Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Aangereden op de fiets, wat nu?

24 september 2013 Fietsongeval

Aangereden op de fiets, wat nu?

Aangereden op de fiets, wat nu? U kunt de schade die u oploopt, vergoed krijgen door de wederpartij! Belangrijk is wel, dat u daarvoor bewijsmateriaal verzamelt.

Een aanrijding op de fiets komt vaak hard aan. Hierdoor loopt men vaak ernstig of in ieder geval vervelend letsel op, zoals botbreuken, schade aan het gebit of een hersenschudding. Schade die vergoed moet worden door degene die het ongeval op de fiets heeft veroorzaakt. Wat te doen na een aanrijding op de fiets? JBL&G vertelt het u.

Aangereden op de fiets door een fietser, wat te doen?

Bent u aangereden op de fiets door andere fietser, dan is het belangrijk om bewijsmateriaal over de toedracht van het ongeval te verzamelen. Dit helpt u bij het aansprakelijk stellen van de schuldige. Deze moet de aansprakelijkheid eerst erkennen voordat u een schadeclaim kan indienen.

Hoe verzamelt u zoveel mogelijk bewijsmateriaal om de wederpartij aansprakelijkheid te laten erkennen? Lees onderstaande tips:

  • Vraag (wanneer u daartoe nog in staat bent) gegevens van de veroorzaker
  • Vraag of u zijn ID mag zien en controleer de naam daarop
  • Vraag gegevens van eventuele getuigen
  • Maak foto’s van de situatie ter plekke

Aanrijding met andere fietser

Volg de link voor meer tips. Vooral bij een aanrijding op de fiets door een andere fietser wil het nog wel eens voorkomen dat de dader een valse naam opgeeft, of überhaupt zo maar doorrijdt. Als u dan als slachtoffer geen gegevens hebt, staat u met lege handen. Is de fietser niet verzekerd, lees dan ons artikel via de voorgaande link.

Waarborgfonds Motorverkeer

Het Waarborgfonds vergoedt bij dergelijke ongevallen namelijk ook niets. Die vergoeden alleen ongevallen waarbij minstens één motorvoertuig is betrokken. Dus als u op de fiets aangereden bent door een andere fietser, is het van belang dat u zijn naam- en adresgegevens noteert! Dan kan u of uw belangenbehartiger de schade verhalen.

Aangereden op de fiets door een gemotoriseerd voertuig, wat te doen?

Bent u aangereden op de fiets door een voertuig, ook dan is het verzamelen van bewijsmateriaal van belang voor het aansprakelijk stellen van de wederpartij. Hieronder een aantal tips:

  • Vraag (wanneer u daartoe nog in staat bent) rijbewijs van de veroorzaker
  • Vraag of er een schade aanrijdingsformulier ingevuld kan worden
  • Vraag gegevens van eventuele getuigen
  • Fotografeer de plek van het ongeval

Waarborgfonds Motorverkeer

Als u bent aangereden op de fiets door een voertuig, kunt u in sommige gevallen het Waarborgfonds Motorverkeer aanschrijven. Ook dan is het wel belangrijk dat iemand anders jouw verhaal kan ondersteunen. Dus ook dan is het zaak, namen van getuigen te noteren, voor het geval het voertuig doorrijdt na het ongeval.

Op de pagina aangereden op de fiets, leest u meer over het claimen van uw schade.

Fietser geniet veel bescherming door de wet in Nederland

In Nederland geniet de fietser veel bescherming door de wet. Fietsers lopen namelijk een groter ongevalsrisico dan gemotoriseerde voertuigen. Daarom kunt u vaak een groot deel van de schade vergoed krijgen als u bent aangereden op de fiets. Ook al hebt u als fietser zelf geheel schuld aan het ongeval, dan hebt u nog steeds recht op vergoeding van 50% van de schade.

Ingewikkelde juridische discussies

Hieraan gaat vaak wel een ingewikkelde juridische discussie vooraf, die u beter niet zelf kunt gaan voeren met de verzekeraar van de dader (uw wederpartij). Voor u het weet bent u akkoord gegaan met een percentage eigen schuld en komt u er later achter dat dit toch financieel wel heel erg ongunstig voor u uitpakt. Daarom is het belangrijk dat u een goede belangenbehartiger inschakelt.

Zie ook: aanrijding auto – fiets: de 10 meest gestelde vragen en antwoorden

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.