Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Twijfeltijd bij oranje licht wordt langer

11 maart 2016 Algemeen

Twijfeltijd bij oranje licht wordt langer

Stoplichten gaan binnenkort langer op oranje. Volgens onderzoeksbureau Goudappel Coffeng helpt het geven van meer ‘twijfeltijd’ aan automobilisten bij het voorkomen van ongelukken. Wat gaat er precies veranderen en waarom?

Een halve tel langer op oranje

Het licht springt op oranje. Twijfel slaat in: ga ik op het gas staan? Of juist remmen zodat ik in ieder geval niet door rood rijd? Deze situatie is herkenbaar voor elke automobilist. Door te lang twijfelen kan het voorkomen dat de bestuurder door rood moet rijden of te laat op de rem trapt. Hierdoor kan bijvoorbeeld een kop-staartbotsing ontstaan.

Door de automobilist meer tijd te geven om deze beslissing te maken, hoopt onderzoeksbureau Goudappel Coffeng ongelukken te voorkomen. Volgens het onderzoeksrapport kan het aantal weggebruikers dat door rood rijdt, worden teruggebracht met 50%.

Stoplichten gaan niet overal even lang op oranje. Op de meeste kruispunten komt er een halve tel zogeheten ‘geeltijd’ bij. Maar op wegen waar de maximumsnelheid 80 kilometer per uur is, krijgen weggebruikers een hele seconde extra.

Een overzicht van de geeltijden:

  • Maximumsnelheid 50 kilometer per uur: 3,5 seconden
  • Maximumsnelheid 60 kilometer per uur: 4 seconden
  • Maximumsnelheid 70 kilometer per uur: 4,5 seconden
  • Maximumsnelheid 80 kilometer per uur: 5 seconden

Door middel van experimenten met verschillende geeltijden, interviews met experts en automobilisten en gedragsanalyses is in het onderzoek gepoogd om de ideale remtijd te berekenen.

Mogelijk wordt de verandering in de loop van dit jaar doorgevoerd. Bij kruispunten in grote steden blijven de geeltijden waarschijnlijk gelijk, omdat men daar toch al langzamer rijdt vanwege de drukte. Bij nieuwe kruispunten wordt direct ingezet op langere geeltijd.

Werken langere geeltijden echt?

Volgens het onderzoeksrapport van Goudappel Coffeng wel. En ook Verkeerspsycholoog Cees Wildervanck is positief, zo meldt het Dagblad van het Noorden. Langere geeltijden betekent namelijk: meer bedenktijd. En minder reden om gedwongen door tijdgebrek plotseling te stoppen of door rood te rijden.

Er zijn echter ook tegengeluiden. Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen meldt tegen de NOS dat langere geeltijden automobilisten juist aan te sporen nog even op het gas te trappen om nét door te kunnen rijden. Volgens Tertoolen zorgt het halen van het stoplicht voor een overwinningsgevoel.

Voldoende afstand houden

Om een auto-ongeluk voor een stoplicht te voorkomen, is het van belang om voldoende afstand te houden. Als het toch tot een aanrijding komt is de achterliggende partij niet altijd aansprakelijk. Bijvoorbeeld als de voorste bestuurder te plotseling remde voor een oranje licht.

De afstand die wordt aangeraden, is 2 seconden. Dat is te berekenen door te kijken wanneer de auto voor u een punt passeert en daarna te tellen hoe lang het duurt voordat u dat punt passeert. Bij regen en slecht zicht wordt een langere afstand aangeraden.

Op sommige plekken in Nederland staan er tekens op de weg die aangeven welke afstand u het best kunt houden. Dit zijn de zogeheten chevrontekens (^), die ook op de Belgische wegen te vinden zijn. Als u twee van deze tekens tussen u en uw voorligger houdt, blijft u op veilige afstand.

Komt u ondanks de langere geeltijden en voldoende afstand houden in een kop-staartbotsing terecht? Onze letselschadejuristen staan voor u klaar met advies.

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.