand is gratis!

Contact opnemen Tel: 020 – 214 99 00

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.