Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Aangereden door een auto

U bent het slachtoffer van een aanrijding met een auto. Aan dit ongeluk heeft u letselschade overgehouden. Wie is er aansprakelijk te stellen? Op wie kunt u de schade verhalen? Een auto ongeluk kan veel psychisch, lichamelijk en financieel leed met zich meebrengen. Laat u bijstaan door een ervaren jurist.

100% Gratis hulp

Wij geven 100% gratis juridisch advies en juridische bijstand aan letselschadeslachtoffers. Dit krijgt u altijd schriftelijk bevestigd. Neem contact met ons op voor het claimen van de maximale schadevergoeding. Vul het contactformulier in: naam, telefoonnummer en informatie over de aanrijding. U heeft dezelfde werkdag nog contact met een daadkrachtige jurist.

Ga voor meer voordelen naar de pagina De 20 voordelen van juridische hulp bij letselschade.

Aanrijding auto, wat nu?

U bent in een botsing terecht gekomen met een auto. Dit kan zeer ernstige letselschade tot gevolg hebben. Lichamelijk kunt u lichte verwondingen tot blijvend zwaar letsel oplopen. Psychisch kan het een trauma opleveren, waardoor u straatangst of verkeersangst krijgt. Een aanrijding met een auto kan een enorme impact hebben op uw leven. In alle gevallen heeft u recht op een schadevergoeding.

Welke stappen moet u zetten om de schadevergoeding te claimen?

 • Noteer alle gegevens van de tegenpartij en getuigen na het ongeval
 • Probeer foto’s te maken van het ongeval en uw letsel
 • Laat uw verwondingen behandelen (ziekenhuis of dokter)
 • Neem zo snel mogelijk contact op met een juridisch letselschadebureau

Lees meer op: wat te doen bij aanrijding?

Bent u niet in staat om gegevens te noteren? Vraag dan of omstanders de gegevens voor u willen noteren. De politie komt altijd een proces-verbaal opmaken bij een ernstig verkeersongeluk. Was u niet bij bewustzijn? Of is de politie niet op de plaats ongeval geweest? Dan kunnen onze juristen dit proces-verbaal gratis voor u opvragen. Hier staan alle belangrijke gegevens in van de aansprakelijke tegenpartij.

Snel naar de huisarts

Het is belangrijk dat u snel naar de huisarts gaat. Het liefst dezelfde dag nog. De verzekeraar zal uw klachten anders in twijfel kunnen trekken. De huisarts kan vaststellen dat de verwondingen en het letsel zijn veroorzaakt door het ongeval. Dit staat dan zwart op wit in uw medische dossier. U heeft hiermee een sterkere bewijspositie.

Neem ook liever vandaag dan morgen contact met ons op. Onze juristen luisteren naar uw verhaal. Lever al het bewijs in de vorm van bonnetjes, rekeningen en foto’s. Wij onderzoeken of de tegenpartij aansprakelijk te stellen is. Is dat het geval? Dan vragen wij u om ons te machtigen. Als wij de machtiging binnen hebben, dan kunnen wij uit uw naam de tegenpartij een aansprakelijkheidsbrief sturen.

Wilt u meer weten over het traject? Ga dan naar de pagina Hoe werkt het letselschadetraject?

Stel een vraag

Aanrijding auto: wie is aansprakelijk?

U wilt een schadevergoeding eisen voor het auto ongeluk. U weet nu een beetje hoe het in zijn werk gaat. Dan rest nog de vraag wie er aansprakelijk te stellen is. De schade is te verhalen op de aansprakelijke tegenpartij. Als u deels aansprakelijk bent, kunt u alsnog deels een schadevergoeding eisen.

Er zijn verschillende botsingen met een auto mogelijk:

We zullen ze allemaal kort behandelen.

Aanrijding tussen auto en voetganger

Bent u door een automobilist van uw sokken gereden? Dat kan een ernstige klap veroorzaken. U bent als voetganger immers een onbeschermde verkeersdeelnemer. Dat maakt u erg kwetsbaar. Voetgangers genieten daarom wel extra bescherming voor de wet.

De aansprakelijkheid:

 • Heeft u als voetganger een verkeersfout gemaakt? Door de extra bescherming krijgt u ten minste 50% van uw schade vergoed. Dit percentage kan hoger worden. Afhankelijk van de ernst van uw letsel en de zwaarte van uw verkeersfout.
 • Heeft u als voetganger geen verkeersfout gemaakt? Dan moet de verzekeraar van de automobilist uw schade volledig vergoeden.

Lees meer op de pagina Als voetganger aangereden.

Aanrijding tussen auto en fietser

U bent op de fiets aangereden door een auto. Net als de voetganger geniet de fietser extra bescherming voor de wet. Fietsers zijn eveneens bijzonder kwetsbaar in confrontatie met een automobilist. Fietsers (en voetgangers) zijn niet verzekerd tegen verkeersongevallen, automobilisten wel. Dat speelt ook mee in het uitbetalen van een schadevergoeding aan fietsers (voetgangers).

De aansprakelijkheid is hetzelfde als in het geval van de voetganger:

 • Fietser heeft verkeersfout begaan: 50% tot 100% schadevergoeding.
 • Fietser heeft geen verkeersfout begaan: 100% schadevergoeding.

