Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Schadevergoeding na achterop aanrijding: 10 tips

25 mei 2016 Auto ongeluk

Schadevergoeding na achterop aanrijding: 10 tips

Hebt u een achterop aanrijding gehad? En heeft u letselschade opgelopen? Dan heeft u recht op een schadevergoeding. Lees hier 10 belangrijke tips voor het claimen van uw schadevergoeding na een achterop aanrijding.

Overzicht 10 tips

– Tip 1: zoek getuigen van de aanrijding
– Tip 2: maak foto’s van de toedracht van de aanrijding
– Tip 3: laat uw klachten medisch onderzoeken
– Tip 4: zoek juridische bijstand
– Tip 5: kijk uit met een no cure no pay regeling
– Tip 6: stel de tegenpartij aansprakelijk
– Tip 7: houd alle kosten bij
– Tip 8: wees op uw hoede voor de verzekeraar
– Tip 9: wacht uw klachten af
– Tip 10: vraag een voorschot aan of laat uw letselschadejurist dat doen

Tip 1: zoek getuigen van de aanrijding

Het hebben van getuigen versterkt uw juridische positie bij het aansprakelijk stellen van de wederpartij. Een getuigenverklaring is een krachtig bewijsmiddel. Indien er discussie ontstaat over de aansprakelijkheid van het ongeval, wordt een getuigenverklaring altijd meegenomen bij het bepalen van de aansprakelijkheid.

Waren er omstanders aanwezig tijdens de aanrijding? Heeft u enkele contactgegevens opgevraagd? Zorg dat u de contactgegevens goed bewaart! U moet eerst de schuld van de tegenpartij kunnen bewijzen om schadevergoeding te kunnen claimen.

Tip 2: maak foto’s van de aanrijding

Maak foto’s van de verkeerssituatie en van de schade. Fotografeer z.s.m. na de aanrijding, de bumper (achterzijde) van uw auto. Of vraag omstanders u daarmee te helpen. Deze foto’s versterken uw juridische positie bij het aansprakelijk stellen van de wederpartij en dienen als bewijs.

Was u op het moment zelf te zeer aangedaan om hieraan te denken? En zijn er nog geen foto’s gemaakt? Ga dan op een later tijdstip, indien mogelijk, terug om alsnog de locatie (omgeving) van het ongeval te fotograferen.

Tip 3: laat uw klachten medisch onderzoeken

Na een aanrijding letsel, is het bezoeken van een huisarts is zeer belangrijk vanwege twee redenen:

  • De arts kan u adviseren over de juiste behandelmethode om weer te herstellen;
  • De arts kan het causaal verband tussen het ongeval en uw klachten aantonen.

Dat laatste is nodig bij het claimen van uw schadevergoeding. De arts kan namelijk vaststellen of uw klachten werkelijk letselschade zijn. Bij een achterop aanrijding is vaak sprake van whiplash-gerelateerde klachten.

Tip 4: zoek juridische bijstand

Schadevergoeding claimen na een achterop aanrijding? Zoek hulp van een letselschadejurist. Een jurist neemt u werk uit handen: hij weet welke procedures er komen kijken bij het claimen van uw letselschade. Zo kunt u aan uw herstel werken met het vertrouwen dat uw schadeclaim voor u wordt geregeld.

Zoek een jurist die gespecialiseerd is in letselschade. Maak duidelijke afspraken over hoe vaak er informatie uitgewisseld wordt en vraag financiële afspraken zwart op wit.

Onze juristen staan klaar om u te helpen. Heeft u letsel? Bekijk onze pagina van achteren aangereden voor meer informatie.

Tip 5: kijk uit met een no cure no pay regeling

Wij adviseren om bij letselschade niet met een no cure no pay advocaat in zee te gaan. Deze neemt vaak een flinke hap uit uw schadevergoeding, ter vergoeding van zijn werkzaamheden. Hierdoor valt de vergoeding vrijwel altijd te laag uit.

Het is in de wet vastgelegd dat bij letselschadezaken de belangenbehartiger van het slachtoffer de rekening kan indienen bij de verzekeraar van de wederpartij. Hebt u letselschade, dan heeft u dus recht op gratis juridische bijstand.

Tip 6: stel de tegenpartij aansprakelijk

. Hierna kunt u dus geen schadevergoeding meer claimen. Stuit de verjaring en stuur de wederpartij zo snel mogelijk een aansprakelijkheidsbrief. Let op de volgende punten:

  • Onderteken de brief;
  • Verstuur de brief aangetekend;
  • Houd een kopie van de brief voor uw eigen administratie.

Tip 7: houd alle kosten bij

Om te weten welke schadevergoeding u kunt claimen, moet u bijhouden welke kosten u allemaal maakt. Voorbeelden van kosten:

  • Eigen risico dat u moet betalen;
  • Hulp in de huishouding die u nodig heeft vanwege uw klachten;
  • Reiskosten naar het ziekenhuis;
  • Reparatie van uw auto.

Bewaar hiervan ook de bonnen. Noteer uw kosten dagelijks in een notitieboekje.

Tip 8: wees op uw hoede voor de verzekeraar

Een verzekeraar zal een arts sturen voor een medische keuring. Ga hier niet mee akkoord voordat u heeft overlegd met uw letselschadejurist. Vergeet niet dat een verzekeraar zal proberen een zo laag mogelijke schadevergoeding te bieden.

Het kan ook zijn dat de verzekeraar voorstelt uw schade af te kopen. Ook hier moet u mee uitkijken. Vaak valt het afkoopbedrag uiteindelijk te laag uit.

Tip 9: wacht uw klachten af

Vaak kunnen uw klachten later nog verergeren. Dan zijn de kosten dus hoger dan u in de eerste instantie had verwacht en kunt u een hogere schadevergoeding claimen. Noteer uw klachten dagelijks in een notitieboekje.

Tip 10: vraag een voorschot aan of laat uw letselschadejurist dat doen

Voordat u de schadevergoeding binnen hebt, maakt u waarschijnlijk al kosten. U kunt hier een voorschot voor aanvragen bij de wederpartij. Uw letselschadejurist kan dit ook voor u doen. Doe dit op tijd, om te voorkomen dat u in de financiële problemen raakt. Zo zal uw zorgverzekeraar u na een bezoek aan de EHBO al snel een zorgnota toesturen (eigen risico zorgverzekering).

Schadevergoeding na achterop aanrijding? Laat u goed informeren

Loopt u letselschade op door een achterop aanrijding, laat u dan goed informeren. Maak foto’s van het ongeval, houd uw klachten en kosten bij en laat u niet zomaar benaderen door de verzekeraar. Zoek een goede letselschadejurist die uw belangen kan behartigen en de hoogst mogelijke schadevergoeding voor u claimt. Voor meer tips, zie ook: achterop aanrijding met letsel: 5 onmisbare tips.

claim schadevergoeding

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.