Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Wat te doen als je bent aangereden?

3 oktober 2013 Auto ongeluk

Wat te doen als je bent aangereden?

Aangereden, wat te doen? Ik ben aangereden door een auto en heb letsel, wat moet ik doen? Deze vraag horen wij dagelijks. Slachtoffers van letselschade weten vaak niet wat te doen na een verkeersongeval. Zij hebben klachten en zijn in de eerste instantie vooral bezig met het beperken van de schade en het herstellen van de schrik en het lichamelijke letsel. Vaak is het verhalen van de schade niet het eerste waar zij aan denken.

Aangereden, wat te doen?

Schade na een verkeersongeval

Als u bent aangereden, zult u merken dat na een tijdje de schade ook financieel behoorlijk aantikt. U maakt allerlei kosten als gevolg van het ongeval, kosten waar u in de eerste instantie niet eens aan gedacht had. Bijvoorbeeld:

  • U mist een deel van uw salaris omdat u in de ziektewet zit;
  • U mist uw overuren;
  • U moet uw eigen bijdrage voor de ziektekosten betalen;
  • U pleegt veel extra telefoontjes vanuit het ziekenhuis etc.

Daarom is het van belang dat u voldoende informatie hebt over de aansprakelijke partij.

Wat te doen als je bent aangereden?

Zorg er altijd voor dat je naam en adres van de wederpartij opschrijft. Dit is zeer belangrijk om uw schade te kunnen verhalen. U moet namelijk eerst de wederpartij aansprakelijk stellen door middel van een brief. Dit kan alleen als u de contactgegevens hebt opgeschreven na de aanrijding.

SAF goed doorlezen

Lees het schade aanrijdingsformulier goed door! Wat hier op staat geldt als bewijs. Maak een beschrijving van de schade en de toedracht van het ongeval. Controleer ook wat de wederpartij heeft opgeschreven. Onthoud dat u niet verplicht bent om het schadeformulier te ondertekenen.

Bezoek een arts om uw letselschade te laten vaststellen

Een verklaring van een arts bewijst het medisch causaal verband tussen het ongeval en de schade. Het is belangrijk dat u zo snel mogelijk, het liefst binnen een paar dagen, naar een arts gaat met uw klachten.

Zoek hulp bij schadeafwikkeling.

Een letselschadespecialist kan u helpen de hoogst mogelijke schadevergoeding te krijgen. Letselschadejuristen weten hoeveel kosten u nog kunt verwachten en hoe zij de schadeclaim kunnen onderbouwen naar de wederpartij. Zij kunnen bovendien hun nota indienen bij de wederpartij, dus juridische bijstand kost u geen cent. Van achteren aangereden, in de auto, door een andere auto? Volg de link en bekijk ons artikel.

Aangereden, wat te doen: letselschade na auto ongeluk

Hebt u letselschade na een ongeluk? Volg dan het volgende stappenplan om uw schade zo volledig mogelijk vergoed te krijgen:

  1. Stel te tegenpartij zo snel mogelijk aansprakelijk. Dit doet u door middel van een brief. U kunt deze brief ook door uw belangenbehartiger laten versturen.
  2. Bezoek binnen twee dagen na het verkeersongeval een arts om in het dossier aan te laten tekenen welke klachten u nog heeft. Dit is heel belangrijk! Doe dit ook als u denkt dat de klachten vanzelf wel weer over zullen gaan, ervaring leert dat klachten meestal erger zijn dan het slachtoffer in de eerste instantie denkt.
  3. Houd gedetailleerd bij welke kosten u maakt en welke klachten u heeft. Bewaar alle bonnen en nota’s die u krijgt. Zo kunt u goed onderbouwen welke schadevergoeding u vraagt.

Wat te doen als je bent aangereden? Lees er meer over in ons artikel.

Aansprakelijkheid bij een aanrijding

De aansprakelijke partij moet opdraaien voor de schade van het slachtoffer. Waar ligt de aansprakelijkheid bij een aanrijding?

Aanrijding fietser – fietser of voetganger

Wie maakte de verkeersfout? Deze partij is aansprakelijk voor de schade. Als beide partijen een fout maakte, is er sprake van gedeelde aansprakelijkheid. Deze kan bijvoorbeeld 50%-50% zijn, maar ook 70%-30%.

Aanrijding fietser of voetganger – motorvoertuig

In een aanrijding tussen een motorvoertuig en een kwetsbare verkeersdeelnemer, ligt de aansprakelijkheid bij de sterkere verkeersdeelnemer (het motorvoertuig). Deze is voor tenminste 50% van de schade aansprakelijk. Naarmate de fout meer bij de bestuurder van het motorvoertuig ligt, wordt dit percentage hoger.

Aanrijding tussen twee motorvoertuigen

Bij een aanrijding tussen twee motorvoertuigen ligt de aansprakelijkheid bij degene die een verkeersfout maakte of overtreding beging. Ook hier kan sprake zijn van gedeelde schuld.

Lees hier meer over aansprakelijkheid bij verkeersongevallen.

Aangereden, wat te doen? Lees onze pagina Wat te doen na een verkeersongeval.

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.