Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Aanrijding op een parkeerplaats

Een aanrijding op de parkeerplaats met letselschade als gevolg. Wie is daarvoor aansprakelijk? Bij een aanrijding denkt men vaak aan een aanrijding op de weg. Niet zo snel aan een aanrijding op een parkeerplaats. Toch gebeurt dit vaker dan u denkt.  En hoe zit het als het aanrijding betreft op eigen terrein?

Onze juristen kunnen u helpen de zaak op te lossen. Wij werken gratis voor slachtoffers van letselschade. U heeft namelijk recht op gratis juridische bijstand.  Neem vandaag nog contact met ons op. Laat uw naam en telefoonnummer achter op het contactformulier. Vertel uw verhaal. Eén van onze ervaren juristen neemt dezelfde werkdag nog contact met u op.

Wilt u meer weten over de voordelen van ons letselschadebureau? Ga dan naar de pagina 20 voordelen van juridische hulp bij letselschade.

Bijzondere manoeuvre

Een automobilist die een parkeervak verlaat, moet altijd extra voorzichtig zijn. Niet alleen dat, de automobilist moet ook al het overige verkeer voorrang verlenen. In artikel 54 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens zijn de bijzondere verrichtingen vastgesteld. Een paar van deze bijzondere manoeuvres die uitgevoerd kunnen worden op een parkeerterrein:

  • Wegrijden uit parkeerstand
  • Achteruitrijden
  • Uitrit verlaten
  • Inrit oprijden

Bent u aangereden door een automobilist die één van deze manoeuvres uitvoerde? Dan is de automobilist in kwestie aansprakelijk te stellen. Zelfs bij een verkeersfout van uw kant. In de wet staat vastgelegd dat een bijzondere manoeuvre extra oplettendheid vereist.

Tegelijk een bijzondere manoeuvre aan het uitvoeren? En loopt dat af in een ongeval met letselschade? Dan ben u meestal beide deels aansprakelijk te stellen voor de letselschade.

Aanrijding op parkeerplaats: aansprakelijkheid aantonen

Een openbaar parkeerterrein valt in de meeste gevallen onder een voor het verkeer openstaande weg. Dit geldt ook als de parkeerplaats met een slagboom is afgesloten. Bent u op de fiets of als voetganger aangereden op een parkeerterrein? Dan is de automobilist in ieder geval deels aansprakelijk te stellen.

In dat geval geldt namelijk artikel 185 van de Wegenverkeerswet. In dat artikel staat dat fietsers en voetgangers bijzondere bescherming genieten. Fietsers en voetgangers zijn nou eenmaal kwetsbaarder in het verkeer.

  • Verkeersfout van fietser of voetganger? 50% schadevergoeding of meer
  • Verkeersfout van de automobilist? 100% schadevergoeding
  • Verkeersfout van kind onder de 14 jaar? 100% schadevergoeding

Lees meer informatie op de pagina Aanrijding auto-fiets: claim uw schadevergoeding. En voor voetgangers op de pagina Als voetganger aangereden.

Was de aanrijding op een parkeerplaats tussen twee motorvoertuigen? Dan ligt de aansprakelijkheid bij diegene die een verkeersfout heeft gemaakt. Hebben beide motorvoertuigen schuld aan het ongeluk? Dan kunt u beiden een letselschadeclaim indienen. U krijgt dan een deel van de letselschade vergoed.

Aanrijding op parkeerplaats eigen terrein

Een parkeerplaats op eigen terrein valt niet onder de Wegenverkeerswet. Het is immers geen weg die openstaat voor al het verkeer. Artikel 185 kan hier niet worden toegepast. Het Reglement verkeersregels en verkeerstekens is wél van toepassing op eigen terrein.

Fietser of voetganger

Bent u als fietser of voetganger op eigen terrein aangereden? Door de verkeersfout van het motorvoertuig? Dan heeft u nog steeds recht op een letselschadevergoeding. Dit valt dan onder een onrechtmatige daad van de automobilist. Oftewel: de automobilist maakte een fout die letselschade veroorzaakte. De automobilist is daarvoor aansprakelijk te stellen.

Aanrijding tussen twee motorvoertuigen

Gaat het om een aanrijding tussen twee motorvoertuigen? Dan is diegene aansprakelijk te stellen die de verkeersfout maakte. Bij gedeelde schuld kunt u beiden een schadeclaim indienen. Laat dit voor u doen door een ervaren juridisch letselschadebureau.

Wilt u meer weten over het claimen van een letselschadevergoeding? Ga dan naar de pagina Letselschade claimen: hoe werkt het?

Pak uw rust, dan geneest u sneller van uw letsel. Onze juristen buigen zich over uw zaak. Wij weten alles over de regels, wetgeving en nieuwste ontwikkelingen op letselschadegebied. Rap, doeltreffend en doortastend: dat zijn onze juristen.

Contact opnemen Tel: 020 – 214 99 00

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.