Lees meer op de pagina Aangereden op de fiets: claim schadevergoeding bij letsel of op aanrijding parkeerplaats.

Aanrijding tussen auto en motorvoertuig

Slachtoffer van een aanrijding tussen een auto en een motorvoertuig? Dit soort ongelukken kunnen ernstig letsel veroorzaken. Ongeacht de extra bescherming van sommige motorvoertuigen. Sommige motorvoertuigen bieden weinig bescherming bij een botsing met een auto. Denkt u maar eens aan een scooter, motor, snorfiets of (zware) quad. Alle motorvoertuigen:

 • Bromfiets
 • Scooter
 • Motor
 • Quad
 • Auto
 • Vrachtwagen
 • Bus

Bent u in een ongeluk terechtgekomen met één van deze motorvoertuigen? Dan gelden de volgende regels:

 • Is de automobilist volledig aansprakelijk voor het ongeluk? Dan is de autoverzekering verplicht uw volledige letselschade te vergoeden.
 • Bent u deels schuldig aan het ongeluk? Dan kunt u alsnog een gedeeltelijke schadevergoeding claimen.

Belangrijk: verzamel zoveel mogelijk gegevens van de tegenpartij! We kunnen het niet vaak genoeg herhalen. Hoe meer bewijs, hoe minder tegengas de verzekeraar kan geven. Hoe sneller u uw schadevergoeding zult ontvangen.

Lees meer op de pagina’s Auto-ongeluk, Letselschade door motorongeval of Scooterongeluk met letsel of aansprakelijkheid aanrijding.

Aanrijding tussen auto en kind

Een grote nachtmerrie voor alle ouders. Uw kind wordt aangereden. Een gebeurtenis die een grote impact heeft op het leven van uw kind. Uw kind heeft recht op een schadevergoeding. Daar denkt u niet gelijk aan, maar het is wel erg belangrijk. Een aanrijding met een auto kan veel schade aanrichten.

Stel dat u kind zwaar letsel heeft of in een later stadium klachten krijgt. Uw kind verdient de beste zorg. Zorg is helaas duur. Onze juristen kunnen een nauwkeurige schadeberekening maken. Laat dit dan ook voor u en uw kind in orde maken.

 • Is uw kind jonger dan 14 jaar? Dan moet de volledige letselschade hoe dan ook vergoed worden
 • Is uw kind ouder dan 14 jaar? Dan geldt de extra bescherming voor voetgangers en fietser. 50% tot 100% van de letselschade moet vergoed worden

Kinderen hebben vaak nog geen inzicht in verkeerssituaties. Dit zorgt voor onverwachtse bewegingen en verkeerde inschattingen. Voor automobilisten betekent dit dat extra oplettendheid geboden is.

Aanrijding auto, dader is doorgereden

Helaas komt het vaker voor dan u denkt: 3 keer per dag. Dat blijkt uit onderzoek van het Waarborgfonds Motorverkeer. Vraagt u zich af hoe u dan uw letselschade vergoed kunt krijgen? Het Waarborgfonds Motorverkeer biedt uitkomst bij dit soort aanrijdingen. En bij ongevallen waarbij:

 • De dader niet verzekerd is
 • De dader het ongeval heeft veroorzaakt met een gestolen motorvoertuig

Het Waarborgfonds neemt uw zaak alleen in behandeling als u bent aangereden door een motorvoertuig. Is dit u overkomen? Neem dan de volgende stappen:

 • Doe meteen aangifte bij de politie. Doet u dit pas na 14 dagen? Dan wordt de schadeclaim niet in behandeling genomen.
 • Zoek getuigen. Het liefst direct na het ongeval (als u daartoe in staat bent). Op alle mogelijke manieren: straatcamera’s, voorbijgangers. Doe navraag in de buurt van het ongeval. Iemand moet kunnen getuigen dat de aanrijding door een auto is veroorzaakt.
 • Schakel zo snel mogelijk een juridisch letselschadebureau in.
 • Was de politie aanwezig op de plek van het ongeval? Dan vragen onze juristen het proces-verbaal op bij Stichting Processen Verbaal.

Wilt u meer weten over het claimen van schadevergoeding? Ga dan naar de pagina Claim schadevergoeding bij letsel.

Neem direct contact met ons op. In alle gevallen is juridische hulp in uw eigen belang. Juridische hulp van een ervaren jurist.

Ga niet in zee met:

 • De verzekeraar van de tegenpartij: deze gaat altijd voor een zo laag mogelijke schadevergoeding
 • Advocaat: deze is verplicht u (hoge) kosten in rekening te brengen
 • No cure no pay jurist: vraagt een percentage van de schadevergoeding als de zaak slaagt

Onze juristen werken 100% gratis voor letselschadeslachtoffers. Herstelt u van uw letsel na de aanrijding met de auto? Dan lossen wij de zaak voor u op. Profiteer van dit voordeel en vele andere voordelen. Zie voor meer voordelen de pagina De 20 voordelen van juridische hulp bij letselschade.

U kunt ook direct contact met ons opnemen via het contactformulier. Vul uw gegevens in: naam, telefoonnummer en verkeersongeluk. U hoort dezelfde werkdag nog van een van onze juristen.

Contact opnemen Tel: 020 – 214 99 00

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.