Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Schade door verkeersongeval: SVI en OIV verzekering

26 juni 2013 Auto ongeluk

Schade door verkeersongeval: SVI en OIV verzekering

Schade opgelopen bij een eenzijdig verkeersongeluk? Of bent u de veroorzaker van de schade? Dan kunt u de schade niet op de tegenpartij verhalen. Bestuurders van motorvoertuigen kunnen verschillende verzekeringen afsluiten om bij een ongeval voor hun schade verzekerd te zijn. Dat kan een ongevallen inzittenden verzekering (OIV) of een schadeverzekering voor inzittenden (SVI) zijn. Wat is het verschil? En hoe zit het met schade, opgelopen onder werktijd?

SVI en OIV verzekering

Schadeverzekering inzittenden (SVI)

De daadwerkelijke schade van bestuurder en passagier zijn met een SVI tot een maximum van het verzekerde bedrag gedekt. Dat bedrag is vastgesteld in de verzekeringspolis. De schade die veroorzaakt is, kan onder meer gaan om de volgende schade:

 • kapotte kledingstukken, brillen, en dergelijke;
 • medische kosten die het slachtoffer maakt na het ongeval;
 • reiskosten van en naar behandelingen;
 • hulpmiddelen die aangeschaft moeten worden;
 • hulp die het slachtoffer moet inschakelen, bijvoorbeeld in de huishouding;
 • gederfde inkomsten als misgelopen salaris, gemiste pensioensopbouw en inkomsten uit zwart werk;
 • smartengeld (vergoeding voor het geleden leed);
 • als het slachtoffer overlijdt: uitvaartkosten.

Lees meer over de SVI op onze pagina: SVI Verzekering.

Ongevallen inzittenden verzekering (OIV)

De ongevallen inzittenden verzekering is vaak goedkoper dan een schadeverzekering inzittenden. Dit heeft een reden: in plaats van de werkelijke schade van het ongeval te vergoeden, keert een ongevallen inzittenden verzekering een vast, van te voren afgesproken bedrag uit bij:

 • Blijvende invaliditeit van de inzittenden, of:
 • overlijden van de inzittenden.

Dit bedrag ligt meestal tussen de € 20.000 en € 50.000 bij blijvende invaliditeit en tussen de € 10.000 en € 15.000 bij overlijden. Dit lijkt veel geld, maar denkt u eens aan het inkomensverlies dat u lijdt als u door blijvende invaliditeit niet meer of veel minder kunt werken. Dan blijkt zo’n bedrag ineens een schijntje. Bovendien vergoed een OIV een heleboel van de hierboven genoemde schadeposten niet.

Schade verhalen op de verzekering

Hebt u een ongeval gehad en wilt u de schade vergoed krijgen door uw eigen verzekering, dan wordt uw verzekeraar uw wederpartij. U zult dan aan uw verzekering moeten bewijzen waarom u juist dát bedrag aan schadevergoeding claimt.

Lees meer over het claimen van een schadevergoeding.

Schade tijdens werktijd

Als u als werknemer met een (bedrijfs)auto op pad bent, is het risico voor de werkgever. Een werknemer kan zichzelf namelijk niet aansprakelijk stellen en moet daarvoor bij de werkgever zijn. Uw werkgever moet zich daar goed voor verzekeren. Hij of zij moet zorgen dat uw schade volledig vergoed wordt. Ook in dit geval biedt een SVI verzekering uitkomst.

Zie ook: verkeersongeval, en wat nu?

Ongeval tijdens woon-werkverkeer

Raakt u bij een ongeval betrokken tijdens een rit van of naar het werk? Dan is uw werkgever niet aansprakelijk voor de schade. Woon-werkverkeer wordt namelijk gezien als uw eigen verantwoordelijkheid, niet die van uw werkgever. Ook niet als u in een auto van de zaak reed.

Heeft u, of uw werkgever, een SVI verzekering en hebben u en eventueel uw inzittende ongeval schade opgelopen tijdens een privé of arbeidsrit, dan kunt u de schade vergoed krijgen. Dien bij letsel, een letselschadeclaim in.

Welke schade kan ik vergoed krijgen?

Het doel van een schadevergoeding is om u weer in dezelfde situatie te brengen waarin u was, voordat het ongeval plaatsvond. U kunt dus een schadevergoeding claimen voor onder andere de volgende schadeposten:

 • Medische nota’s
 • Hulpmiddelen en aanpassingen in huis
 • Hulp in de huishouding en bij andere taken in en rond het huis
 • Misgelopen inkomsten en pensioensopbouw
 • Kosten door vertraging van de studie
 • Reparatie of vervanging beschadigde eigendommen
 • Kosten van rechtsbijstand
 • Smartengeld (een vergoeding voor psychische schade)

Meer informatie over een schadevergoeding bij letselschade? Bekijk onze pagina via de voorgaande link.

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.