Aanrijding auto – fiets: 10 veel gestelde vragen

4 oktober 2013 Auto ongeluk

Aanrijding auto – fiets: 10 veel gestelde vragen

Aanrijding auto – fiets: 10 veel gestelde vragen

Wanneer je op de fiets bent aangereden door een auto, zijn er vaak veel vragen te beantwoorden. Onze juristen maakten een opsomming van de meest voorkomende vragen over aanrijding auto – fiets:

Vraag 1: Maakt het uit wie schuldig is aan de aanrijding auto – fiets?

Ja, het maakt wel uit wie schuldig is. Is de auto schuldig dan krijgt de fietser al zijn schade vergoed. Heeft de automobilist helemaal geen schuld en kan hij zogenaamde ‘overmacht’ aantonen, krijgt de fietser helemaal geen schade uitgekeerd. Klik hier en lees meer over aanrijding auto – fiets. Neem voor gratis juridische ondersteuning contact met ons letselschade bureau op.

Vraag 2: Hoeveel schade krijg ik als fietser vergoed?

Zoals hierboven al staat zijn er diverse mogelijkheden. Voor de diverse schadeposten die eventueel voor vergoeding in aanmerking kunnen leest u hier verder.

Vraag 3: Ik had als fietser eigen schuld aan het ongeval met de auto, wat nu?

Wanneer er door de automobilist geen overmacht kan worden aangetoond, dan krijgt de fietser in ieder geval de helft van zijn schade vergoed. Het hangt af van de aard van de gemaakte fout en van de ernst van het letsel of dit percentage nog verhoogd kan gaan worden.

Vraag 4: Kan ik zelf de automobilist aansprakelijk stellen?

Ja, dat kunt u zelf doen. Maar de tegenpartij aansprakelijk stellen is specialistisch werk, beter is het dan ook om een schadeclaim in laten dienen door een ervaren letselschade specialist. U kunt namelijk in dit geval soms nog wel eens uw eigen glazen ingooien, door akkoord te gaan met een deling van het schuldpercentage welke later ongunstig voor u uit kan pakken. Dit kan de vergoeding voor letselschade negatief beïnvloeden.

Gratis juridisch advies

  • Laat deze discussie dan ook door onze juristen voeren
  • Wij doen dit gratis
  • Neem vandaag nog contact op en u wordt dezelfde (werk)dag nog geholpen
  • Vul het contactformulier in.

Vraag 5: Hoe lang kan ik wachten met de tegenpartij aansprakelijk te stellen?

U moet de automobilist binnen vijf jaar schriftelijk aansprakelijk stellen. Let er goed op dat uw claim niet verjaart! Wanneer u rechtsreeks de verzekeraar van de auto aansprakelijk wilt stellen, dient u dit binnen drie jaar te doen. Er bestaan uitzonderingen op deze regel. Wilt u hierover meer weten, neemt u dan contact met ons op.

Vraag 6: Ik ben op de fiets aangereden door een auto, maar deze is doorgereden, wat nu?

Wanneer u kunt aantonen door middel van een getuige dat u bent aangereden door een motorvoertuig (brommer, snorfiets, scooter, auto etc) dan kunt u uw schade melden bij het Waarborgfonds. Ook hierbij kunnen onze letselschadejuristen u van dienst zijn! Neem contact op met één van onze zeer ervaren juristen.

Vraag 7: Wat moet ik precies doen nadat ik op de fiets door een auto ben aangereden?

Het belangrijkste is dat u de naam- en adresgegevens van de tegenpartij noteert. Wanneer u zo ernstig gewond bent dat u dat zelf niet meer kunt, komt meestal politie ter plekke, die deze gegevens noteert. Ons kantoor kan voor u gratis het Proces-Verbaal opvragen om op die manier achter de benodigde gegevens te komen.

Vraag 8: Kan ik als automobilist ook mijn schade op de fietser verhalen, als de fietser (mede)schuld had aan het ongeval?

In de meeste gevallen kunt u dit. U dient dit bij de verzekeraar van uw auto na te vragen. Deze proberen de schade dan te verhalen op de fietser. Ons kantoor kan u daarbij niet behulpzaam zijn, als het alleen om autoschade gaat en niet om letselschade. Wanneer u als automobilist ook letselschade heeft opgelopen kunt u uiteraard onze hulp inroepen.

Vraag 9: Welke schadeposten kan ik claimen als ik op de fiets door een auto ben aangereden?

U kunt onder meer de volgende schadeposten claimen (wanneer uiteraard van toepassing):
• Reparatiekosten fiets, of aanschaf nieuwe fiets
• Aanschaf nieuwe kleding, wanneer deze als gevolg van het ongeval kapot is gegaan.
• Eigen risico zorgverzekering
• Reiskosten naar de arts(en)
• Gemiste inkomsten als u in de ziektewet belandt

U kunt zelf uw letselschade berekenen.U ziet direct hoeveel schade u tot heden heeft geleden. Volg de link, doe de test en bereken uw letselschade!

Vraag 10: Wat kost het als jullie mijn zaak in behandeling nemen?

Dit kost u helemaal niets, onze hulp is 100% gratis. Er zitten geen addertjes onder het gras. U krijgt dit schriftelijk bevestigd.

Wilt u op korte termijn een vergoeding voor letselschade? Neem dan vandaag nog contact op en bel: 020 – 214 99 00.

Terug naar overzicht

Gratis

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Daadkrachtig

Daadkrachtig

Wij staan bekend om onze daadkrachtige aanpak. Onze juristen zetten alles op alles om uw schade vergoed te krijgen.

Ervaring

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.