Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

De 10 meest voorkomende oorzaken van een kop-staartbotsing

18 februari 2016 Auto ongeluk

De 10 meest voorkomende oorzaken van een kop-staartbotsing

Als automobilist herken je vast de volgende situatie. Na een vermoeiende dag op het werk ben je onderweg naar huis. Je kijkt ernaar uit om straks lekker bij te komen op de bank. Plotseling doemen uit het niets, de remlichten van je voorganger op en met volle kracht trap je op je rem. Meestal loopt het goed af, maar soms ook niet. JBL&G dook in haar dossiers en onderzocht* de meest voorkomende oorzaken van een kop-staartbotsing.

De 10 meest voorkomende oorzaken van een kop-staartbotsing

1. Onvoldoende afstand houden
2. Slechte weersomstandigheden
3. Afleiding in de auto
4. Mobiel
5. Afleiding buiten de auto
6. Rijden onder invloed
7. Vermoeidheid
8. Afsnijden
9. Overstekende weggebruikers
10. Plotselinge filevorming

Oorzaak 1. Onvoldoende afstand houden

Het advies is om minimaal 2 seconden afstand te houden van de auto voor je. In 2 seconden kun je bij een onverwachte rem-actie van je voorligger, snel genoeg reageren om een kop-staartbotsing te voorkomen. Sommige wegen zijn voorzien van markeringen, waarmee je eenvoudig kunt zien of je aan deze 2 seconden-regel voldoet. In andere gevallen moet je dit zelf inschatten.

Oorzaak 2. Slechte weersomstandigheden

Regen, mist en sneeuw zorgen voor veel files. Hoewel iedereen voorzichtiger gaat rijden, betekent dit niet dat het ook veiliger wordt op de weg. Juist in deze omstandigheden vinden veel kop-staartbotsingen plaats. Er wordt sneller en vaker geremd, wat veel concentratie vereist van automobilisten. Ook is het door het verminderde zicht lastiger om de 2-seconden regel toe te passen, waardoor autobestuurders te dicht op elkaar rijden.

Slachtoffer van een kop-staartbotsing en letsel? Wij stellen de automobilist voor je aansprakelijk. Bekijk onze pagina: aangereden van achteren voor gratis juridische hulp.

Oorzaak 3. Afleiding in de auto

Praten, eten, drinken, roken of even een andere radiozender opzetten. Het zijn allemaal bezigheden die je afleiden van het autorijden. Het aansteken van een sigaret kan er al voor zorgen, dat je een onverwachtse remactie van je voorligger niet ziet, met als gevolg een kop-staartbotsing.

Oorzaak 4. Mobiel

Je mobiel knippert, trilt, maakt geluid en je vingers jeuken. Even kijken wat er is, dat kan toch geen kwaad? Veel bestuurders vissen hun mobiel / smartphone op dat moment toch uit hun zak, tas of houder en al “swipend” rijden ze verder. Hierdoor zijn ze niet één, maar zelfs meerdere seconden afgeleid van het verkeer.

Oorzaak 5. Afleiding buiten de auto

Een ongeluk op de andere baan, een zwaaiende buurvrouw of een mooie zonsondergang trekt je aandacht. Je kijkt even om en voor je het weet bots je op je voorligger.

Oorzaak 6. Rijden onder invloed

Medicijnen, drugs en alcohol zorgen voor een verminderde concentratie en reactiesnelheid. Dit kan ertoe leiden, dat je niet in staat bent om veilig een auto te besturen. Doordat je minder goed op kunt letten en ook nog eens trager reageert, is het risico op een ongeluk, waaronder een kop-staartbotsing, groter. Als blijkt dat jij onder invloed rijdt, heeft dat grote gevolgen voor je aansprakelijkheid.

Oorzaak 7. Vermoeidheid

Door vermoeidheid is het ook moeilijk om goed op het verkeer te blijven letten en daar adequaat op te reageren. Dit is een onderschatte oorzaak van verkeersongevallen, omdat het niet zo ernstig lijkt. Toch worden kop-staartbotsingen soms veroorzaakt door (bijna) slapende bestuurders.

Oorzaak 8. Afsnijden

Op de snelweg zien we het dagelijks gebeuren. Op het laatste moment invoegen, terwijl er eigenlijk geen ruimte voor is. De achterligger wordt afgesneden en kan niet op tijd remmen met als gevolg: een kop-staartbotsing.

Slachtoffer van een kop-staartbotsing en letsel? Wij stellen de automobilist voor je aansprakelijk. Bekijk onze pagina: klachten na auto-ongeluk voor gratis juridische hulp.

Oorzaak 9. Overstekende weggebruikers

Kinderen, maar ook dieren zijn hier een goed voorbeeld van. Ze steken over zonder te kijken op een moment, dat jij als automobilist het niet verwacht. Automatisch rem je uit alle macht, waarbij je achterligger volkomen verrast wordt en in volle vaart tegen je aan rijdt. Dit is een lastige situatie.

Oorzaak 10. Plotselinge filevorming

Op de snelweg rijdt het verkeer meestal door, maar vanuit het niets ontstaat soms een file. Een aantal auto’s gaan wat zachter rijden, beginnen te remmen, terwijl jij met volle snelheid komt aangereden. Je moet soms over stalen zenuwen beschikken om op zo’n moment een kop-staartbotsing te kunnen voorkomen.

Continu opletten

Deelnemen aan het verkeer betekent continu opletten. Je moet altijd voorbereid zijn op onverwachte acties van medeweggebruikers. Slechte weersomstandigheden vragen een nog grotere concentratie en alertheid. Elke vorm van afleiding, hoe kort of onschuldig ook, kan resulteren in een ongeval, zoals een kop-staartbotsing.

 

*De gegevens zijn niet onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek, maar komen voort uit de ervaringen van de juristen van JBL&G

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.