Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Proces‐verbaal opvragen na aanrijding: hoe werkt dat?

24 mei 2016 Auto ongeluk

Proces‐verbaal opvragen na aanrijding: hoe werkt dat?

Als u een aanrijding van achter hebt gehad, wilt u wellicht het proces-verbaal opvragen. Omdat u dan sterk kunt maken dat de andere partij aansprakelijk is. Dat kan bij Stichting Processen-Verbaal. Hoe dat precies werkt, leest u in dit artikel.

In dit artikel:
– Wat is een proces verbaal?
– Hoe vraag ik een proces-verbaal op?
– Heb ik een proces-verbaal nodig?
– Opvragen van een proces-verbaal na een aanrijding van achter

Wat is een proces-verbaal?

Een proces-verbaal is een document dat een overheidsambtenaar opmaakt na een ongeluk, overtreding of misdrijf. In het geval van een auto-ongeluk of een aanrijding van achter is dat meestal een politieagent.

In het proces-verbaal noteert de politieagent zijn of haar waarnemingen over de toedracht van het ongeval, evenals de verklaringen van de getuigen en betrokkenen en hun contactgegevens.

Komt de politie altijd bij een aanrijding van achter?

Bij een aanrijding van achter hoeft u niet altijd de politie te bellen. In sommige gevallen is er zo weinig schade dat u het onderling kunt regelen. U dient de politie echter wel te bellen in de volgende gevallen:

  • Er is een onveilige verkeerssituatie ontstaan. Als u door uw letsel niet in staat bent uw auto te verplaatsen of van de weg te gaan, of er liggen onderdelen van de kapotte voertuigen op de weg.
  • Een of meerdere van de betrokkenen hebben (ernstig) letsel. Zeker als het letsel dermate ernstig is dat de betrokkene(n) naar het ziekenhuis moet(en): dan komt de politie altijd ter plaatse. Deze kan ook vaststellen of er daadwerkelijk sprake is van letselschade.
  • Er is sprake van een conflict. Als de betrokkenen bij de achterop aanrijding er niet uitkomen bij het invullen van het schadeformulier, is het verstandig om de politie te bellen. Deze kan op een onpartijdige manier vaststellen wie aansprakelijk is voor de schade.
  • De aansprakelijke automobilist rijdt door na de aanrijding. Dit is een ernstige overtreding. Bel altijd de politie als dit gebeurt.
  • De andere automobilist is niet verzekerd. Bel de politie als de andere automobilist niet verzekerd blijkt te zijn of weigert zijn of haar verzekeringsgegevens te geven.

Voor meer informatie, zie ook: kop-staart botsing, politie komt niet, wat nu?

U hoeft het proces-verbaal niet te ondertekenen!

Een ondertekend proces-verbaal is een rechtsgeldig document. Daarom is het belangrijk om voor ondertekening goed te lezen wat erin staat. Ben u het niet eens met iets wat erin staat? U kunt zonder opgaaf van reden weigeren om te tekenen. Wat erin staat is namelijk belangrijk bij het uitzoeken wie er aansprakelijk is voor de aanrijding achterop en de schade.

Hoe vraag ik het proces-verbaal op?

Wordt er door de politie een proces-verbaal opgemaakt na de aanrijding, dan krijgt u hier geen exemplaar van. U kunt wel een kopie opvragen bij Stichting Processen-Verbaal (www.stichtingpv.nl). U moet hiervoor betalen.

Vanaf een maand na de achterop aanrijding is het proces-verbaal in het bezit van Stichting Processen-Verbaal en kunt u een kopie aanvragen. Het laatste moment waarop dit kan is anderhalf jaar na het opmaken van het document; daarna moet u bij de politie of het OM zijn.

Aanvragen kan telefonisch of via de website van Stichting Processen-Verbaal. Per proces-verbaal betaalt u € 8,40 incl. 21% BTW, te storten op rekeningnummer NL29INGB0000569567 (controleert u dit rekeningnummer op de site) ten name van de Stichting Processen Verbaal te Den Haag. Na ontvangst van de betaling neemt Stichting Processen-Verbaal uw aanvraag in behandeling. U krijgt het proces-verbaal niet zomaar: het is belangrijk dat u aangeeft waar u het voor nodig heeft.

Heb ik een proces verbaal nodig bij een aanrijding van achter?

Heeft u een aanrijding van achter gehad? En liep u daarbij letselschade op? Dan kan het opvragen van het proces verbaal nuttig zijn bij het vaststellen van de aansprakelijkheid van uw letselschade. Een proces-verbaal is immers een verslag van de toedracht van de aanrijding van achter, opgesteld door een onpartijdige politieambtenaar. Het is een krachtig document dat u kan helpen uw schade vergoed te krijgen.

Opvragen van een proces-verbaal na een aanrijding van achter

Als bij een aanrijding van achter de politie ter plaatse komt, maakt de agent een proces-verbaal op. Hierin staan zijn of haar waarnemingen over de toedracht van het ongeval en verklaringen van betrokkenen en getuigen.

Een proces-verbaal kan een nuttig document zijn bij het vaststellen van de aansprakelijkheid van letselschade. U kunt het document opvragen bij Stichting Processen-Verbaal, vanaf een maand na de aanrijding van achter. Hier zijn wel kosten aan verbonden.

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.