Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Whiplash na een ongeluk

11 juni 2015 Auto ongeluk

Whiplash na een ongeluk

Wanneer u een verkeersongeval heeft meegemaakt waarbij u van achter bent aangereden, kunt u als gevolg hiervan een whiplash oplopen. Whiplash letselschade kan bestaan uit onder andere hoofdpijn, tintelingen en concentratiestoornissen.

Een whiplash wordt veroorzaakt door een verrekking van de nekspier. Het hoofd wordt met kracht eerst naar achteren en dan weer naar voren geslingerd (dit wordt een ‘flexie-extensie-beweging’ genoemd).

Symptomen van een whiplash: letselschade klachten

U kunt veel klachten ondervinden na een aanrijding van achter. Deze symptomen hoeven niet direct na het ongeval op te treden. Vaak maakt een whiplash zich enkele uren of zelfs dagen na het ongeval kenbaar. Ook hoeven niet alle symptomen aanwezig te zijn om te kunnen spreken van een whiplash en kan er ook sprake zijn van andere symptomen. Onderstaande symptomen kunnen optreden na een achterop aanrijding:

 • Hoofdpijn;
 • Concentratieproblemen;
 • Vergeetachtigheid;
 • Duizeligheid;
 • Overgevoeligheid voor geluiden en fel licht;
 • Vermoeidheid en slecht kunnen slapen;
 • Tintelingen in de vingers en/of handen.

Diagnose whiplash na een ongeluk

De diagnose van een whiplash na aanrijding van achteren wordt gesteld aan de hand van het verhaal over de toedracht van de aanrijding en van de omschrijving van de klachten. Het probleem bij whiplash is dat er geen aantoonbare hersenbeschadiging is. Met andere woorden: er zijn geen objectief waarneembare verschijnselen. Op foto’s en scans is niets te zien van het letsel.

Een arts zal de diagnose stellen door u vragen te stellen over uw klachten en eventueel een lichamelijk onderzoek.

Letselschadezaak door whiplash letselschade

Wanneer u verwikkeld bent in een letselschadezaak en u heeft geen goede belangenbehartiger, bestaat de kans dat u met lege handen blijft staan na een verkeersongeval. Dit terwijl uw schadeposten waarschijnlijk aanzienlijk zijn:

 • Behoefte aan huishoudelijke hulp;
 • Kinderoppas;
 • Gemiste inkomsten omdat u uw werk niet kunt uitvoeren;
 • Eigen risico ziektekostenverzekeraar;
 • Reiskosten.

Laat u daarom altijd bijstaan door een ervaren letselschadespecialist. Verzekeraars proberen altijd onder hun betalingsplicht uit te komen, door te stellen dat er geen letsel is als gevolg van het ongeval, en dus ook geen schade. Bijvoorbeeld door te zeggen dat het letsel al bestond voordat het ongeval plaatsvond. Deze discussie vreet tijd en energie. Voer deze discussie daarom niet zelf, maar laat deze door een ervaren letselschadejurist voeren.

U hebt namelijk recht op een vergoeding van uw letsel, ook als het gaat om zogenoemde niet objectiveerbare klachten. Oftewel: klachten die niet medisch aantoonbaar zijn. Wanneer er sprake is van een consequent, reëel, niet overdreven klachtenpatroon, wordt dit in de juridische wereld gewoon als letselschade beschouwd. Letselschade die vergoed moet worden.

Smartengeld whiplash letselschade na een ongeluk
Na een whiplash hebt u recht op smartengeld: een vergoeding voor alle pijn, stress en leed die u ervaart als gevolg van het ongeval. Hoe langer de klachten duren en hoe minder u kunt, op hoe meer smartengeld u kunt rekenen. Meer weten over smartengeld na een whiplash? Lees onze pagina Smartengeld voor whiplash.

Gevolgen van whiplash letselschade na een ongeluk

Bij de meeste patiënten verdwijnen de klachten binnen een paar maanden. Helaas blijken de klachten bij sommige mensen chronische vormen aan te nemen. Doordat whiplash wetenschappelijk niet aantoonbaar is, krijgen veel whiplashpatiënten te maken met onbegrip op het werk en van hun omgeving. Veel artsen geloven niet in de diagnose whiplash omdat er medisch niets aantoonbaar is. Gevolg hiervan is dat veel whiplashpatiënten zich beter voordoen dan ze zijn, met verergering van de klachten tot gevolg.  Veel whiplash slachtoffers worden arbeidsongeschikt, maar krijgen geen uitkering omdat de verzekeringsarts van het UWV hun klachten niet erkend. Het gevolg is dat deze slachtoffers in financiële problemen geraken.

Wees daarom altijd eerlijk en open over uw klachten en probeer u niet beter voor te doen dan u zich voelt. Hebt u een gesprek met een verzekeringsarts? Bereid u goed voor: zet op papier welke klachten u hebt, wat u nog wel kunt en wat u niet meer kunt door uw klachten. En neem iemand mee om u bij te staan tijdens het gesprek.

Behandeling

Veel huisartsen schrijven een periode van rust en pijnstillers voor. Het is echter ook belangrijk om te blijven bewegen en niet te stram te worden: blijf zoveel mogelijk bewegen zoals u voorheen deed. Als het maar geen pijn doet. Mochten de klachten niet verdwijnen, dan volgt doorverwijzing naar een fysiotherapeut of revalidatiecentrum.

Revalidatiecentrum

Revalidatiecentra zoals Reade, DBC of Beatrixoord Haren kunnen zorgen voor een multidisciplinair team dat uw klachten door whiplash letselschade integraal in behandeling neemt. In het team zitten een psycholoog en een fysiotherapeut.

Lees meer over whiplash letselschade:

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.