Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Schadeformulier invullen na aanrijding: 20 tips

16 maart 2016 Verkeersongeval

Schadeformulier invullen na aanrijding: 20 tips

Na een aanrijding is het belangrijk om het schadeformulier in te vullen. Heeft u letsel opgelopen? Vermeld dit dan op het schadeformulier, hoe klein het letsel ook is. In dit artikel geven wij aan waar u op moet letten bij het invullen van het schadeformulier. Lees onze 20 tips. U kunt deze lijst ook uitprinten.

Inhoudsopgave
Tip 1: Vul altijd het schadeformulier in, ook als er geen schade lijkt te zijn;
Tip 2: Zoek een veilige en rustige plek op;
Tip 3: Probeer het schadeformulier ter plekke in te vullen;
Tip 4: Vul de voorkant van het schadeformulier zo volledig mogelijk in;
Tip 5: Noteer de naam en het adres van de schuldige;
Tip 6: Vul de juiste verzekeringsgegevens en kenteken van de tegenpartij in;
Tip 7: Noteer de namen en adressen van de getuigen;
Tip 8: Geef letsel aan;
Tip 9: Geef de andere materiële schade aan;
Tip 10: Maak een situatieschets;
Tip 11: Maak een proeftekening;
Tip 12: Geef de toedracht aan;
Tip 13: Schep helderheid;
Tip 14: Onderteken het schadeformulier;
Tip 15: Niet tekenen bij onenigheid over de toedracht;
Tip 16: Maak een foto van het ingevulde formulier;
Tip 17: Vul de achterzijde thuis in;
Tip 18: Vul alle vragen in;
Tip 19: Gebruik het schadeformulier ook bij een aanrijding in het buitenland;
Tip 20: Vraag hulp als u er niet uit komt.

Vul het schadeformulier zo snel mogelijk in

Na een aanrijding vult u het schadeformulier het beste zo snel mogelijk in. Zo voorkomt u dat u achteraf onenigheid krijgt over de schade en het ontstaan ervan. Bovendien is uw schadevergoeding vaak sneller geregeld met een juist ingevuld schadeformulier.

20 tips voor het correct invullen van het schadeformulier

Hieronder een overzicht van onze 20 tips. Bent u gewond of heeft u klachten? Vink het vakje aan. Bekijk onze pagina verkeersongeval voor gratis juridische bijstand bij letsel.

Tip 1: Vul het schadeformulier altijd in, ook al lijkt er op het eerste gezicht geen schade te zijn. Eenmaal thuis blijkt er vaak toch schade te zijn. Ook kan het zijn dat u later lichamelijke klachten krijgt door de aanrijding. Het is belangrijk dat u dan over de juiste gegevens van de tegenpartij beschikt en de toedracht van de aanrijding is vastgelegd.

Tip 2: Zoek een veilige en rustige plek om het schadeformulier in te vullen, dan kunt u zich het beste concentreren op de vragen.

Tip 3: Probeer het schadeformulier ter plekke in te vullen. Ook kunt u foto’s van de aanrijding toevoegen.

Tip 4: Vul de voorkant van het formulier zo volledig mogelijk in en zorg dat de tekst duidelijk leesbaar is. Zo voorkomt u dat u achteraf onenigheid krijgt over de schade en het ontstaan ervan.

Tip 5: Noteer de naam en het adres van de schuldige. Als de tegenpartij schuldig is aan de aanrijding, heeft u recht op gratis juridische bijstand. Dit is ook het geval wanneer er sprake is van letsel.

Tip 6: Let er op dat u de verzekeringsgegevens en het kenteken van de tegenpartij juist noteert.

Tip 7: Noteer de namen en adressen van de getuigen. Ook als het om medepassagiers of familie gaat. Zij kunnen u helpen de tegenpartij aansprakelijk te stellen.

Tip 8: Geef letsel aan. Is er sprake van letsel, geef dit dan aan bij vraag 3 (gewonden). Het letsel hoeft niet ernstig te zijn. Hoofdpijn of een stijve nek is ook letsel en kan duiden op een whiplash. Vaak ontstaan de echte klachten pas na een paar dagen.

Heeft u letsel? Bekijk onze pagina letselschade voor informatie over het claimen van een schadevergoeding.

Tip 9: Geef de andere materiële schade aan. Is er naast uw auto en die van de tegenpartij ook een andere auto of een paaltje of hek langs de weg beschadigd? Noteer dit dan bij vraag 4 (andere materiële schade).

Tip 10: Maak een situatieschets. Geef met een pijl de richting aan waarin de auto’s reden en aan welke kant ze elkaar het eerst raakten.

Tip 11: Maak een proeftekening. Maak voor de situatieschets eerst een proeftekening en teken daarna pas op het formulier.

Tip 12: Geef de toedracht aan. Geef bij vraag 12 (toedracht) met kruisjes aan hoe de aanrijding gebeurde. Stond u bijvoorbeeld stil voor een stoplicht of reed u? Vul onder iedere kolom het totaal aantal aangekruiste vakjes in. Dit voorkomt dat de tegenpartij na ondertekening nog een hokje extra aankruist.

Tip 13: Schep helderheid. Vul vraag 14 in om de situatie te verduidelijken.

Tip 14: Onderteken. Let erop dat zowel u als de tegenpartij de voorkant van het formulier ondertekenen. Onderteken niet als eerste het formulier. Wacht tot uw wederpartij ook heeft getekend. Geef in géén geval uw ingevulde versie mee aan de wederpartij zonder zelf een door de wederpartij ondertekend exemplaar te houden.

Tip 15: Niet tekenen bij onenigheid over de toedracht. Bent u het niet eens over de kruisjes bij vraag 12, teken dan niet.

Tip 16: Als u zelf geen exemplaar van het formulier heeft, maak een foto van het ingevulde formulier met uw smartphone.

Tip 17: Achterzijde thuis invullen. Vul ter plaatse van het ongeval alleen de voorzijde in. De achterzijde kunt u rustig thuis invullen.

Tip 18: Vul alle vragen in. Misschien merkt u bij het invullen van de achterkant van het schadeformulier dat u sommige vragen al aan de voorkant heeft beantwoord. Toch is het voor uw schadevergoeding belangrijk om deze nog een keer in te vullen.

Bent u gewond geraakt door de aanrijding? Volg de link en bekijk onze pagina. U wordt gratis geholpen bij het claimen van schadevergoeding. Wij gaan de discussie met de WA-verzekeraar voor u aan!

Tip 19: Bij een aanrijding in het buitenland vult u in Europa hetzelfde schadeformulier in. Let er wel op dat u begrijpt wat de tegenpartij heeft ingevuld voordat u ondertekent. Zo voorkomt u dat de ander u onterecht de schuld geeft van de aanrijding.

Tip 20: Vraag hulp als u er niet uit komt. Bel 020 – 214 99 00 als u vragen heeft over het schadeformulier. Onze juridisch adviseurs helpen u graag bij het invullen en het claimen van uw letselschade.

Belangrijk bij het invullen van het schadeformulier

Vul het schadeformulier altijd in, ook al lijkt er op het eerste gezicht geen schade te zijn. Noteer de namen en adressen van de getuigen. Zij kunnen u helpen de tegenpartij aansprakelijk te stellen. Geef altijd aan of er letsel is, hoe klein ook. Dan kunt u eventueel later ontstane letselschade gemakkelijker verhalen op de tegenpartij.

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.