Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Whiplash na een verkeersongeval

11 maart 2014 Verkeersongeval

Whiplash na een verkeersongeval

Een whiplash na een verkeersongeval is geen pretje. Toch was het ook best grappig: Bram Moszkowicz die dit keer écht werd aangereden. Iedereen kent immers het spotje waarin hij in zijn auto van achteren wordt aangereden en met het bekende gebaar van zijn hand in zijn nek uit de auto stapt. Maar dit keer was de aanrijding echt gebeurd en het blijkt dat hij twee dagen na het ongeval nog steeds veel last van de aanrijding heeft.

Post whiplash-syndroom

Dit is ook niet verwonderlijk. Het merendeel van de mensen die een ongeval overkomt houdt zeker een paar dagen last van spierpijn, nekpijn en hoofdpijn vooral na een achteropaanrijding. Als je pech hebt blijven deze klachten voor nog veel langere tijd bestaan. Men spreekt dan over het post-whiplash syndroom. Dit syndroom zorgt ervoor dat mensen danig beperkt kunnen worden in het uitvoeren van hun dagelijkse bezigheden.

Heeft u whiplash na een verkeersongeval?

Soms weet u niet zeker of het echt gaat om een whiplash na een verkeersongeval. Hebt u last van een of meerdere van onderstaande klachten? Dan is de kans groot dat u een whiplash heeft opgelopen bij het ongeluk.

Veel voorkomende klachten bij  whiplash

 • Nekpijn
 • Stijve nek
 • Hoofdpijn
 • Rugpijn

Bekijk ons artikel over klachten na aanrijding van achteren.

Andere symptomen kunnen zijn:

 • Ernstige problemen met de concentratie
 • Vergeetachtigheid
 • Vermoeidheid
 • Stemmingswisselingen
 • Tintelen in de vingers
 • Depressieve gevoelens

Dit is niet de gehele lijst van klachten die horen bij een whiplash na een verkeersongeval. Het best is om met uw klachten naar een huisarts te gaan; deze kan vaststellen of het ook daadwerkelijk om een whiplash gaat.

Lees hier meer over Whiplash klachten.

Wat te doen bij een whiplash na een verkeersongeval?

Bezoek zo snel mogelijk een huisarts en laat u doorverwijzen naar een fysiotherapeut. In sommige gevallen wordt een nekkraag voorgeschreven.  Ook voor een eventuele letselschadeclaim is het belangrijk dat u zo snel mogelijk, doch in elke geval binnen één week een arts bezoekt. Dit in verband met het feit dat u later moet kunnen bewijzen dat uw klachten inderdaad door de aanrijding zijn veroorzaakt en niet door iets anders dat na het ongeval is voorgevallen. Blijven de klachten langer bestaan, vraag dan aan uw huisarts of u kunt worden doorverwezen naar een neuroloog.

Ook is het belangrijk dat u de wederpartij aansprakelijk stelt voor uw klachten. Dit doet u door middel van een ondertekende brief waarin u duidelijk aangeeft dat het om een aansprakelijkheidsstelling gaat en een beschrijving maakt van het ongeval. U kunt de aansprakelijkheidsstelling ook door een letselschadejurist laten doen.

Om goed te kunnen onderbouwen waarom u een bepaald bedrag claimt als schadevergoeding, loont het ook zeer om het verloopt van uw klachten bij te houden in een logboekje. Houd daarnaast bij welke kosten u maakt naar aanleiding van het verkeersongeval en bewaar eventuele bonnen en nota’s.

Lees hier meer over een Whiplash schadevergoeding.

Schadevergoeding na whiplash

De schade kan oplopen wanneer u lang last houd van whiplashklachten na aanrijding. Zo kunt u:

 • arbeidsongeschikt raken;
 • hulp in de huishouding nodig hebben;
 • eigen risico van uw zorgverzekering moeten betalen;
 • studievertraging oplopen.

Lees hier meer over de diverse schadeposten na een verkeersongeval. U hebt ook recht op smartengeld bij een whiplash.

Aansprakelijkheid whiplash na een verkeersongeval

Wie kunt u aansprakelijk stellen voor uw whiplash na een verkeersongeval? Degene die de veroorzaker is voor het verkeersongeval is aansprakelijk voor uw schade. Dit is degene die de verkeersfout maakte.

Aansprakelijk bij een achterop aanrijding

Een achterop aanrijding is de meest voorkomende oorzaak van een whiplash. In zo’n aanrijding is meestal degene die achterop zijn voorligger klapte de aansprakelijke. Deze moet immers genoeg afstand houden van zijn voorganger. Wanneer de voorste automobilist remde zonder (geldige) reden, of bijvoorbeeld te laat remde voor een oranje stoplicht, kan de schuld hem of haar worden aangerekend.

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.