Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Wie is er aansprakelijk bij letselschade door gladheid?

4 februari 2018 Algemeen

Wie is er aansprakelijk bij letselschade door gladheid?

Het kan komende dagen weer eens spekglad worden in ons koude kikkerlandje. Deze gladheid vergroot het risico op letselschade door een lelijke valpartij of uitglijder. Zowel met de benenwagen of de fiets als met een motorvoertuig. Maar wie is er eigenlijk aansprakelijk als u letselschade oploopt door gladheid?

Meer verkeersongelukken tijdens sneeuwval

Als het heeft gesneeuwd of gevroren en het spekglad is op de weg, gebeuren er veel ongelukken. Volgens het Verbond van Verzekeraars kan een matige sneeuwval tussen de 10% en 20% meer verkeersongelukken veroorzaken. Maar een hevige sneeuwval, meer dan 5 centimeter sneeuw, kan zelfs tot 50% meer ongelukken leiden. Het is dus extra gevaarlijk op de weg als het glad is. U wordt daar ook op tijd voor gewaarschuwd door het KNMI en de ANWB.

Maar hoe zit het met de aansprakelijkheid als u wordt aangereden door gladheid? Of in een eenzijdig ongeval terechtkomt? Is het ongeval dan uw eigen schuld? Omdat u de risico’s kent van het de weg opgaan, terwijl het glad is? En er daarbij ook nog eens waarschuwingen zijn afgegeven door het KNMI? Of kunt u iemand anders aansprakelijk stellen voor uw letselschade?

Is de gemeente bijvoorbeeld aansprakelijk te stellen, omdat er niet goed is gestrooid? Uw werkgever, omdat het ongeluk tijdens werktijd is gebeurd? Of de automobilist, omdat hij of zij tegen u aan gleed?

We bespreken al deze punten met u in dit artikel.

Wanneer is de gemeente aansprakelijk te stellen?

Als het heeft gesneeuwd en daarna gevroren, is het overal spekglad. De stoep, het fietspad en de autowegen. Als u geluk heeft, is er gestrooid. Maar toch houdt ook dat niet alle gladheid tegen. Nu vraagt u zich af of u de gemeente aansprakelijk kunt stellen, als u op een wegdeel bent gevallen waar niet is gestrooid.

Volgens artikel 6:174 BW is de bezitter verantwoordelijk voor de opstal. De gemeente is in die zin verantwoordelijk voor de stoep en de straat. Alleen zal er in het geval van gladheid gauw sprake kunnen zijn van overmacht voor de gemeente. Ze kunnen immers preventief strooien, maar als er sneeuw blijft vallen, is het vechten tegen de bierkaai. De gemeente kan daarnaast niet overal tegelijk strooien, waardoor sommige wegdelen nog glad zijn als u bijvoorbeeld naar uw werk gaat. Maar zelfs als er gestrooid is, kunt u nog uitglijden en dan kunt u de gemeente daar niet altijd voor aansprakelijk stellen.

Toch zijn er een aantal gevallen waarin u de gemeente wel aansprakelijk kunt laten stellen. Dit gaat om gevallen waarin de gemeente:

  • Op het deel van de weg waar u bent gevallen, vergeten is te strooien. U kunt dan zien dat er om die plek heen wel is gestrooid
  • Zonder logische verklaring afwijkt van de oorspronkelijke strooiroute

U kunt de strooiroute vaak op de website van de desbetreffende gemeente vinden.

Wanneer is een verkeersdeelnemer aansprakelijk te stellen?

Als u door gladheid bent aangereden door een andere verkeersdeelnemer, dan kunt u de tegenpartij bijna altijd aansprakelijk stellen. Slechts in enkele zeldzame gevallen kan de verkeersdeelnemer zich op overmacht beroepen. Bijvoorbeeld wanneer de gladheid plotseling optreedt. Uiteraard is dat 9 van de 10 keer niet het geval. Er wordt meestal immers ruim van tevoren gewaarschuwd voor gladheid op de weg.

Dus als u bijvoorbeeld in een kop-staart botsing terecht bent gekomen, dan is de achteropkomende automobilist vrijwel altijd aansprakelijk te stellen voor uw letselschade. In de wet staat dat men voldoende afstand moet bewaren om een voertuig zonder gevaren tot stilstand te kunnen brengen. Als het glad is, moet de tegenpartij rekening houden met het feit dat hij of zij nog meer afstand moet bewaren. Daarnaast dienen alle weggebruikers ook hun snelheid op de heersende weersomstandigheden aan te passen.

Wanneer is uw werkgever aansprakelijk te stellen?

Uw werkgever heeft een erg strenge zorgplicht naar zijn werknemers. Dat houdt in dat uw werkgever alles wat in zijn macht ligt, in werking moet stellen om ervoor te zorgen dat u geen letselschade oploopt tijdens werktijd. Zo moet uw werkgever ervoor zorgen dat u uw nek niet breekt op het parkeerterrein door voldoende te laten strooien.

Maar ook buiten het werkterrein heeft uw werkgever een strenge zorgplicht. Zo moet uw werkgever goed verzekerd zijn tegen ongevallen op de weg als u voor uw werk van A naar B moet. Als u dus tijdens werktijd wordt aangereden of in een eenzijdig ongeval terechtkomt, kunt u uw werkgever daarvoor aansprakelijk stellen. Uw werkgever heeft u immers willens en wetens de weg opgestuurd, ondanks het spekgladde wegdek. Dit geldt overigens niet als u naar uw werk of weer naar huis rijdt.

Daarnaast is uw werkgever ook verantwoordelijk voor verantwoorde kleding. Zo werd de werkgever van een gevallen vuilnisman aansprakelijk gesteld, omdat het vuilnisbedrijf geen gladbestendige schoenen voor de werknemers beschikbaar had gesteld. De rechtbank vond dat de werkgever daardoor in zijn zorgplicht had verzuimd.

Wat moet u doen bij een eenzijdig ongeval

Stel dat u in een eenzijdig ongeval terechtkomt buiten werktijd; kunt u dan alsnog een schadevergoeding laten claimen? Dat kan als u een schadeverzekering voor inzittenden heeft afgesloten. Zowel voor uzelf als voor uw medepassagiers. Zelfs als u geen winterbanden heeft, want die zijn in Nederland nog niet verplicht.

Volgens Richard Weurding – algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars – bent u ook verzekerd als u de weg opgaat tijdens een afgegeven weeralarm. Zelfs bij code oranje en code rood. Maar u kunt dan uiteraard beter niet de weg opgaan als het niet nodig is. U kunt ongevallen immers beter voorkomen dan genezen.

Wij raden u aan om in alle gevallen contact op te nemen met een ervaren juridisch letselschadebureau dat de schadevergoeding voor u kan claimen bij de desbetreffende tegenpartij. En wij adviseren u om vooral goed op de weerberichten te blijven letten en voorzichtig te rijden.

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.