Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Aansprakelijkheid verkeersongeval

13 oktober 2013 Letselschade informatie

Aansprakelijkheid verkeersongeval

Het is belangrijk om na een verkeersongeval zo snel mogelijk duidelijk te krijgen wie voor het verkeersongeval aansprakelijk is. Dat is natuurlijk degene die de schade moet gaan betalen. Gelukkig is in Nederland bijna iedereen verzekerd voor aansprakelijkheid bij een verkeersongeval.

Aansprakelijkheid verkeersongeval: wie beging de overtreding?

Degene die een verkeersovertreding heeft begaan is aansprakelijk bij een verkeersongeval. Heeft een van de bestuurders bijvoorbeeld:

  • Door het rode licht gereden;
  • Rechts ingehaald;
  • Ingevoegd zonder te kijken
  • Geen voorrang verleend?

Voor uw letselschadezaak is het van groot belang wie aansprakelijk wordt gehouden voor het ongeval. Deze persoon moet namelijk uw schadevergoeding betalen.

Lees hier meer over verkeersongevallen.

Welke informatie is belangrijk bij aansprakelijkheid verkeersongeval?

Om de wederpartij aansprakelijk te kunnen stellen en uw schade vergoed te krijgen, is het noodzakelijk dat u de volgende informatie krijgt:
• Naam- en adresgegevens
• Het correct ingevulde en ondertekende schade aanrijdingsformulier
• Telefoonnummer

Zorg er daarom voor dat u deze gegevens meteen na een verkeersongeval noteert. Vraag ook om een ID, zodat u kunt controleren of de naam echt klopt.

Geen politie bij het ongeluk?

Een proces-verbaal ondersteunt uw zaak. Tegenwoordig gebeurt het echter steeds vaker dat de politie niet meer ter plaatse van het ongeluk komt. Om een zo volledig mogelijk beeld van het ongeval te krijgen, kunt u de volgende acties ondernemen:

  • Noteer zoveel mogelijk namen en telefoonnummers van eventuele getuigen;
  • maak ter plekke foto’s van de situatie en van de posities waarin de auto’s zich bevinden;
  • neem zo snel mogelijk contact op met een ervaren letselschadebureau om al uw vragen voor te leggen.

Whiplash na een verkeersongeval

Het komt vaak voor dat slachtoffers direct na het verkeersongeval nog helemaal geen klachten bemerken. Dit is het gevolg van de enorme hoeveelheid adrenaline die er dan in uw lichaam aanwezig is. Toch is het belangrijk om zo snel mogelijk een letselschadeadvocaat in te schakelen. Een whiplash na een verkeersongeval kan tot veel klachten en kosten leiden. Kosten die u vergoed hoort te krijgen door de wederpartij.

Weten hoeveel schade als aansprakelijkheid voor het verkeersongeval erkend is?

U kunt ook alvast zelf een inschatting van uw letselschade maken. Doe hier de letselschade berekenen test en kom direct te weten hoe hoog uw letselschadevergoeding op dit moment zou moeten zijn.

Aansprakelijkheid verkeersongeval snel regelen bij letsel

Vaak als de slachtoffers eenmaal thuis zijn aanbeland en tot rust komen, beginnen de nekspieren pijn te doen, of treedt er hoofdpijn op. Het is belangrijk dat het verkeersslachtoffer dan zo snel mogelijk een arts bezoekt. Vaak kan er in een vroeg stadium nog wat gedaan worden aan de klachten.

In dit verband is het ook belangrijk dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt over wie er aansprakelijk is voor het verkeersongeval. Immers, dan pas kunt u uw schade claimen!

Ga naar de huisarts na een verkeersongeval

Ook is het belangrijk om een arts te bezoeken, want wanneer u dit niet doet, vinden verzekeraars dat u ‘dus’ ook geen klachten had naar aanleiding van het ongeval. Wees dus niet stoer, maar ga langs de arts als u klachten hebt als gevolg van een ongeval.

Aansprakelijkheid verkeersongeval en lichamelijke klachten

Vaak blijkt namelijk achteraf dat de klachten veel erger kunnen uitpakken dan u in eerste instantie dacht. Misschien wordt u zelfs wel tijdelijk arbeidsongeschikt of hebt u huishoudelijke hulp nodig. Een aansprakelijkheidsverzekeraar na een verkeersongeval weigert schade te vergoeden als u niet bij een dokter bent geweest.

Tips bij klachten na een verkeersongeval:

• Ga zo snel mogelijk naar een dokter;
• Beschrijf al uw klachten uitgebreid, zodat deze in uw dossier terechtkomen;
• Volg de door de arts gegeven adviezen zorgvuldig op.

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.