Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Smartengeld

Smartengeld is een uitkering welke wordt gedaan door een aansprakelijkheidsverzekeraar als iemand een ongeluk is overkomen en daar letsel (en dus smart) aan heeft overgehouden.

Hoe hoog?

Dit hangt natuurlijk helemaal af van het letsel dat iemand heeft geleden. Het hangt ook af van de leeftijd en van nog meer factoren. Verzekeraars proberen altijd een zo laag mogelijk bedrag te betalen en vaak rekenen zij ook geen wettelijke rente over dit bedrag, wat wel zou moeten.

Onze juristen kunnen ervoor zorgen dat u een rechtvaardig bedrag zult ontvangen. Neem daarom contact met ons op als u vrijblijvend geïnformeerd wilt worden over de hoogte van het smartengeld.

Smartengeld en immateriele schadevergoeding

Smartengeld wordt ook wel immateriële schade genoemd en dit is alle andere schade, naast de materiële schade, zoals lichamelijke pijn, maar ook psychisch leed, littekens etc. Hierbij worden ook gederfde levensvreugde en aantasting in de persoon (belediging enzovoort) meegerekend. Smartengeld is een financiële compensatie voor geleden immateriële schade.

Affectieschade

In artikel 6:106 BW van het BW staat omschreven wat smartengeld is en wanneer het uitgekeerd mag worden. In Nederland bestaat geen uitkering op grond van affectieschade. Dit is bijvoorbeeld smartengeld dat uitgekeerd zou kunnen worden als bijvoorbeeld een kind overlijdt. Er is lang over gesproken om dit in te voeren, maar helaas kan er in Nederland nog steeds geen affectieschade worden geclaimd.

Shockschade

Sinds enige tijd kan er in Nederland wel shockschade worden geclaimd maar dan onder zeer stricte voorwaarden.

Om voor toekenning van shockschade in aanmerking te kunnen komen is vereist

  • dat een ernstig ongeval is gebeurd, waarbij iemand is overleden of ernstig is gewond geraakt
  • dat degene die shockschade claimt het ongeval zelf heeft gezien of direct na het ongeval aanwezig was, waardoor een emotionele schok teweeg wordt gebracht, en
  • dat bij degene die shockschade claimt sprake is van ernstig geestelijk letsel, waarvoor diegene ook onder psychische belandeling dient te staan

Stel een vraag over Smartengeld

Stel een vraag

Smartengeld en bijstandsuitkering. Verrekenen?

Meestal zal een smartengelduitkering niet van invloed zijn op een bijstandsuitkering. Wel zal de gemeente willen beoordelen of de ontvangen schadevergoeding werkelijk een vergoeding op grond van het smartengeld is geweest.   De gemeente heeft de ruimte om een uitkering die het  karakter heeft van een schadevergoeding of smartengeld vrij te laten. Informeer hierover altijd wel eerst met uw contactpersoon bij de gemeente!

Indien u dat wenst kunnen wij voor u informeren of de gemeente in uw geval geen verrekening laat plaatsvinden met het smartengeld.

Wilt u dat wij uw zaak in behandeling gaan nemen?

Bel: 020 – 214 99 00

Schakel een letselschadejurist van JBL&G in

  • Ontvang zo het hoogste mogelijke bedrag aan smartengeld
  • Gratis juridische ondersteuning
  • Persoonlijke en betrouwbare hulp
  • JBL&G werkt door heel Nederland en is onafhankelijk

Claim uw smartengeld

Wij werken alleen voor U. Wij dienen een schadeclaim  in bij de verzekeraar. Ook vragen wij om een voorschot op de schadevergoeding.

Tip: Let er op dat uw claim tot schadevergoeding niet door verjaring verloren gaat!

Neem contact op!

Wij zorgen er persoonlijk voor dat u zo snel mogelijk een maximale schadevergoeding ontvangt. Schakel ons vandaag nog in. Vul uw gegevens in op de contactpagina en wij helpen u nog dezelfde dag.

Contact opnemen Tel: 020 – 214 99 00

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.