Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Botsing van achteren door plotseling hard remmen

18 maart 2016 Auto ongeluk

Botsing van achteren door plotseling hard remmen

Een botsing van achteren door plotseling hard remmen ontstaat als de achterligger zijn voorligger niet meer kan ontwijken. Veel voorkomende achterop aanrijdingen door plotseling hard remmen zijn botsingen voor een stoplicht.

Ook kan een aanrijding van achteren ontstaan bij plotseling hard remmen: voor een verkeersbord, flitspaal of overstekend dier, bijvoorbeeld. Wie schuldig is aan de botsing hangt onder andere af van de vraag of het plotseling harde remmen noodzakelijk was.

In dit artikel
Wanneer ontstaat een botsing door plotseling hard remmen?
Botsing door plotseling hard remmen: wie is schuldig?
Veel voorkomende botsingen door plotseling hard remmen

Wanneer ontstaat een botsing door plotseling hard remmen?

Een botsing van achteren door plotseling hard remmen ontstaat als de achterligger zijn voorligger niet meer kan ontwijken. In de volgende situaties kan een botsing door plotseling hard remmen ontstaan:

Remmen voor een verkeersbord
Bijvoorbeeld bij het passeren van een verkeersbord met de maximale snelheid. Als een automobilist op de rem gaat staan om de maximaal toegestane snelheid te halen en zijn achterligger dit niet op tijd in de gaten heeft, kan een kop-staart botsing ontstaan.

Gewond, pijn of klachten na een aanrijding van achteren? Bekijk onze pagina aangereden en letsel voor meer informatie. Wij verlenen gratis juridische bijstand en advies voor slachtoffers met letsel.

Remmen voor een stoplicht
Het gebeurt nog wel eens dat mensen onverwachts bovenop de rem gaan staan bij een groen stoplicht of bij een stoplicht dat op oranje springt. De auto die achter hen rijdt, kan hen niet meer ontwijken en botst tegen hen aan (zie ook: aanrijding voor stoplicht).

Remmen voor een flitspaal
Remmen voor een flitspaal om een boete te voorkomen, kan leiden tot een kop-staart botsing. De achterliggende auto verwacht niet dat de auto voor hem plotseling hard remt. Hierdoor remt hij zelf te laat en rijdt tegen zijn voorligger aan.

Remmen voor overstekende dieren
Moet u plotseling hard remmen voor een overstekende kat of eend? Dan kan het zijn dat uw achterligger dit niet (op tijd) ziet en tegen u aan botst.

Remmen na inhalen of van rijbaan wisselen
Na het inhalen of van rijbaan wisselen plotseling hard remmen, kan leiden tot een kop-staart botsing.

Remmen bij het naderen van een file
Hierbij kan niet alleen een kop-staart botsing ontstaan, maar zelfs een kettingbotsing.

Botsing door plotseling hard remmen: wie is schuldig?

Bij een botsing van achteren door plotseling hard remmen is het de vraag wie schuldig is. Is het de voorligger die remde of de achterligger die botste? Bij plotseling hard remmen zonder enige verkeersnoodzaak, kan de voorligger als schuldige worden aangemerkt.

Plotseling hard remmen zonder verkeersnoodzaak is remmen zonder dat er mensenlevens in gevaar zijn. Hierbij geldt echter nog steeds dat de achterligger voldoende afstand moet houden. Wilt u weten welke bestuurder aansprakelijk is? Volg de link voor meer info: aansprakelijkheid kop-staartbotsing.

Veel voorkomende botsingen door plotseling hard remmen

Veel botsingen door plotseling hard remmen gebeuren voor een stoplicht en bij het passeren van een verkeersbord of flitspaal. Ook remmen voor overstekende dieren kan tot een botsing leiden, net als:

  • onverwachts hard remmen bij het naderen van een file;
  • na het inhalen;
  • of van rijbaan wisselen.

Ontstaat de botsing door plotseling hard remmen zonder verkeersnoodzaak, dan kan de voorligger als schuldige worden aangemerkt.

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.