Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Landelijk bijtprotocol na hondenbeet

30 augustus 2016 Hondenbeet

Landelijk bijtprotocol na hondenbeet

De laatste tijd lijkt er een toename te zijn in het aantal bijtincidenten. Harde cijfers zijn er helaas niet.  Hondenbeten worden nauwelijks geregistreerd. En wat moet er met de viervoeter gebeuren na het bijtincident? Ook daar bestaat geen duidelijkheid over. Elke gemeente heeft een eigen bijtprotocol.

Een landelijk bijtprotocol zou hier verandering in kunnen brengen. En dat is zeker geen overbodige luxe. Hondenbeten kunnen ernstige letselschade veroorzaken, zowel lichamelijk als psychisch. Dat moet men zeker niet onderschatten. 

Ernstige letselschade na bijtincidenten

Een hondenbeet moet altijd worden onderzocht door een medisch specialist. Oppervlakkige en diepe wonden. Sommige wonden lijken niet ernstig, maar kunnen wel zeer ernstige vormen aannemen. Honden kunnen vele bacteriën overbrengen. Bacteriën die kunnen leiden tot ernstige infecties. Soms zelfs met amputatie van gebeten ledematen tot gevolg.

Lichamelijk letsel naar aanleiding van een hondenbeet:

 • Bijtwonden
 • Zenuwbeschadiging
 • Littekens
 • Infectie
 • Hondsdolheid
 • Amputatie van ledemaat
 • Overlijden
 • Verminking

Tip: Het is altijd verstandig om te vragen of een tetanusprik nodig is. Deze prik beschermt u tegen hondsdolheid. Een ziekte die dodelijk kan aflopen.

Psychisch letsel na hondenbeet

Het kan ook zijn dat een slachtoffer psychisch letsel oploopt:

 • Angst voor honden
 • Niet veilig voelen op straat
 • Trauma aan de gebeurtenis

Maar niet alleen het slachtoffer, ook omstanders kunnen trauma’s oplopen aan een hondenaanval.

Schadevergoeding bijtincidenten

De hond is een geliefd gezelschapsdier. In Nederland leven bijna twee miljoen honden. De meeste  honden buiten het asiel hebben een eigenaar. Deze eigenaar is verantwoordelijk voor het welzijn en het gedrag van de hond.

Slachtoffers van hondenbeten hebben altijd recht op schadevergoeding. Schadevergoeding voor de materiële en immateriële schade. Wie hiervoor aansprakelijk te stellen is? De bezitter van de hond is altijd volledig aansprakelijk. Dit kunt u terugvinden in artikel 6:179 BW:

 “De bezitter van een dier is aansprakelijk voor de door het dier aangerichte schade, tenzij aansprakelijkheid op grond van de vorige afdeling zou hebben ontbroken indien hij de gedraging van het dier waardoor de schade werd toegebracht, in zijn macht had gehad.”

Wilt u meer weten over de aansprakelijkheid van de bezitter? Ga dan naar de pagina Gebeten door een hond: claim uw schadevergoeding. 

Stijgende lijn in het aantal bijtincidenten

De afgelopen jaren lijkt er een zorgwekkende stijging te zijn in bijtincidenten. Diereninstanties krijgen steeds meer meldingen binnen van hondenbeten. Maar ook overheidsinstanties uiten hun zorgen over de toename in bijtincidenten. Allemaal pleiten ze voor een centraal registratiepunt:

 • Dierenpolitie
 • Dierenbescherming
 • Koninklijke Hondenbescherming
 • Nederlandse Federatie Dierenopvang Organisaties
 • Gemeenten

Wie houdt er toezicht op bijtincidenten

Wie houdt er eigenlijk toezicht op de bijtincidenten? En op de aanpak daarvan? De afgelopen jaren heeft de overheid deze taken in handen gelegd van de gemeente. Dit heeft er toe geleid dat elke gemeente een eigen bijtprotocol heeft. Regels kunnen verschillen op:

 • Aanlijnverplichting (ook in losloopgebieden)
 • Verplichte trainingen
 • Gedragstest
 • Muilkorfgebod (na 1, 2 of zelfs pas na 5 incidenten)
 • Inslapen

Muilkorfverplichting na bijtincident

Dit zorgt voor verwarring en gevaarlijke situaties. Een muilkorfverplichting is gemeente gebonden. Het is dus mogelijk dat een eigenaar die een muilkorfverplichting opgelegd heeft gekregen voor zijn agressieve hond:

 • in Amsterdam met muilkorf moet lopen
 • in Utrecht rustig zonder muilkorf kan lopen

De vraag: hoe vaak wordt er precies gebeten? Kan niet beantwoord worden. De diereninstanties hebben het vermoeden dat lang niet alle hondenbeten worden gemeld. En aan registratie wordt al helemaal niet tot nauwelijks gedaan. Daardoor valt er geen pijl te trekken op het aantal bijtincidenten per jaar.

Er zijn maar twee gemeenten die strikt registreren: Zwolle en Apeldoorn.

Uit die registraties blijkt dat er een stijgende lijn is in het aantal hondenbeten.

De dieren- en overheidsinstanties pleitten voor:

 • Houderschap onder voorwaarden
 • Landelijk bijtprotocol

Afname bijtincidenten door houderschap onder voorwaarden?

