Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Aanrijding met letsel, wat nu?

20 september 2013 Auto ongeluk

Aanrijding met letsel, wat nu?

Aanrijding met letsel? U bent aangereden terwijl u in uw auto reed en u heeft als gevolg hiervan letselschade opgelopen. U loopt dan letsel na aanrijding op. U kunt bijvoorbeeld whiplash klachten krijgen, of u heeft een gebroken heup, of wellicht een hersenschudding. Hierdoor lijdt u schade en loopt u tegen allerlei problemen. Deze schade wilt u zo snel en zo volledig mogelijk vergoed zien en u wilt hulp bij het oplossen van uw problemen.

De tegenpartij aansprakelijk stellen voor uw letselschade

Een verkeersongeluk kan uw hele leven op de kop zetten. U heeft pijn, u lijdt schade. U heeft verwondingen opgelopen en u heeft kosten gemaakt. Deze kosten moet te tegenpartij vergoeden. Maar daarvoor moet u hem of haar eerst aansprakelijk stellen. Hoe doet u dat?

Zorg voor bewijzen

Ten eerste moet u zorgen dat u kunt bewijzen dat het ongeval veroorzaakt is door uw wederpartij. Daar kunnen de volgende zaken bij helpen:

  • Zorg dat u beide het schadeformulier naar waarheid invult en ondertekent;
  • Maak foto’s van de verkeerssituatie en de schade;
  • Ga op zoek naar getuigen en noteer hun contactgegevens.

Bezoek altijd een arts

Vervolgens is het van belang dat u contact zoekt met een arts. In de eerste plaats helpt deze u om de juiste behandeling te vinden zodat u zo snel mogelijk geneest. Maar een arts kan ook aantonen dat de het letsel waar u last van heeft, daadwerkelijk het gevolg is van het ongeval.

Stuur een aansprakelijkheidsbrief

De derde stap die u moet nemen is het sturen van een aansprakelijkheidsbrief. Dit is een brief waarin u de wederpartij aansprakelijk stelt. Let daarbij op de volgende zaken:

  • Vermeld duidelijk in de brief dat het om een aansprakelijkheidsstelling gaat;
  • Geef de datum en de beschrijving van het ongeval;
  • Vergeet niet om de brief te ondertekenen;
  • Voeg getuigenverklaringen, het schadeformulier, foto’s en het eventuele proces-verbaal toe in de bijlage;
  • Verstuur de brief aangetekend.

Schakel een ervaren jurist in

Het inschakelen van juridische bijstand bij het aansprakelijk stellen van de wederpartij en het claimen van uw schadevergoeding, kan u veel zorgen uit handen nemen en u de ruimte geven om zich te richten op uw herstel. Lees hier meer over de voordelen van juridische hulp.

Lees meer over wat te doen na een aanrijding met letsel op onze pagina hier.

Aansprakelijkheid bij een aanrijding met letsel

Twijfelt u of de wederpartij aansprakelijk is voor uw letsel? Wat was de toedracht van de aanrijding? JBL&G bespreekt hieronder de meest voorkomende gevallen van een aanrijding met letsel, en hoe het zit met de aansprakelijkheid. Lees ook meer op onze pagina Aansprakelijkheid verkeersongeval.

Aanrijding fietser – fietser of voetganger

In een aanrijding tussen twee fietsers of een fietser en een voetganger hangt de aansprakelijkheid helemaal af van wie de verkeersfout maakte. Stak de voetganger over zonder te kijken? Of reed de fietser door rood? Een uitzondering is een aanrijding met een kind van onder de 14 jaar: kinderen zijn nooit aansprakelijk.

Aanrijding fietser of voetganger – gemotoriseerd voertuig

Fietsers en voetgangers hebben in Nederland speciale juridische bescherming tegenover bestuurders van gemotoriseerde voertuigen. Dit omdat zij kwetsbaarder zijn in het verkeer en daarom meer risico lopen op ernstig letsel. Behalve in heel uitzonderlijke gevallen is in een aanrijding tussen een fietser of een voetganger en een gemotoriseerd voertuig, de bestuurder van het gemotoriseerde voertuig aansprakelijk.

Aanrijding twee gemotoriseerde voertuigen

Kwam het tot een aanrijding tussen twee gemotoriseerde voertuigen, bijvoorbeeld twee auto’s, een auto en een scooter of een brommer en een bus? Dan hangt de aansprakelijkheidskwestie af van wie een verkeersregel overtrad. Daarom is het belangrijk om na een aanrijding foto’s te maken en naar getuigen te zoeken. Zo kunt u bewijzen dat de ander in de fout zat.

Aanrijding van achteren of kettingbotsing

Bij een aanrijding van achteren is de achterste automobilist meestal aansprakelijk, tenzij hij kan bewijzen dat hij voldoende afstand hield. In een kettingbotsing ligt dat iets ingewikkelder, maar dankzij de Overeenkomst Vereenvoudigde Schaderegeling wordt de schade meestal gedeeld door de betrokkenen. Lees hier meer over aansprakelijkheid bij een kettingbotsing.

Aanrijding met letsel en dader is doorgereden, wat nu?

Als u bent aangereden door een auto of ander gemotoriseerd voertuig en de dader is doorgereden, dan heeft u niemand om aansprakelijk te stellen. In dat geval kunt u een aanvraag indienen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Dit fonds bestaat speciaal voor slachtoffers van letselschade bij aanrijdingen waar geen dader bekend is.

Aanrijding met letsel? Wat nu?

Lees ook op onze pagina Veel gestelde vragen over wat u zelf kunt doen.

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.