Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Wie is aansprakelijk bij een kettingbotsing?

13 oktober 2013 Auto ongeluk

Wie is aansprakelijk bij een kettingbotsing?

Bij een kettingbotsing kan het erg lastig zijn om te bewijzen dat u zelf geen schuld hebt aan het ongeval. In de meeste gevallen is degene die op de vóór hem rijdende auto botst aansprakelijk bij een kettingbotsing voor de schade van die vóór hem rijdende auto. Maar het kan ook zijn dat de achteroprijdende auto zélf doorgedrukt werd door een auto die hem weer van achter aanreed. In dit artikel leest u meer over wie aansprakelijk is.

Kettingbotsing: wie is er aansprakelijk?

Voor het beantwoorden van die vraag, kijken we eerst kort naar de wet:

  • In artikel 5WVW staat dat iedereen zich zo moet gedragen dat hij geen gevaar op de weg veroorzaakt.
  • En in artikel 6 van de Wegenverkeerswet staat dan weer dat een verkeersdeelnemer zich niet zodanig mag gedragen dat door zijn schuld een verkeersongeval plaatsvindt.
  • Verder staat in de wet in artikel 19 RVV: De bestuurder moet in staat zijn om zijn auto tot stilstand te brengen binnen de afstand waarover hij de weg kan overzien.

In de meeste gevallen is de achterste automobilist dus aansprakelijk voor de schade van de vóór hem ‘rijdende’ auto. In ons artikel over achterop-aanrijdingen geven we een paar voorbeelden. Volg de link en lees het artikel.

De achteroprijder aansprakelijk stellen bij een kettingbotsing

U begint bij een kettingbotsing dus altijd met diegene die achter u reed aansprakelijk te stellen voor uw schade. Bent u eerst geraakt door de achterop rijdende auto en daardoor tegen uw eigen voorligger gereden, dan kan de vóór u rijdende auto u aansprakelijk stellen voor zijn schade. In dat geval zult u zelf moeten bewijzen dat deze botsing die u ‘veroorzaakt’ hebt het gevolg was van uw achteroprijder.

Voldoende afstand houden op uw eigen voorligger

U moet bewijzen dat u door de schuld van een ander vooruit werd gedrukt en hierdoor in botsing kwam met uw voorligger. Met andere woorden: u moet kunnen aantonen dat u zelf voldoende afstand hebt gehouden op uw voorligger. Alleen dan maakt u kans op een volledige letselschadevergoeding in uw letselschadezaak. Zaken die u kunnen helpen bij het bewijzen hiervan:

  • Verklaringen van getuigen die bij u in de auto zaten. Zij kunnen verklaren dat de klap achterop eerst kwam, en daarna de klap aan de voorkant.
  • Verklaring van inzittenden van de auto die achterop u botste. Zij kunnen verklaren dat u stilstond voordat u geraakt werd.

Voldoende afstand gehouden

Hebt u voldoende afstand gehouden, dan hoeft u zich geen zorgen te maken. Lees meer over aansprakelijkheid bij verkeersongelukken.

De meest gestelde vraag over aansprakelijkheid bij een kettingbotsing

Is de achterste in de rij nou altijd aansprakelijk bij een kettingbotsing? NEE. Lees hieronder verder.

Fout van de voorste auto bij aansprakelijkheid voor kettingbotsing

Als de achterste automobilist kan aantonen dat het verkeersongeluk en hiermee de kettingbotsing veroorzaakt werd door een handeling van de allereerste auto, dan is er een kans dat deze automobilist kan worden aangesproken voor de schade van de achteroprijder. Bijvoorbeeld:

  • Hij of zij haalde rechts in;
  • Hij of zij verwisselde van rijstrook zonder uit te kijken en zonder richting te geven.

Remmen zonder verkeersnoodzaak

Wanneer iemand plotseling remt zonder verkeersnoodzaak kan deze aansprakelijk gehouden worden voor de kettingbotsing. Dit is immers verboden op grond van artikel 5 WVW. En de automobilist die plotseling remt zonder noodzaak zal dan ook aansprakelijk gehouden kunnen worden voor het ontstaan van schade. De achteroprijdende partij kan wel voor een deel aansprakelijk gehouden worden als deze niet genoeg afstand heeft gehouden.

Zie ook: aansprakelijkheid bij kop-staartbotsing, 5 voorbeeldsituaties.

Verzekeraars treffen een regeling (OVS)

Veel verzekeraars hebben onderling een regeling getroffen, waarbij in geval van een kettingbotsing de verzekeraar van de achterop rijdende auto de schade van de direct daarvoor rijdende auto betaalt. Dit om de ingewikkelde aansprakelijkheidsvraag bij kettingbotsingen makkelijker te maken en ellenlange en dure gerechtelijke procedures te voorkomen. De overeenkomst is dus ook in het voordeel van de automobilist.

Voor meer informatie over deze overeenkomst en een lijst van aangesloten verzekeraars, bekijk de Overeenkomst Vereenvoudigde Schaderegeling.

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.