Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Botsing in de file, welke automobilist is aansprakelijk voor uw schade?

19 mei 2016 Auto ongeluk

Botsing in de file, welke automobilist is aansprakelijk voor uw schade?

Een botsing in de file. Wie is er aansprakelijk voor de schade? Bij een botsing in de file is het lastiger om de aansprakelijkheid vast te stellen, dan bij een kop-staart botsing, waarbij slechts twee auto’s zijn betrokken.

Wellicht kon u op tijd stoppen, maar schoof uw auto toch door, tegen uw voorligger aan, doordat de auto achter u, tegen u aan botste. Of bent u de voorste auto (in de kettingbotsing) en weet u niet wie van de auto’s achter u, de veroorzaker was. In dit artikel kijken we naar wie er aansprakelijk is voor uw schade.

We kijken naar de volgende situaties:

  • U was de voorste auto van de botsing
  • U stond middenin de botsing
  • U was de achterste auto van de botsing

U was de voorste auto in de botsing

U stond nietsvermoedend in de file toen de auto achter u, op uw auto botste. Een naar akelig voorval waar u allerlei schade aan over kunt houden. Denk aan blikschade, maar bijvoorbeeld ook aan lichamelijk letsel zoals een whiplash.

Deze schade wilt u vergoed krijgen, u wilt u weten wie er aansprakelijk is. Doe een beroep op de “overeenkomst vereenvoudigde schaderegeling” en krijg snel uw schade vergoed.

Doe een beroep op de overeenkomst vereenvoudigde schaderegeling

Verzekeraars hebben het volgende onderling afgesproken:

Bij een kettingbotsing betaalt de verzekeraar van het achterop rijdende motorrijtuig de schade van het direct ervoor rijdende motorrijtuig, indien het achter rijdende motorrijtuig, in enig deel van het aanrakingsvlak, van het direct ervoor rijdende motorrijtuig botst.

In de meeste gevallen is de achterliggende automobilist aansprakelijk voor de schade van de botsing. Als er meerdere auto’s betrokken zijn, kan het zijn dat zij allemaal naar elkaar wijzen en u niet verder komt. Voor dit soort gevallen bestaat de Overeenkomst vereenvoudigde schaderegeling (OVS).

Via deze regeling kunt u als slachtoffer van een botsing in de file een wederpartij aanwijzen die uw schade vergoedt. Op deze manier hoeft u niet te wachten tot duidelijk wordt wie er aansprakelijk is. Wanneer dit gebeurt, kan de door u aangewezen partij de betaalde schadevergoeding weer verhalen op de aansprakelijke. Let wel: deze regeling is in het leven geroepen om de materiële schade aan de auto’s te vergoeden, maar kan toch vaak gebruikt worden bij personenschade.

De aansprakelijkheid van de schade kan ook bij u liggen!

Wanneer u de voorste auto in de botsing bent, kan de aansprakelijkheid nog steeds bij u liggen. Op grond van artikel 5 van de Wegenverkeerswet is het verboden zonder verkeersnoodzaak te remmen. Doet u dit wel en veroorzaakt u daardoor een botsing in de file, dan bent u verantwoordelijk voor de schade.

U stond middenin de botsing

Het vaststellen van de aansprakelijkheid bij een botsing in de file, is ingewikkeld. Het kan zijn dat u door de schuld van de auto achter u, verder doorschoof, terwijl u zelf op tijd stopte. Of u hield zelf niet genoeg afstand. Het kan ook dat de auto voor u abrupt remde.

In de meeste gevallen is in een (ketting)botsing in de file de schade aan de voorkant van uw auto en de schade aan de achterkant van uw voorligger voor uw rekening. Alleen als u kunt bewijzen dat de schade niet was ontstaan als u niet was doorgeschoven door een aanrijding van uw achterligger, bent u niet aansprakelijk.

U kunt dat bewijzen op de volgende manieren:

– Door een verklaring van de automobilist achter u
– Door een verklaring van de automobilist voor u
– Door andere getuigenverklaringen
– Als dat zo staat omschreven in het proces-verbaal dat is opgemaakt

Gratis juridische hulp bij letsel? Onze juristen begeleiden slachtoffers van verkeersongevallen, stap-voor-stap, naar de maximale schadevergoeding. Bekijk de pagina aangereden van achteren voor meer informatie.

Verdeelde aansprakelijkheid: Overeenkomst Vereenvoudigde Schaderegeling

Verzekeraars hebben in de Overeenkomst Vereenvoudigde Schaderegeling vastgelegd, dat de aansprakelijkheid, bij een botsing in de file, in de meeste gevallen, gedeeld is. De verzekeraars keren dan gezamenlijk de schadevergoedingen uit. Is dat het geval, dan is in de Overeenkomst Vereenvoudigde Schaderegeling opgenomen dat dit geen gevolgen heeft voor uw schadevrije jaren.

U was de achterste auto in de botsing

In de meeste gevallen wordt bij een kop-staart botsing de achterste automobilist aansprakelijk gesteld. Tenzij u kunt bewijzen dat de botsing is veroorzaakt door een auto die voor u reed. Zoals hierboven beschreven, is het verboden zonder noodzaak te remmen in het verkeer. Zoals in alle gevallen is de toedracht van de botsing belangrijk voor het beantwoorden van de vraag: wie is er aansprakelijk voor uw schade?

Voor gratis juridische hulp bij letsel, klik op aanrijding.

Samenvatting

Heeft u te maken gehad met een botsing in de file en u wilt weten wie er aansprakelijk is voor uw schade? De toedracht van de botsing is belangrijk voor het aanwijzen van de aansprakelijke.

In de meeste gevallen kunt kan aanspraak maken op de Overeenkomst vereenvoudigde schaderegeling en zo de schade vergoed krijgen.

Bent u als passagier betrokken bij een kettingbotsing en heeft u letsel? U kunt zich dan beroepen op de zogenaamde Schaderegeling Schuldloze Derde. In deze gevallen krijgt u eigenlijk altijd uw schade vergoed. Laat u bijstaan door een ervaren jurist.

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.