Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Kop-staart botsing en letselschade

12 mei 2016 Auto ongeluk

Kop-staart botsing en letselschade

Een kop-staart botsing vindt plaats wanneer een automobilist op zijn of haar voorligger botst. Bij een dergelijk auto-ongeluk komt vaak letselschade voor. Dit is het letsel + de schade die daaruit voortvloeit. Veelvoorkomend letsel bij een kop-staart botsing is een whiplash.

In dit artikel:
– Oorzaken en aansprakelijkheid kop-staart botsing
– Letselschade bij een kop-staartbotsing
– Een whiplash als gevolg van een kop-staart botsing
– Letsel en schadevergoeding
– Samenvatting

Oorzaken en aansprakelijkheid kop-staart botsing

Kop-staart botsingen komen vaak voor bij het stoplicht. De eerste auto remt voor een oranje licht, terwijl de tweede auto had verwacht dat hij door zou rijden.

Of de eerste auto versnelt maar besluit uiteindelijk om toch te stoppen. Als de tweede automobilist niet snel genoeg remt, komt het tot een aanrijding van achteren (kop-staartbotsing).

Maar een kop-staartbotsing kan in allerlei situaties ontstaan. Gewoon in het doorgaand verkeer bijvoorbeeld, of op een drukke kruising. Of bij slecht zicht door de weersomstandigheden. Een kop-staart botsing en letselschade gaan vaak hand in hand.

Er zijn wat uitzonderingen, maar de aansprakelijkheid van een kop-staartbotsing ligt meestal bij de bestuurder van de achterste auto. Het is namelijk zijn of haar taak om voldoende afstand te houden. Als de bestuurder dit doet, heeft hij of zij immers voldoende tijd om te remmen, zodat hij niet op de voorligger op botst.

Letselschade bij een kop-staartbotsing

Als een auto hard van achteren wordt geraakt, schiet de bestuurder naar voren. Dit heeft letselschade tot gevolg. De meest voorkomende letselschade bij een kop-staart botsing is een whiplash.

Een whiplash als gevolg van een kop-staart botsing

Door een plotselinge slingerbeweging van het hoofd, zoals bij een kop-staart botsing, treedt vaak een whiplash op. De spieren van de nek zijn niet voorbereid op de klap en raken overbelast. Er is geen bewijs dat een whiplash tot hersenbeschadiging leidt, maar vaak zorgt deze vorm van letselschade ook voor psychische klachten.

Voornaamste klachten bij whiplash:

– Hoofdpijn
– Nekpijn
– Rugpijn
– Schouderpijn
– Duizeligheid

Bekijk de 10 meest voorkomende klachten na een kop-staartbotsing.

Psychisch letsel door een whiplash:

– Verminderde concentratie
– Overgevoeligheid voor prikkels
– Slapeloosheid
– Somberheid
– Vergeetachtigheid

Bij het oplopen van een whiplash is er meestal zicht op volledig herstel, maar dit kan wel een tijdje duren. Daarom is het des te belangrijker dat het slachtoffer van deze vorm van letselschade de juiste schadevergoeding krijgt. Voor meer informatie, bekijk de pagina whiplash schadevergoeding.

Letsel en schadevergoeding

Loopt het slachtoffer van een kop-staartbotsing letselschade op, dan heeft hij of zij recht op een schadevergoeding. Als de wederpartij de aansprakelijkheid erkent, kan het slachtoffer een schadeclaim indienen voor de geleden letselschade. Deze komt dan terecht bij de verzekeraar van de wederpartij.

De schadevergoeding voor letselschade na een kop-staart botsing verschilt van geval tot geval. Letselschadejuristen zijn er in gespecialiseerd om slachtoffers van letselschade bij te staan en te zorgen dat zij een zo hoog mogelijke schadevergoeding terugkrijgen.

Via de website letselschade berekenen kunt u wel alvast een globale indicatie krijgen.

Samenvatting

Als er een botsing plaatsvindt waarbij de achterste auto op de voorste klapt, heet dat een kop-staart botsing. Hierdoor loopt het slachtoffer vaak letselschade op, waarvan een whiplash de meest voorkomende vorm is. Het slachtoffer heeft recht op een vergoeding van de geleden letselschade. Een letselschadejurist kan u helpen deze vergoeding zo snel mogelijk in te vorderen.

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.