De noodkreet die de Hondenbescherming op 1 september 2015 naar het Kamerlid stuurde, heeft eindelijk gehoor gekregen. Momenteel wordt er een onderzoek gedaan naar het nut van houderschap onder voorwaarden. Staatssecretaris Van Dam heeft hiertoe opdracht gegeven. Verschillende instanties pleitten al langer voor dit houderschap. Honden die oorspronkelijk gefokt zijn om te vechten kunnen dan niet meer zomaar meer worden aangeschaft.

Voorwaarden om houderschap van dergelijke honden te bemachtigen:

 • Eigenaar mag geen strafblad hebben
 • Toekomstige eigenaar moet éérst een cursus volgen
 • Houderschapsvergunning
 • Minimale leeftijd van 18 jaar
 • Verplichte WA-verzekering
 • Met hond op cursus bij een gecertificeerde hondenschool

JBL&G houdt pleidooi voor verplichte WA-verzekering voor hondeneigenaar

Een WA-verzekering is nu nog niet verplicht. Dit kan grote gevolgen hebben voor het slachtoffer. Daarom pleitte JBL&G al eerder voor een verplichte WA-verzekering voor hondeneigenaren.

Veel mensen schaffen zomaar een hond aan. Zonder na te denken. Een hond heeft voldoende beweging nodig, een goede opvoeding en verzorging. Een gefrustreerde hond kan voor problemen zorgen. En dat is jammer voor de naam van onze trouwe viervoeters. Een houderschap onder voorwaarden kan een goede stap zijn in naamzuivering van ‘gevaarlijke’ honden.

Landelijk bijtprotocol voor bijtincidenten

Een landelijk bijtprotocol kan verandering brengen in de huidige kromme regels. In de ene gemeente wel een muilkorf, in de andere gemeente niet. Krijgt de viervoeter een muilkorfgebod? Dan geldt dat voor alle gemeenten.

Staatssecretaris Van Dam laat weten dat dit protocol na de zomer wordt ingevoerd. Het landelijk bijtprotocol trekt dan één lijn op het gebied van regels en verplichtingen. Daarnaast zijn verschillende diereninstanties ervan overtuigd dat de registratie van bijtincidenten op die manier zal worden bevorderd.

De Nederlandse Federatie Dierenopvang Organisaties hoopt dat met het landelijke bijtprotocol:

 • Alle bijtincidenten worden geregistreerd
 • Gedragsregels worden ingevoerd voor asielen
 • Muilkorfverplichting wordt geregistreerd in chipdatabanken

Een interessant idee van de Nederlandse Federatie Dierenopvang Organisaties is het schadeformulier voor bijtincidenten. Met een systematische registratie van bijtincidenten kan onderzoek gedaan worden naar:

 • Hoe vaak het voorkomt
 • Wat de reden is dat het misgaat

Actuele bijtincidenten

Deze week was het weer raak in Nieuw-Buinen in Drenthe. Dinsdagmiddag werd een 3-jarig jongetje door vier rottweilers gebeten. Nietsvermoedend was de peuter aan het spelen in de tuin van de buurman (tevens de eigenaar). De rottweilers zaten achter een schutting, maar sprongen daar overheen. De peuter werd gelijk aangevallen. Zwaargewond werd het jongetje door een ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis.

Een nachtmerrie voor de peuter en de ouders. Maar ook de aanwezige buurtkinderen en de eigenaar waren gechoqueerd. Het bloederige tafereel staat in hun geheugen gegrift. De eigenaar had zes honden. De vier rottweilers die het jongetje aanvielen krijgen een spuitje. De dierenpolitie, de gemeente en ook de eigenaar zelf waren het hier unaniem over eens. De twee andere honden worden onderworpen aan een gedragsonderzoek.

Andere incidenten in de maand augustus:

 • Amsterdam: 6-jarig meisje toegetakeld met ernstig letsel tot gevolg. De agressieve buurhond is in beslag genomen door de politie.
 • Santpoort-Noord: 3 mensen aangevallen op een dorpsfeest. De hond is ter plekke doodgeschoten door de politie.
 • Hoorn: 13-jarige meisje aangevallen op de fiets. Eigenaar aangehouden wegens aanzetten tot bijten. Honden in beslag genomen door de politie.

Agressieve politiehond

Eerder dit jaar werd de onderarm van één van onze cliënten compleet verwoest door een politiehond. (LET OP: link bevat schokkende foto).  En eind vorig jaar werd een andere cliënte van JBL&G toegetakeld door een buurhond. Maar dat zijn niet de enige bijtincidenten. Onze juristen behandelen dagelijks dossiers van slachtoffers met hondenbeten.

Slachtoffer zou niet zelf voor de schade moeten opdraaien na hondenbeet

JBL&G hoopt dat het landelijk bijtprotocol wordt doorgevoerd en dat dit op de lange duur een afname van hondenbeten zal bewerkstelligen. En uiteraard hoopt JBL&G dat het voor alle hondeneigenaren verplicht wordt een WA-verzekering af te sluiten. Zodat het slachtoffer van de hondenbeet in ieder geval niet zelf voor de letselschade opdraait. Want wanneer de bezitter van de hond niet verzekerd blijkt, staat het slachtoffer vaak met lege handen.

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.