Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Aangereden door auto, wat nu?

9 oktober 2013 Verkeersongeval

Aangereden door auto, wat nu?

U heeft een ongeluk gehad en u bent aangereden door een auto. U heeft lichamelijk letsel en andere schade. U bent waarschijnlijk direct voor controle of een behandeling naar het ziekenhuis vervoerd, of u moet nog naar de huisarts.

Wat nu? Hoe krijgt u uw schade volledig vergoed? Op hoeveel schadevergoeding heeft u recht? Wat moet er allemaal geregeld worden en door wie?

Aangereden door auto, let op de volgende zaken:

  • Allereerst natuurlijk: zorg ervoor dat iedereen veilig is
  • Vraag naam en adresgegevens van de tegenpartij, zorg ervoor dat alle gegevens bij u bekend zijn
  • Vraag naam en adresgegevens van getuigen
  • Vul het schade aanrijdingsformulier (SAF) in dat iedere automobilist bij zich moet hebben
  • Vóórdat u dit formulier ondertekent: lees het goed door op fouten!
  • Letsel opgelopen (klachten, verwondingen, botbreuken)? Lees onze tips bij letselschade
  • Belangrijk: indien u te voet of op de fiets bent aangereden door een auto, heeft u altijd recht op schadevergoeding, als er geen sprake is van overmacht.
  • Zat u in de auto, op de motor, scooter, brommer of in een ander motorvoertuig, dan zal de partij die schadevergoeding eist, moeten bewijzen dat de ander schuldig is.

Aangereden door een auto? Wanneer er sprake is van letsel, kunnen onze juristen u gratis bijstaan en uw schadevergoeding claimen. Lees meer op onze pagina schadevergoeding na aanrijding.

Aangereden door auto en letsel, wat nu?

Wanneer u het schadeformulier heeft ingevuld, zult u waarschijnlijk gaan nadenken over een passende schadevergoeding. Wanneer u als gevolg van de aanrijding, schade heeft geleden, zult u deze schade moeten verhalen op de wederpartij. In de meeste gevallen is dat de verzekeraar van de aansprakelijke automobilist.

Tip: het is goed om te weten dat uw zorgverzekeraar kosten in rekening brengt voor o.a. een controle op de EHBO. Na enkele weken ontvangt u hiervoor een nota. Vergeet ook deze kosten niet terug te vorderen! Dien daarom uw schadeclaim tijdig in bij de wederpartij of laat onze juristen dit geheel gratis voor u in orde maken.

Wat moet u doen wanneer u gewond bent geraakt of klachten ervaart? Zorg allereerst dat u een afspraak maakt met een arts. Uw gezondheid is het belangrijkst. Deze arts kan u de juiste behandeling voor uw klachten adviseren.

Causaal verband

Daarnaast kan hij vaststellen dat de klachten inderdaad het gevolg zijn van het ongeval. Om uw letselschade vergoed te krijgen, moet u aantonen dat u lichamelijk letsel heeft overgehouden aan het ongeval. Er moet een causaal verband worden aangetoond: een verband tussen de klachten die u heeft, en het plaatsvinden van het ongeval.

Hoe doet u dat:

• Ga zo snel mogelijk naar een arts om uw klachten te melden;
• Een verzekeraar gaat twijfelen of uw klachten wel door het ongeval veroorzaakt zijn, als u niet binnen één week naar een dokter gaat;
• Meld al uw klachten en uw beperkingen als gevolg van deze klachten aan uw dokter.

De verzekeraar wil bewijs zien van het letsel

Wanneer de verzekeraar bewijs wil zien van uw letsel, kunt u het medisch dossier opvragen bij uw huisarts. Hier staat informatie in over uw medische toestand en of het letsel daadwerkelijk het gevolg is van de aanrijding. Dit voorkomt een juridische discussie met de verzekeraar.

Lees ook: wat te doen als je bent aangereden of aanrijding op parkeerplaats.

Aangereden door auto: uw schade berekenen

Om een volledige schadeberekening te maken, moet u alle kosten bijhouden die u maakt door het ongeval. Al deze kosten moeten namelijk vergoed worden door de wederpartij.

