Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Papieren schadeformulier wordt vervangen door app

30 maart 2016 Nieuws

Papieren schadeformulier wordt vervangen door app

Gisteren lanceerden politie en verzekeraars samen een app die op termijn het papieren schadeformulier moet gaan vervangen. Met de app kan schade sneller gemeld worden dan op papier en kunnen meer ongevallen worden geregistreerd.

De app MobielSchadeMelden werd al eerder ontwikkeld door een samenwerkingsverband van de politie en het Verbond van Verzekeraars, maar is vanaf nu beschikbaar voor het grote publiek. Automobilisten, maar ook fietsers en voetgangers die bij een ongeval betrokken raken, kunnen (letsel)schade melden via de app.

Schade melden wordt makkelijker

De app is ontwikkeld om het proces van schade melden makkelijker te maken. Momenteel geeft één op de drie autobezitters aan dat het huidige schadeformulier te onduidelijk is. Ook wordt vaak vergeten om de achterkant van het formulier in te vullen, wat voor administratieve rompslomp zorgt. De app gaat dit voorkomen: hij loodst je door het hele proces van schade melden heen en maakt het bovendien mogelijk foto’s toe te voegen van de verkeerssituatie. Op het papieren formulier moet deze getekend worden.

Verkeersveiliger

Het gebruiken van de app draagt ook bij aan de verkeersveiligheid. Veel schade wordt momenteel niet gemeld, waardoor verkeersveiligheidsinstanties een incompleet beeld hebben van onveilige verkeerssituaties. Belangengroepen als de ANWB, de Fietsersbond, Veilig Verkeer Nederland, Rijkswaterstaat en gemeentes willen met de app alle ongevallen geregistreerd te krijgen. Privacygevoelige informatie wordt uiteraard beschermd. De gegevens die worden doorgestuurd gaan over de verkeerssituatie en het type voertuig, niet de inzittenden.

Verbeteren gevaarlijke verkeerssituaties

De informatie die verzameld wordt via de MobielSchadeMelden app en website wordt gedeeld met deze instanties, zodat ze weten waar gevaarlijke kruisingen zijn en vaak aanrijdingen gebeuren. Hierdoor kan er iets aan de verkeerssituaties gedaan worden en is de hoop dat het aantal verkeersdoden teruggebracht wordt.

Omdat niet iedereen over een smartphone of tablet beschikt, zal het papieren schadeformulier voorlopig nog niet verdwijnen. Maar doel is wel dat deze op termijn vervangen zal worden door de app.

Schadeformulier invullen na een verkeersongeval

Bij schade na een verkeersongeval is het belangrijk om het schadeformulier in te vullen. Dit formulier hoort in elke auto te liggen en is gratis verkrijgbaar bij de verzekeraar. De informatie die op het schadeformulier is belangrijk bij het vaststellen van de aansprakelijke partij.

Het is het best om het schadeformulier ter plekke na het ongeval in te vullen. Zoek wel een rustig plekje op en vergeet niet om aan te geven of u letsel hebt opgelopen en of er getuigen aanwezig zijn. Belangrijk: laat het formulier te ondertekenen, ook door de wederpartij. Overigens bent u niet verplicht tot ondertekenen als u het ergens niet mee eens bent. Meer tips voor het invullen van een schadeformulier vindt u hier.

Letselschade opgelopen?

Hebt u letselschade opgelopen na een verkeersongeval? Het schadeformulier bevat belangrijke informatie voor het bepalen van de aansprakelijke partij. Deze partij (of zijn of haar verzekeraar) moet de schade van de andere betrokkene(n) vergoeden.

Schakel bij letselschade na een verkeersongeval altijd een letselschadejurist in. Niet aansprakelijk? Onze letselschadejuristen bieden u gratis juridische bijstand en helpen u bij het aansprakelijk stellen van de wederpartij en het verhalen van uw schade.

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.