Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Herstel bij whiplash: goedbedoelde adviezen

7 september 2013 Letselschade informatie

Herstel bij whiplash: goedbedoelde adviezen

Wanneer u een whiplash oploopt, bijvoorbeeld door een kop-staart botsing, blijft hier nog enige tijd last van hebben. Uw huisarts of een andere behandelaar kan u goed adviseren over herstel bij whiplash. Maar ook van uw omgeving zult u veel goedbedoelde adviezen krijgen voor uw herstel.

Feestje

Misschien kent u het wel. U zit op een feestje en vertelt dat u onlangs een verkeersongeluk hebt gehad. De ogen zijn op u gericht en u vertelt dat u bij dat ongeluk een whiplash hebt opgelopen. Na enkele fijne en lieve steunbetuigingen komen ook de eerste goedbedoelde maar vaak ook zinloze adviezen: “Goh, ik ken wel iemand die gespecialiseerd is. Dan ben je er zo van af.” Of dit is ook een vervelende: “Een kennis van mij had dat ook. Die loopt er nog steeds mee rond.”

Mensen bedoelen het vaak goed. Maar op het moment dat u ergens last van hebt, hoort u plots een hoop zin en onzin over hetgeen u opgelopen hebt. We gaan eens kijken naar de zin en onzin over herstel bij whiplash.

Herstel bij whiplash: vaak gehoorde adviezen

“Whiplash zit tussen de oren”

Laten we beginnen met een opmerking die we meteen kunnen ontkrachten: “Whiplash zit tussen je oren.” Whiplash is  puur fysiek en kan alleen ontstaan na een snelle beweging van het hoofd ten opzichte van de romp, voorwaarts of achterwaarts. Hoewel een whiplash niet aantoonbaar is op scans of foto’s, is het een reëel ziektebeeld met hele nare klachten als gevolg.

Het kan dus nimmer tussen de oren zitten.

Meer weten over de klachten bij een whiplash? Volg de link.

“Rust en ontspanning vlak na het ongeval is belangrijk”

Wat ook vaak gezegd wordt, is dat rust en ontspanning vlak na een ongeval en het oplopen van een whiplash, belangrijk is. Dit om de hersenen en zenuwen tijd te geven om te herstellen. Kan bij whiplash schade ontstaan aan de hersenen of zenuwen? Hierop kan nauwelijks een eensluidend antwoord worden gegeven. Veel hangt af van de kracht die op het hoofd tijdens het ongeval is uitgeoefend. Daarbij is ook van belang de rust en ontspanning die de patiënt de eerste weken na het ongeval heeft genomen.

In beweging blijven

Het is echter níet waar dat u moet stoppen met bewegen. Artsen raden aan om te proberen uw nek op de manier te blijven bewegen zoals u gewend bent, zolang u er geen pijn bij ervaart. Daarnaast wordt het aangeraden om rust en inspanning af te wisselen op een manier die prettig voor uw voelt.

“U moet een halskraag dragen bij een whiplash”

Is het zinvol om een halskraag te dragen? Vooralsnog wordt gesteld dat het dragen van een halskraag niet altijd zinvol is. Het heeft vooral te maken met de periode na het verwijderen van de betreffende kraag. Hoe stabiel is je nek op dat moment? Bewezen is dat je nek vanwege de continue steun van de kraag ineens minder sterk is. Sommige medici pleiten ervoor om in een zeer vroeg stadium al heel voorzichtig te beginnen met fysiotherapie, ondanks de nekpijn die de patiënt op dat moment nog heeft.

Wilt u zeker weten of u een halskraag nodig heeft? Informeer daarover bij uw arts.

“Een whiplash is voor altijd”

Houdt u eeuwig last van een chronische whiplash? De benaming doet vermoeden van wel. Maar hierover, zoals bij vele beweringen over whiplash, zijn de meningen verdeeld. Er zijn voldoende voorbeelden te noemen van patiënten die inmiddels ex-patiënt zijn en geen last meer hebben. In die zin is een whiplash dus niet chronisch te noemen.

Klik voor meer whiplash informatie.

Wat te doen na een whiplash?

Wanneer u een whiplash oploopt, hebt u schade. U krijgt te maken met medische rekeningen, een daling in inkomsten omdat u minder kunt werken tijdens uw herstel, wellicht moet u hulp in de huishouding inschakelen. Deze kosten dienen vergoed te worden door de partij die het ongeval heeft veroorzaakt.

Whiplash schadevergoeding

U hebt recht op een whiplash schadevergoeding.

Belangrijk is dat u:

  • De gegevens van de wederpartij noteert;
  • Direct na het ongeval naar een arts gaat;
  • De wederpartij aansprakelijk stelt door middel van een brief;
  • Juridische bijstand inschakelt. Dit is gratis!

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.