Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Wielrenner krijgt een ongeval

Bent u het slachtoffer geworden van een ongeval tijdens het wielrennen? Dan heeft u daar mogelijk ernstige verwondingen aan overgehouden. Tijdens het wielrennen draagt u weinig tot geen beschermende kleding. Tel daar de snelheid bovenop die u kunt behalen met uw wielrenfiets. Conclusie: u bent als wielrenner een zeer kwetsbare verkeersdeelnemer. Wie is er eigenlijk aansprakelijk voor een ongeval met een wielrenner?

Onze juristen hebben ervaring met alle soorten ongevallen. Wist u al dat wij geheel gratis juridische bijstand verlenen aan letselschadeslachtoffers? Neem vandaag nog contact met ons op. Vul het contactformulier in. Laat uw naam en telefoonnummer achter. Vertel ons over uw wielrenongeluk. U heeft dezelfde werkdag nog een deskundige jurist aan de telefoon.

Een samenwerking met ons heeft veel voordelen voor u. Lees daar meer over op de pagina 20 voordelen van juridische hulp bij letselschade.

Ongeval wielrenner met ernstige letselschade

Ongevallen met wielrenners zijn de laatste jaren flink toegenomen. Duizenden wielrenfanaten komen per jaar op de Spoedeisende Hulp terecht. Dit blijkt uit onderzoek van Veiligheid in Nederland. Dit is geen verrassing als u bedenkt dat wielrenners:

 • amper tot geen beschermende kleding dragen;
 • met meer dan 40 kilometer per uur over het wegdek vliegen

Dat resulteert in ernstige letselschade, mocht de wielrenner ten val komen:

 • Gebroken sleutelbeen
 • Ingeklapte longen
 • Hersenletsel

Wilt u meer weten over het begrip letselschade? Bezoek dan de pagina Letselschade.

Ongeval wielrenner tijdens vrije tijdsbesteding

Wielrennen is een buitengewoon populaire vrije tijdsbesteding geworden. Iets wat met de jaren steeds meer toeneemt. U komt er altijd wel een paar tegen in het weekend, maar ook doordeweeks. Helaas gebeuren er ook heel veel ongevallen met wielrenners.

Bent u aangereden terwijl u aan het wielrennen was? Dan gelden de wetten en verkeersregels die ook gelden voor een fietser. Als wielrenner geniet u extra bescherming, omdat u een kwetsbaardere verkeersdeelnemer bent.

Bent u als wielrenner aangereden door een motorvoertuig?

 • Bij verkeersfout wielrenner: minstens 50% letselschadevergoeding.
 • Bij verkeersfout motorvoertuig: 100% letselschadevergoeding.

Bent u aangereden door een fietser?

 • Beiden schuldig aan het ongeluk? Dan kunt u een alsnog een deel van de schade vergoed krijgen.
 • Bij verkeersfout andere fietser: 100% letselschadevergoeding.

U moet wel bewijzen dat de tegenpartij aansprakelijk is voor de letselschade. Verzamel dus altijd gegevens van getuigen! Naast de gegevens van de tegenpartij.

Lees hier meer over op de pagina Aangereden op de fiets: claim uw schadevergoeding.

Ongeval wielrenner tijdens sportevenement

Dit jaar was er helaas weer een wielrenongeluk met dodelijke afloop. De wielrenner en zijn teamgenoten kwamen ten val. Waarna één wielrenner werd aangereden door een motor van de organisatie. De internationale wielerrennersvakbond CPA wil een onderzoek starten naar de toedracht. Wie is er aansprakelijk voor een ongeval tijdens een tour?

De organisatie van een tourevenement heeft een vergaande zorgplicht richting de wielrenners. Voordat een tour van start gaat, moet zij strikte veiligheidsmaatregelen hebben getroffen. In bepaalde gevallen is een organisatie aansprakelijk te stellen voor een ongeluk:

 • Onvoldoende of ontoereikende voorzorgsmaatregelen
 • Onvoldoende of ontoereikende veiligheidsmaatregelen
 • Een extreem gevaarlijk parcours
 • Slechte regelgeving motors en auto’s van de jury en de pers

Heeft de organisatie niet aan haar zorgplicht voldaan? Dan kan de organisatie aansprakelijk worden gesteld. Soms zijn er twee partijen aansprakelijk. Bij een ongeluk met een volgauto van de pers bijvoorbeeld. Komt die in botsing met de wielrenner? Door een gevaarlijke of onverwachtse beweging van de volgauto? Dan kunnen de organisatie en de volgauto aansprakelijk worden gesteld.

Hoe stel ik de tegenpartij aansprakelijk

Wilt u weten hoe u de tegenpartij aansprakelijk stelt? Lees dan verder op de pagina Tegenpartij aansprakelijk stellen bij letselschade.

Laat u altijd helpen door een gespecialiseerd juridisch letselschade bureau. Onze juristen weten alles op het gebied van recht. En als letselschadeslachtoffer heeft u recht op gratis juridische bijstand. Laat dat niet aan u voorbijgaan!

Sport en spel

Bij sport en spel komen wel bepaalde risico’s kijken. Dit betekent dan ook dat bepaalde ongevallen niet worden vergoed. Denk hierbij aan:

 • Val door een mededeelnemer
 • Val door machtsverlies over het stuur
 • Val door scherpe bocht

U kunt altijd contact opnemen met één van onze juristen, wanneer u meer over dit onderwerp wilt weten.

Stel een vraag

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.