Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Verzekeraar mag vrouw niet discrimineren bij vaststelling letselschadevergoeding

20 augustus 2014 Nieuws

Verzekeraar mag vrouw niet discrimineren bij vaststelling letselschadevergoeding

Gelijke uitgangspunten voor mannen en vrouwen bij het berekenen van letselschadevergoedingen? Het lijkt logisch, maar verzekeraars denken daar anders over. Een vrouw werkt vanaf haar 27e tien jaar niet, en daarna alleen nog maar parttime.

Ouderwets?

Klinkt nogal, uhh, ouderwets? Het was toch écht het uitgangspunt voor Reaal bij het berekenen van het schadebedrag voor een jonge vrouw. Ze werd als kind aangereden door een motorrijder, raakte hierdoor verlamd en liep blijvend hersenletsel op. Dit letselschadeslachtoffer kón dus niet meer werken op haar 27e, maar volgens de verzekeraar had ze dat toch al niet gedaan.

College voor de Rechten van de Mens: Discriminatie

Als 27e jarige vrouw las ik dit nieuws met een mengeling van verbazing, afschuw en een “in welke tijd leven we?!” kreet. Vanaf nu tien jaar niet meer werken? En daarna nooit meer full time? Ik zou gillend gek worden, en als ik kijk naar de 27-jarigen om mij heen ben ik niet de enige. Gelukkig oordeelde ook het College voor de Rechten van de Mens dat dit pure discriminatie is; het lijkt ze namelijk hoogst onwaarschijnlijk dat dit uitgangspunt ook op mannen wordt toegepast.

Gelijke uitgangspunten voor man en vrouw bij berekenen letselschade

Naar aanleiding van deze uitspraak doet het College een dringend beroep op verzekeraars om gelijk uitgangspunten voor mannen en vrouwen te nemen bij het beoordelen van letselschadebedragen. Want dit gebeurt vaker. En het ergste is dat de rechtbank in Den Haag de verzekeraar nog in het gelijk stelde eerder dit jaar.

300 maandsalarissen minder voor een vrouw?

Ook al is het oordeel van het College voor de Rechten van de Mens juridisch niet bindend, laten we hopen dat het wel een positief effect heeft op het denkgedrag in de letselschadewereld. Want naast dat dit uitgangspunt heel oneerlijk aanvoelt, brengt het ook grote consequenties met zich mee voor de hoogte van de letselschadeclaim. Zo ongeëmancipeerd denken, betekent dat vrouwen in hun leven 25 jaar minder recht hebben op een inkomen dan mannen. Dat zijn 300 (!) maandsalarissen minder in de schadevergoeding.

 

Bron: Mensenrechten.nl

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.