Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Letselschade na een achterop aanrijding door een auto

15 april 2016 Auto ongeluk

Letselschade na een achterop aanrijding door een auto

U heeft letselschade na een achterop aanrijding door een auto. Een vervelende gebeurtenis. Onze juristen vertellen u in dit artikel wat u moet doen bij het oplopen van letsel en wij informeren u, bijvoorbeeld, over wie er aansprakelijk is en wat de oorzaken kunnen zijn.

In dit artikel:
U heeft letselschade opgelopen. Wat nu?
Meest voorkomend letsel
Nekklachten
Andere vormen van letsel
Wie is er aansprakelijk bij een achterop aanrijding?
Mogelijke oorzaken achterop aanrijding
Samenvatting

U heeft letselschade opgelopen. Wat nu?

Het belangrijkste na een achterop aanrijding door een auto, is dat u uzelf eerst in veiligheid brengt. Zoek contact met een arts of medisch specialist. Deze kan direct vaststellen of uw klachten ook echt letsel betreffen.

Zie ook: huisartsbezoek na kop-staartbotsing

Om een schadeclaim te kunnen indienen bij de tegenpartij, moet u alles rondom de kop-staart aanrijding goed bijhouden. Maak aantekeningen en bewaar facturen van:

– De toedracht van de aanrijding
– De getuigen die aanwezig waren en hun contactgegevens
– Uw klachten en hoe lang deze aanhouden
– De reparatiekosten die u moet maken
– De medische kosten die u moet maken

Zoek contact met een juridisch bureau gespecialiseerd in letselschade. Als de tegenpartij aansprakelijk is, zou een een goede letselschadejurist u helemaal niets aan kosten mogen rekenen. Wij zien in de praktijk helaas dat dit vaak anders gaat.

In sommige gevallen worden deze zaken zelfs op no cure no pay basis aangenomen. De juristen van JBL&G werken volledig gratis aan uw zaak wanneer u het slachtoffer bent geworden van een kop-staart botsing. Het is immers úw schade waar het om draait. Zie de pagina aangereden letsel voor meer informatie.

Meest voorkomend letsel

Slachtoffers van een aanrijding van achteren door een auto kunnen verschillende soorten letselschade oplopen. Vaak hebben zij last van nekklachten, en hoofd– en schouderpijn. Als dit u overkomt, kunt u hiervoor een schadeclaim indienen. Een letselschadejurist kan u hierbij helpen.

Nekklachten na een achterop aanrijding door een auto

Een kop-staart botsing is vaak de veroorzaker van nekklachten. Als uw nek snel naar voren en achteren beweegt door de aanrijding, raken uw spieren overbelast. Dit noemt men een whiplash.

Een whiplash veroorzaakt behalve nekklachten nog andere klachten, bijvoorbeeld:

– Hoofdpijn
– Duizeligheid
– Concentratieproblemen
– Slapeloosheid
– Overgevoeligheid voor sterke prikkels

Andere vormen van letsel

Na een aanrijding van achteren door een auto kunnen ook andere vormen van letselschade optreden. Denk hierbij aan hoofdpijn, schouderpijn, schrammen, botbreuken of een hersenschudding.

Wie is er aansprakelijk bij een achterop aanrijding?

Zoals bij elk verkeersongeval, is degene die de verkeersregels overtreden heeft, aansprakelijk. Bij een achterop aanrijding door een auto is meestal de achterste automobilist aansprakelijk voor de schade. Het is zijn of haar verantwoordelijkheid om voldoende afstand te houden. Lees meer over de aansprakelijkheid bij een achterop aanrijding. Wilt u meer duidelijkheid over wie er in uw situatie aansprakelijk is, bekijk dan de voorbeeldsituaties.

Er zijn wel een aantal uitzonderingen op de hoofdregel:

– Er is sprake van een kettingbotsing
– De achterliggende automobilist werd afgesneden
– De voorste automobilist remde abrupt en zonder reden

Bij het indienen van een schadeclaim voor letselschade is het belangrijk dat de wederpartij de aansprakelijkheid aanvaardt. Een letselschadebureau kan u hierbij helpen.

Mogelijke oorzaken van een achterop aanrijding door een auto

ziekenhuisAllerlei omstandigheden kunnen een kop-staart botsing veroorzaken. Het is goed om u daar bewust van te zijn, zodat u een verkeersongeval en letselschade kunt voorkomen.

Mogelijke oorzaken van een achterop aanrijding zijn:

– Het onvoldoende afstand houden van de voorliggende auto
– Een verminderde concentratie door vermoeidheid of bijvoorbeeld alcohol
– Afleiding door de radio, een telefoon of een medepassagier
– Weersomstandigheden waardoor de weg glad is of het zicht belemmerd
– Andere verkeersdeelnemers die de bestuurder afsnijden of onverwacht oversteken

Bekijk de 10 meest voorkomende oorzaken. Om een kop-staart aanrijding te voorkomen is het vooral belangrijk om voldoende afstand te houden, oplettend te blijven in het verkeer en u niet te laten afleiden.

Samenvatting

Een aanrijding waarbij een automobilist achterop een andere automobilist botst. Het kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. Voorkom afleiding, blijf opletten en houd voldoende afstand. Toch in een achterop aanrijding terecht gekomen? Meestal is de achterliggende bestuurder de aansprakelijke.

Een achterop aanrijding kan allerlei soorten letselschade veroorzaken. Denk hierbij aan nekklachten, hoofdpijn en schouderpijn. Overkomt dat u, zoek dan medische hulp, houd uw klachten bij en zoek bijstand van een letselschadejurist. Effectief uw letselschade berekenen en claimen kunt u tenslotte niet alleen.

achterop aanrijding

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.