Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Hoofdpijn en nekpijn na een achterop aanrijding

Categorie: Kop-staart botsing

De meeste slachtoffers van een achterop aanrijding hebben enkele dagen last van nekpijn en hoofdpijn. Hebt u hoofdpijn of nekpijn na een aanrijding van achteren? Ga dan naar de huisarts.

Als u langer last hebt van hoofdpijn en nekpijn, kan het zijn dat u een whiplash heeft. Vraag dan om specialistisch advies of een doorverwijzing. Bij een goede behandeling zijn de klachten meestal binnen twee jaar verdwenen.

In dit artikel:
Hoofdpijn na een achterop aanrijding
Nekpijn na een aanrijding van achteren
Naar de huisarts
Tips bij hoofdpijn en nekpijn
Schadevergoeding claimen
Hoe lang houd ik klachten?
Belangrijk bij hoofdpijn en nekpijn na een aanrijding

Hoofdpijn na een achterop aanrijding

Hoofdpijn na een aanrijding van achteren is het gevolg van een krachtige voor- en achteruit beweging van het hoofd. U kunt hoofdpijn hebben aan één kant of hoofdpijn die doortrekt naar het achterhoofd. Ook tweezijdige hoofdpijn komt voor. Soms lijkt de hoofdpijn op migraine.

Als u langer last hebt van hoofdpijn na een achterop aanrijding, kan het zijn dat u een whiplash heeft.

Nekpijn na aanrijding van achteren

Nekpijn na een achterop aanrijding ontstaat door het plotseling strekken van de nek. De pijn ontstaat binnen 48 uur na het ongeval en kan voortdurend zeurend aanwezig zijn. Ook neemt de pijn toe als u bepaalde bewegingen maakt.

Bijvoorbeeld bij het strekken en draaien van uw nek. Daardoor kunt u uw nek minder gemakkelijk bewegen. Ook spanning, langdurig zitten of lezen kunnen de pijn verergeren. Naast nekpijn kunt u last hebben van geheugen- en concentratiestoornissen. Hierdoor kunt u uw werk minder goed doen.

Als u langer last hebt van nekpijn na een aanrijding van achteren, kan het zijn dat u een whiplash heeft. Onze juristen claimen kosteloos een rechtvaardige schadevergoeding voor u. Lees hier meer over op onze pagina schadevergoeding whiplash.

Naar de huisarts

Hebt u hoofdpijn of nekpijn na een achterop aanrijding, ga dan naar de huisarts of de spoedeisende hulp van het ziekenhuis. Vertel dat u slachtoffer bent van een aanrijding en dat u hoofdpijn en nekpijn heeft. Vaak krijgt u dan pijnstillers en wordt u doorverwezen naar een fysiotherapeut. Soms krijgt u een nekkraag om uw nek te ondersteunen.

Tips bij hoofdpijn en nekpijn

Ga, voor zover mogelijk, door met uw normale activiteiten. Probeer niet te verkrampen bij pijn, want dan kunt u andere klachten krijgen. Neem liever een pijnstiller, zodat u uw hoofd en nek zo normaal mogelijk kunt blijven bewegen.

Neem één of twee dagen rust als de pijn erg hevig is. In de eerste dagen na de botsing kunnen de hoofdpijn en nekpijn vrij hevig zijn. Neem dan vooral rust. Zodra de pijn minder wordt, begint u uw hoofd en nek voorzichtig te bewegen. Breid de bewegingen steeds verder uit.

Vraag bij blijvende pijn om advies of een doorverwijzing. Als u hoofdpijn en nekpijn blijft houden, vraag dan advies bij Stichting Whiplash of vraag uw huisarts om u door te verwezen naar een neuroloog.

Schadevergoeding claimen

Bij hoofdpijn en nekpijn na een kop-staart botsing heeft u meestal recht op schadevergoeding. Voor het claimen van de letselschade bij de tegenpartij is het belangrijk dat u binnen één week naar een arts gaat. U moet later namelijk kunnen bewijzen dat uw hoofdpijn en nekpijn door de aanrijding is veroorzaakt.

Hoe lang houd ik klachten?

De meeste slachtoffers met hoofdpijn en nekpijn na een achterop aanrijding, hebben binnen twee jaar na het ongeval geen hoofdpijn en nekpijn meer. Uit onderzoek blijkt echter dat 1 op de 5 mensen twee jaar na de aanrijding nog hoofdpijn en nekpijn heeft.

Sommige slachtoffers hebben aanhoudende klachten na een kop‐staart botsing en raken daardoor gedeeltelijk of volledig arbeidsongeschikt.

Belangrijk bij hoofdpijn en nekpijn na een aanrijding

Tip 1: Ga naar de huisarts. Voor het claimen van letselschadevergoeding is het belangrijk om dit binnen een week te doen.

Tip 2: Probeer uw hoofd en nek zo normaal mogelijk te bewegen. Neem desnoods een pijnstiller of enkele dagen rust als de pijn erg heftig is.

Tip 3: Als u langer last hebt van hoofdpijn en nekpijn, kan het zijn dat u een whiplash heeft. Vraag dan om advies bij Stichting Whiplash of een doorverwijzing naar een neuroloog.

Zie ook: de 10 meest voorkomende klachten na een kop-staart botsing

Teamleider en letselschadejurist Eveline Mulder.

Eveline Mulder

Letselschadejurist | Teamleider

Mr. Eveline Mulder studeerde rechten aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze werkt als teamleider en letselschadejurist voor JBL&G, en is NIVRE Register-Expert Personenschade. Ze heeft veel ervaring in de behandeling van verkeersongevallen, werkgeversaansprakelijkheid, onrechtmatige daden en risicoaansprakelijkheid voor dieren. Ze is daardoor de vraagbaak voor de jongere garde op het hoofdkantoor in Amsterdam.

Terug naar overzicht

Gerelateerde blogs

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Lees op onze site hoe dit mogelijk is.

icon-near

Bij u in de buurt

JBL&G heeft kantoren in Amsterdam, Rotterdam, Deventer, Groningen en Den Haag. Onze juristen komen door heel Nederland bij u op bezoek.

Icon Power

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Nationaal Keurmerk Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.