1. Houd alle kilometers bij die u rijdt naar de artsen, ziekenhuis, apotheek etc.
2. Noteer wie u helpt en hoeveel uren zij hiermee bezig zijn (denk aan huishoudelijke taken, tuinwerk, de hond uitlaten, de kinderen naar school brengen, etc)
3. Bewaar alle kassabonnen van aankopen die u heeft gedaan naar aanleiding van het ongeval.

Meer weten? Kijk verder op de pagina schadevergoeding voor letsel.

Smartengeldbedrag

Ook heeft u recht op een smartengeldbedrag: een vergoeding voor het leed dat u is aangedaan. Wilt u weten hoeveel smartengeld u kunt claimen? Dat leest u op onze pagina smartengeld claimen.

Aangereden door auto, wie kan mij helpen?

In Nederland hebben slachtoffers van letselschade recht op gratis juridische bijstand. Juridisch specialisten kunnen hun uren claimen bij de verzekeraar van de wederpartij. Nadat u door een auto bent aangereden kunt u direct gratis juridische bijstand inschakelen.

Tip: Ga niet in zee met een kantoor dat u een no-cure-no-pay constructie aanbiedt! De kosten voor het claimen van uw schade door verkeersongeval worden namelijk altijd door de verzekeraar van de aansprakelijke partij betaald. Het zou zonde zijn, als u een percentage van uw uitgekeerde schadebedrag aan uw letselschadeadvocaat zou moeten afstaan. Lees meer over gratis juridische bijstand bij letselschade.

Ik ben aangereden door een auto, wat moet ik als eerste regelen?

Antwoord: Ga eerst zo snel als mogelijk naar de huisarts of de EHBO. Vraag de arts om uw klachten volledig te registreren. Dit is van belang voor het claimen van uw schadevergoeding. Vul vervolgens direct het schadeformulier in en stuur dit zo spoedig mogelijk naar de verzekeraar van de automobilist.

Stel daarna de bestuurder van de auto aansprakelijk voor alle geleden en nog te lijden schade. U hoeft uw schade in dit stadium nog niet uitgebreid te berekenen. Verstuur de brief aangetekend per post. Vanaf dit moment kunt u het beste zo snel mogelijk juridische bijstand inschakelen, nog voordat u door de verzekeraar gebeld wordt.

Heeft u letsel (lichamelijke / psychische klachten, verwondingen), dan helpen onze juristen u kosteloos met het verhalen van de schade. U ontvangt van ons een verklaring dat onze hulp u niets zal kosten.

Heb ik recht op schadevergoeding, zo ja, hoeveel?

Antwoord: Bent u te voet of fietsend aangereden door een auto, en is er geen sprake van overmacht, dan heeft u recht op schadevergoeding. 50 tot 100% van uw schade wordt vergoed. Valt u niets te verwijten, dan wordt uw volledige schade vergoed. Bent u als bestuurder van een motorvoertuig aangereden door een auto, dan zult u moeten bewijzen dat de ander schuldig is. De beste manier om dit te doen is ervoor zorgen dat u in bezit bent van een ondertekend schadeformulier. En aan getuigen een korte verklaring te vragen.

De hoogte van uw schadevergoeding is afhankelijk vele verschillende factoren, zoals de ernst van het letsel, de vastgestelde aansprakelijkheid, de duur van het medisch hersteltraject, etc. Lees meer op onze pagina schadevergoeding verkeersongeval.

Hoe lang duurt het voordat ik mijn schadevergoeding ontvang?

Antwoord: Vanaf het moment dat er een medische eindtoestand is bereikt, kan toegewerkt worden naar het uitkeren van de volledige schadevergoeding. Tussentijds kunnen diverse voorschotten uitgekeerd worden. Daar heeft u recht op. De medische eindtoestand wordt bereikt wanneer u volledig bent hersteld of geen zicht is op verdere verbetering.

De verzekeraar weigert mijn schade volledig te vergoeden, wat nu?

Antwoord: Teken niets, ga nergens mee akkoord. Laat de juridische discussie over aan een jurist. Uw rechtshulpverlener zal uw dossier in behandeling nemen en onderzoek doen naar de aansprakelijkheid van de automobilist. Indien blijkt dat de auto schuldig is, heeft u recht op schadevergoeding. Weigert de automobilist of zijn verzekeraar de aansprakelijkheid te erkennen, dan is procederen een optie. U heeft immers niet om de botsing gevraagd.

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.