Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

14 do’s en don’ts bij een hondenbeet

21 maart 2018 Hondenbeet

14 do’s en don’ts bij een hondenbeet

Hebt u schade door een hondenbeet? Als u gebeten wordt door een hond, kan dit voor behoorlijke schrik zorgen. Het is heel angstig om zomaar uit het niets aangevallen te worden door een dier. Helemaal als u daarna een al dan niet ernstige verwonding heeft, zoals een open wond, botbreuken omdat u op de grond viel, of iets anders.

Wanneer u gebeten wordt door een hond, heeft u in veel gevallen recht op een schadevergoeding. Maar weet u wat u moet doen als dit gebeurt? En hoe u aanspraak kunt maken op een schadevergoeding? Deze 14 do’s en don’ts bij een hondenbeet helpen u op weg. Zodat uw schade vergoed wordt, en u zich helemaal kunt richten op uw herstel.

Claim nu uw schadevergoeding

7 do’s bij een hondenbeet

Wat is verstandig om te doen als u door een hond gebeten bent? Op deze manier kunt u het beste met uw schade omgaan.

1. Verzamel de contactgegevens van de hondeneigenaar

Hoogstwaarschijnlijk komt de eigenaar van de hond meteen op u afgerend als het dier u heeft gebeten, om te kijken of u in orde bent. Of om zijn of haar verontschuldigingen aan te bieden – dat mag u tenminste hopen! Vraag hem of haar meteen om contactgegevens.

2. Maak foto’s van de schade

Dit kunt u doen als u weer thuis bent, of meteen ter plekke. Als u foto’s hebt van de wond en andere schade die u lijdt, kunt u bewijzen dat u daadwerkelijk recht hebt op een vergoeding hiervan. Vergeet dit dus niet!

Vragen? Neem contact op

3. Verzamel getuigen

Was u alleen toen u werd gebeten door een hond? Of waren er omstanders? Als er andere mensen aanwezig waren, voorbijgangers of uw eigen gezelschap, misschien mensen in een winkel die konden zien wat er gebeurde, doet u er goed aan hen te benaderen. Zij zijn namelijk getuigen en kunnen objectief verklaren wat er heeft plaatsgevonden. Dit helpt u bij uw zaak.

4. Maak de bijtwond schoon

Het is heel belangrijk dat u de wond zo snel mogelijk schoonmaakt en uitspoelt met water. In de mond van de hond en de omgeving zitten allerlei bacteriën die de bijtwond kunnen doen ontsteken. Als het een oppervlakkig wond of een schaafwond is, kunt u er ook jodium of een ander desinfectiemiddel op doen.

5. Ga langs bij een arts

Uw letsel moet behandeld worden, zo veel is duidelijk. Hebt u een diepe wond? Ga dan zo snel mogelijk langs bij een huisarts of de Eerste Hulp. Deze arts kan ook uw schade vaststellen. Hiermee hebt u nog meer bewijs om bij de wederpartij uw schade te verhalen.

6. Houd al uw schade bij

Ben u gebeten door een hond? Dan gaat u een (medisch) traject in. U heb allerlei kosten. Misschien moet u een taxi nemen naar het ziekenhuis, kunt u een tijdje niet werken of moet u vaker het openbaar vervoer gebruiken omdat u een bijtwond in uw been hebt. Misschien is uw bril of telefoon beschadigd omdat u viel toen de hond u aanviel. Misschien hebt u kosten die uw eigen risico niet dekt. Allerlei schadeposten die u vergoed kunt krijgen van de wederpartij. Houd deze dus allemaal goed bij!

7. Schakel een belangenbehartiger in

Zoals u hierboven las, zijn er een hoop schadeposten waar u een vergoeding voor kun claimen. Maar een schadeclaim indienen is een ingewikkeld proces waar u het beste een professional voor kunt inschakelen. Dit kunt u op elk moment van het proces doen. Schakelt u een letselschadejurist in, dan is dit voor u kosteloos. De verzekeraar van de wederpartij vergoedt namelijk zijn of haar salaris.

Vragen? Neem contact op

7 don’ts bij een hondenbeet

Er bestaan ook een aantal misverstanden over wat te doen bij een hondenbeet. Deze zaken kunt u beter laten of op een andere manier aanpakken.

1. Alleen het telefoonnummer van de hondeneigenaar noteren

We krijgen vaak zaken binnen waarbij iemand gebeten is door een hond, maar alleen het telefoonnummer van de hondeneigenaar heeft genoteerd. Soms komt het echter voor dat er niet wordt opgenomen, of het nummer niet klopt. Het is dus altijd verstandig om ook adresgegevens te vragen.

2. Denken dat u de schade zelf moet betalen

Dat klopt niet! U hebt de schade buiten uw schuld opgelopen. De eigenaar van de hond is aansprakelijk voor het letsel door de hondenbeet en draait op voor de kosten die u maakt. Waarschijnlijk krijgt u niet alles meteen rond, waardoor u kosten moet voorschieten. Maar als u een goede belangenbehartiger heeft, kan deze voor u een voorschot aanvragen zodat u alvast een deel van de vergoeding binnen krijgt.

3. Denken dat het uw eigen schuld is

Volgens artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek is de eigenaar van het dier aansprakelijk voor de schade die het dier toebrengt. Ook als de hond was aangelijnd, waarschuwde de eigenaar dat u het dier niet moest aaien of waren er andere omstandigheden. Dankzij de risicoaansprakelijkheid is de eigenaar van de hond aansprakelijk voor de gedragingen van het dier.

4. Wachten tot de wond vanzelf geneest

Het is verstandig om langs te gaan bij een dokter. Zeker als u nog nooit een tetanusprik hebt gehad, is het een goed idee om deze te halen. Een bijtwond kan heel naar gaan ontsteken, en dan bent u nog verder van huis!

Vragen? Neem contact op

5. De schade niet verhalen omdat u bang bent dat de wederpartij er teveel kosten aan heeft

Veel eigenaars van honden zijn verzekerd voor het geval hun hond onverwacht iemand aanvalt. Dat betekent dus dat de verzekeraar uw schade vergoedt en de hondeneigenaar niet voor de kosten op hoeft te draaien. Dus ook al was het de hond van uw buurman, gewoon de verzekeraar van de buurman aanschrijven!

6. Uw schade niet verhalen omdat u de hond provoceerde

Het kan zijn dat een deel van de aanval van de hond uw eigen schuld is, omdat u de hond te veel provoceerde. Maar zoals u hierboven hebt kunnen lezen, is de eigenaar van de hond dankzij de risicoaansprakelijkheid toch aansprakelijk voor uw schade. Het kan zijn dat u dan iets minder vergoed krijgt, bijvoorbeeld de helft. Maar dit is geen reden om de hele zaak te laten zitten!

7. Te snel een deal maken met de verzekeraar

Misschien biedt de verzekeraar van de wederpartij u een deal aan. U krijgt lekker snel een bedrag gestort en daarmee is de kous af. Ga hier niet op in! Het kan zijn dat u later toch nog complicaties krijgt en meer kosten maakt dan u dacht.

Vragen? Neem contact op

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.