Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Info: Whiplash en schadevergoeding

25 juli 2013 Schadeclaim

Info: Whiplash en schadevergoeding

Heeft letselschade slachtoffer na whiplash altijd recht op schadevergoeding?

Whiplash en schadevergoeding: u hoopt dat deze twee hand in hand gaan. Een whiplash brengt immers veel kosten met zich mee en deze moeten vergoed worden door de aansprakelijke partij. Maar hebt u na het oplopen van een whiplash altijd recht op een schadevergoeding?

Whiplash en schadevergoeding, hoe is dat geregeld?

Daar zit u dan thuis met zo’n vervelende brace om uw nek. Altijd bent u voorzichtig in het verkeer; alleen jammer dat die sufferd achter u wat minder voorzichtig was. Het gevolg is een whiplash, de lange nasleep krijgt u er gratis bij. Ellende troef. Natuurlijk heeft niet elk verkeersongeval zo’n dramatische afloop. Feit is wel, dat als u een whiplash oploopt, de nek- of rugklachten een enorme impact hebben op uw dagelijkse leven. Het letsel levert u in eerste instantie meer vragen dan antwoorden op. Hoe lang blijven de klachten voortduren? Wanneer kan ik weer voorzichtig gaan werken? En ook niet onbelangrijk, hoe is het geregeld met de schadevergoeding?

Wat is een whiplash precies?

Voor de niet-medici onder ons is het wellicht zinvol eens te melden wat een whiplash exact inhoudt. Bij een whiplash wordt het hoofd geheel onverwacht krachtig vooruit en achteruit bewogen. De nek maakt een te snelle stretch, waardoor beschadiging optreedt. De meest bekende situatie waarbij een whiplash kan ontstaan is natuurlijk een verkeersongeval. Dit onverwacht krachtig bewegen van het hoofd kan rug- en/of nekklachten ten gevolge hebben.

Symptomen van een whiplash

Twijfelt u of u een whiplash heeft? Bij deze aandoening horen onder andere de volgende symptomen:

 • Nekpijn
 • Hoofdpijn
 • Stijve spieren
 • Concentratieproblemen
 • Slapeloosheid
 • Somberheid
 • Angst

Klik op whiplash symptomen voor andere verschijnselen.

In Nederland krijgen ongeveer 15 duizend slachtoffers per jaar een whiplash, al dan niet ten gevolge van een verkeersongeval. In veel gevallen zijn de eerste maanden na het ongeval ronduit kostbaar te noemen. De inkomsten uit werk kunnen teruglopen, de eventuele huishoudelijke hulp dient te worden betaald en ook de behandeling voor het letsel zal bekostigd moeten worden.

Het is geruststellend te noemen dat bovengenoemde kosten doorgaans kunnen worden verhaald op de aansprakelijke partij. Al gaat dat niet zonder slag of stoot. Veel kosten moeten wel eerst betaald worden, voordat men er een cent van terugziet. En niet iedereen – en zeker niet in de huidige economisch lastige tijden – haalt deze grote bedragen even uit de binnenzak.

Voor meer informatie over whiplash en schadevergoeding, zie ons artikel: whiplash door kop-staart aanrijding.

Whiplash en schadevergoeding: krijg ik mijn schade vergoed?

Verzekeraars melden dat, wanneer men door schuld van een ander een whiplash heeft opgelopen, men altijd recht heeft op schadevergoeding. Slachtoffers worden echter wel geadviseerd niet te lang te wachten met het inroepen van hulp van de letselschadespecialist. Realiseer u dat een tegenpartij niet direct meewerkt. Ook al is het voor u zo klaar als een klontje, de tegenpartij heeft waarschijnlijk geen enkele haast. Voor veel slachtoffers is het dan ook een doorn in het oog dat de nasleep van het ongeval almaar voortduurt en de financiële compensatie vaak lang op zich laat wachten.

Wat moet u doen om na een whiplash uw schade vergoed te krijgen? Neem in ieder geval de volgende stappen:

 • Noteer direct na het ongeval de contactgegevens van de wederpartij;
 • Ga op zoek naar getuigen;
 • Maak foto’s van de verkeerssituatie en de schade;
 • Ga zo snel mogelijk naar een arts;
 • Houd bij welke klachten u heeft en of deze verergeren;
 • Houd bij welke kosten u maakt door het ongeval en de whiplash;
 • Stel de wederpartij aansprakelijk voor uw schade;
 • Schakel een belangenbehartiger in.

Meer weten? Lees onze pagina Whiplash schadevergoeding.

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.