Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Hoogte schadevergoeding bij aanrijding van achteren

17 maart 2016 Auto ongeluk

Hoogte schadevergoeding bij aanrijding van achteren

Als u letselschade heeft na een aanrijding van achteren, wilt u weten hoe hoog de schadevergoeding is die u kunt krijgen. U maakt immers kosten en die wilt u vergoed zien. Dit kunnen ziektekosten zijn, maar ook kosten voor hulp en hulpmiddelen. Wist u dat u ook voor inkomensverlies een schadevergoeding kunt krijgen? Net als voor smartengeld.

In dit artikel:
Hoe hoog is de materiële schadevergoeding?
Hoe hoog is de immateriële schadevergoeding (smartengeld)?
Hoe hoog is het smartengeld bij een whiplash?
Hoe wordt de hoogte van de schadevergoeding bepaald?
Hoogte schadevergoeding: waar gaat het om?

Hoe hoog is de materiële schadevergoeding?

Alle kosten die u door de aanrijding maakt, krijgt u vergoed voor het bedrag dat u ervoor heeft betaald. De hoogte van de schadevergoeding is dus afhankelijk van de kosten die u maakt. Dit kunnen ziektekosten zijn, maar ook kosten voor hulp en hulpmiddelen. Daarnaast bepaalt uw inkomensverlies de hoogte van uw schadevergoeding.

Ziektekosten

Bent u na het ongeval naar de eerste hulp geweest en is er een foto van uw nek gemaakt? Dan tellen deze kosten mee voor de hoogte van de schadevergoeding. Ook andere ziektekosten, zoals een behandeling van een arts of fysiotherapeut, krijgt u vergoed. Evenals de reis- en telefoonkosten om de arts of therapeut te bezoeken.

Hetzelfde geldt voor ziektekosten die u niet vergoed krijgt van de verzekering en voor toekomstige ziektekosten, alleen is de hoogte daarvan moeilijker te bepalen.

Letselschadevergoeding claimen na een achterop-aanrijding? Lees ons artikel: kop-staart-botsing: gratis juridische hulp voor meer informatie.

Kosten voor hulp en hulpmiddelen

Heeft u hulpmiddelen nodig na een aanrijding van achteren? Ook deze kosten tellen mee als het gaat om de hoogte van de schadevergoeding. Hetzelfde geldt voor huishoudelijke hulp en woningaanpassing. Bewaar alle bonnen en facturen en noteer iedere keer dat u kosten maakt. Zo weet u straks precies welke schade u kunt claimen.

Inkomensverlies

Inkomensverlies bepaalt mede de hoogte van de schadevergoeding. Als u door een whiplash niet of minder kunt werken, kan dat invloed hebben op uw inkomen. Ook kan kunt u hierdoor pensioenverlies en carrièreverlies oplopen. Aangezien deze misgelopen inkomsten in de toekomst liggen, is de hoogte vaststellen moeilijk.

Zie ook: letselschade berekenen na aanrijding van achteren

Hoe hoog is de immateriële schadevergoeding (smartengeld)?

De hoogte van de immateriële schade (smartengeld) hangt onder andere af van uw letsel, leeftijd en burgerlijke staat. Hoe jonger u bent, hoe langer u last heeft en hoe hoger de vergoeding. Ook als u getrouwd bent en kinderen heeft, zal de schadevergoeding hoger uitvallen dan als u alleenstaand bent.

Verder weegt uw beroep mee. Fysieke beroepen zijn vaak minder gemakkelijk uit te oefenen bij blijvende letselschade. Ook geldt: hoe ernstiger de psychologische en toekomstige gevolgen, en hoe ernstig de blijvende beperkingen zijn, hoe hoger de schadevergoeding.

Hoe hoog is het smartengeld bij een whiplash?

De hoogte van smartengeld bij een whiplash is afhankelijk van uw klachten en of deze blijvend zijn. Omdat whiplashklachten kunnen toe- en afnemen, is vlak na het ongeval nog niet te zeggen hoe hoog uw smartengeld zal zijn. Dat is pas aan het eind van uw letselschadezaak duidelijk.

Breng uw lichamelijke en / of psychische schade daarom goed in kaart en win informatie in bij een letselschadespecialist.

Gratis juridische hulp bij letselschade? Volg de link voor meer informatie.

Hoe wordt de hoogte van de schadevergoeding bepaald?

Bij het bepalen van de uiteindelijke hoogte van de schadevergoeding wordt gekeken naar de fouten die u en uw tegenpartij hebben gemaakt. Hebt u een verkeersregel overtreden, dan kan het zijn dat u (mede) schuldig bent.

Bijvoorbeeld in het geval van remmen zonder verkeersnoodzaak. Of u in dat geval 50% of meer vergoed zult krijgen, hangt af van de overige omstandigheden tijdens de aanrijding. Hierbij kunt u denken aan de snelheid van de andere automobilist.

Hoogte schadevergoeding: waar gaat het om?

Als u letselschade heeft na een aanrijding van achteren, krijgt u alle gemaakte kosten vergoed. Dit kunnen ziektekosten zijn, maar ook kosten voor hulp en hulpmiddelen. Daarnaast bepaalt uw inkomensverlies de hoogte van uw schadevergoeding. De hoogte van de immateriële schadevergoeding (smartengeld) hangt onder andere af van:

  • uw letsel;
  • leeftijd en;
  • burgerlijke staat.

Om de uiteindelijke hoogte van de schadevergoeding te bepalen, wordt gekeken naar de fouten die u en uw tegenpartij hebben gemaakt.

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.