Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Letselschade door een ongeval? Zoek getuigen!

3 mei 2016 Letselschade informatie

Letselschade door een ongeval? Zoek getuigen!

Wanneer u letselschade oploopt en uw schade wilt verhalen op de wederpartij, is het in uw voordeel om verklaringen van getuigen te hebben. Op het moment dat u claimt dat een ander het ongeval heeft veroorzaakt waarbij u schade leed, steunen de verklaringen van getuigen uw zaak. Maar hoe vindt u getuigen? En waar moet u op letten als u hen om een verklaring vraagt?

Waarom heb ik getuigen nodig?

Als u schade oploopt door een ongeval, dan kunt u deze verhalen op de wederpartij. Raakt u bijvoorbeeld betrokken bij een verkeersongeluk en moet u een behandeling volgen om te herstellen van uw verwondingen, dan kunt u aanspraak maken op een vergoeding hiervan.

De wederpartij zal eerst echter de aansprakelijkheid moeten erkennen: hij zal moeten toegeven dat hij degene is die het ongeval heeft veroorzaakt. En de wederpartij aansprakelijkheid laten erkennen, gaat lang niet altijd even gemakkelijk.

Hier komen de getuigen in het spel: als één of meerdere mensen die aanwezig waren bij het ongeval verklaren dat de wederpartij inderdaad de veroorzaker was, wordt het voor hem steeds moeilijker om de aansprakelijkheid te ontkennen. Getuigen helpen u dus bij het vergoed krijgen van uw schade.

Getuigenverklaringen van de schade

Getuigen kunnen niet alleen uw versie van het ongeval bevestigen, zij kunnen ook bewijs leveren van schade die u hebt geleden. Bijvoorbeeld:

  • U loopt toekomstige inkomsten mis: u werkte parttime maar was van plan fulltime te gaan werken, wat u nu niet meer kan door uw letsel. Een werkgever kan getuigen dat u dit inderdaad van plan was.
  • U deed zwart werk dat u nu niet meer kunt doen, waardoor u vermogensschade lijdt. Hier staat natuurlijk niets over zwart op wit, dus om dit te bewijzen zult u getuigenverklaringen nodig hebben.

Vraag omstanders om hun contactgegevens

Raakt u betrokken bij een ongeval, dan loont het dus om direct op zoek te gaan naar getuigen.

  • Vraag hen om naam en contactgegevens;
  • Vraag of u hen mag benaderen voor een (schriftelijke) verklaring over de toedracht van het ongeval;
  • Vraag of zij eventueel foto’s hebben gemaakt van het ongeval/de schade.

Vergeet niet dat getuigen geen oordeel hoeven te vellen over wie schuldig is. Zij doen enkel verslag van wat ze gezien hebben.

Mocht u direct na het ongeval zo geschrokken zijn dat u er niet aan denkt om omstanders te benaderen, dan kunt u ook later nog proberen getuigen te vinden. Denk aan het ophangen van briefjes op de plaats van het ongeval, of zoek contact met de politie. Wellicht heeft iemand alles gezien en zich daar gemeld.

Wat als ik zelf getuige ben van een ongeval?

Hebt u een ongeluk gezien? Vaak weten de betrokkenen niet eens dat er een getuige aanwezig was. Meld u daarom bij de politie. Zij kunnen uw gegevens doorgeven aan de betrokkenen.

Het is verstandig om direct op te schrijven wat u heeft gezien, zodat u hier stellig over kan zijn bij het geven van de verklaring.

Letselschade opgelopen bij een ongeval?

Neem contact op met onze letselschadejuristen. Zij weten waar u rekening mee moet houden bij het aansprakelijk stellen van de wederpartij en claimen uw schadevergoeding voor u.

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.