Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Kop-staart botsing: wie is aansprakelijk? (5 voorbeeldsituaties)

30 maart 2016 Auto ongeluk

Kop-staart botsing: wie is aansprakelijk? (5 voorbeeldsituaties)

U bent van achteren aangereden voor een stoplicht, in de file of na het inhalen. Of u moest plotseling hard remmen, waarna uw achterligger op uw auto botste. Wie is in deze situaties aansprakelijk? 5 voorbeeldsituaties van kop-staart botsingen met helderde uitleg over de aansprakelijkheid.

In dit artikel:
Situatie 1: Van achteren aangereden na inhalen
Situatie 2: Van achter aangereden na plotseling hard remmen
Situatie 3: Van achteren aangereden na remmen voor overstekend dier
Situatie 4: Van achteren aangereden voor stoplicht
Situatie 5: Van achteren aangereden in de file
Belangrijk bij aansprakelijkheid kop-staart botsing

Situatie 1: Van achteren aangereden na inhalen

Stel dat u op de snelweg de auto voor u inhaalt, waarna u prompt door diezelfde auto van achteren wordt aangereden! Wie is dan aansprakelijk?

Het kan zijn dat degene die u inhaalde het gas nog eens extra intrapte in plaats van te remmen. In dat geval is uw achterligger natuurlijk aansprakelijk.

Het kan ook zijn dat u tijdens uw inhaalmanoeuvre te weinig ruimte overliet voor degene die u inhaalde. Met andere woorden: de kop-staart botsing ontstond doordat u deze automobilist sneed. Hij kan u daarvoor aansprakelijk stellen. Hiervoor moet hij wel kunnen aantonen dat u hem daadwerkelijk heeft afgesneden.

Van achteren aangereden, nu letsel? Onze juristen staan klaar om te helpen. Volg de link voor gratis juridische bijstand en advies.

Situatie 2: Van achter aangereden na plotseling hard remmen

U rijdt rond in een woonwijk, op zoek naar een adres. Plotseling ziet u het huisnummer waar u moet zijn. U trapt op de rem, waarna de auto achter u bovenop uw auto klapt. Wie is aansprakelijk?

Hield uw achterligger niet voldoende afstand, dan is hij aansprakelijk. Hij moet namelijk zorgen voor voldoende ruimte om te kunnen stoppen zonder u te raken. U remde echter af zonder verkeersnoodzaak, want er waren geen mensenlevens in het spel. Dat kan ervoor zorgen dat u aansprakelijk bent voor de botsing.

Voor meer informatie, bekijk ons artikel: botsing van achteren door plotseling hard remmen

Situatie 3: Van achteren aangereden na remmen voor overstekend dier

U rijdt ’s ochtends over een provinciale weg als plotseling een moedereend met kuikens oversteekt. U trapt op de rem. Uw achterligger kan u niet meer ontwijken en rijdt u van achteren aan. Wie is aansprakelijk?

Een overstekende eend, kat of ander klein dier is volgens de verkeerswet geen reden om op zo’n manier te remmen dat er een ongeluk kan gebeuren. U bent verplicht rekening te houden met eventuele achterliggers.

De vraag is of u dat in dit geval heeft gedaan. Zo niet, dan kunt u aansprakelijk worden gesteld voor de kop-staart botsing. De achterligger kan zijn schade in dat geval op uw WA-autoverzekering verhalen.

Reed uw achterligger te dicht achter u, dan is hij alsnog aansprakelijk.

Situatie 4: Van achteren aangereden voor stoplicht

U nadert een groen stoplicht, dat op oranje springt. U remt. Uw achterligger niet of te laat. Een kop-staart botsing is het gevolg. Wie is aansprakelijk?

Uw achterligger had voldoende afstand moeten houden. Reed hij te dicht op uw auto, dan is hij aansprakelijk.

Stond u plotseling hard op de rem terwijl het oranje stoplicht nog ver van u verwijderd was? Of was u het stoplicht zo dicht genaderd dat u niet meer op een veilige manier kon stoppen? Dan kunt u aansprakelijk worden gesteld.

Zie ook: aanrijding voor een stoplicht

Situatie 5: Van achteren aangereden in de file

U staat stil in de file en wordt plotseling van achteren aangereden, zodat u op uw voorganger botst. Wie is aansprakelijk?

Omdat u stilstond is de automobilist die u van achteren aanreed, aansprakelijk voor zowel uw schade als die van uw voorligger. Als u nog had gereden, dan had u aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de schade op uw voorligger.

Gratis juridische bijstand en advies bij letselschade? Lees ons artikel: juridische hulp bij kop-staart botsing voor meer informatie.

Belangrijk bij aansprakelijkheid kop-staart botsing

Bij een kop-staart botsing is de achterop rijdende auto aansprakelijk als hij niet voldoende afstand hield of niet of te laat remde. Als voorligger kunt u aansprakelijk worden gesteld als u zonder noodzaak remde, uw achterligger afsneed tijdens het inhalen of remde op het moment dat u niet meer op een veilige manier kon stoppen.

Laat deze meestal ingewikkelde juridische discussies over aan ervaren juristen! Bekijk ook ons artikel: aansprakelijkheid bij kop-staartbotsing.

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.