Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Bijtgrage Fikkie vaak niet verzekerd

3 maart 2016 Hondenbeet

Bijtgrage Fikkie vaak niet verzekerd

Persbericht

Waarom is een aansprakelijkheidsverzekering voor hondeneigenaren niet verplicht?

AMSTERDAM – Een ontsierend litteken, uw eigen risico kwijt of een tijdje niet kunnen werken. Zomaar een paar voorbeelden van letselschade na een hondenbeet. Schade die bij onverzekerde hondeneigenaars moeilijk te verhalen is. En dat een hondenbeet vaak voorkomt, blijkt wel uit de cijfers. Er zijn zo’n 150.000 bijtincidenten per jaar, waarvan een derde medische zorg nodig heeft.

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht pleit voor een verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor hondenbezitters. De letselschadejuristen van JBL&G maken regelmatig mee dat veroorzakers van ongevallen niet verzekerd zijn. Slachtoffers van letselschade aangericht door honden, blijven dan vaak zitten met de schade. Omdat er soms helemaal niets te halen valt, want: van een kale kip kun je niet plukken. Of omdat het slachtoffer beslag moet laten leggen om aan zijn recht te kunnen komen. Er moet een advocaat ingeschakeld worden of de zaak moet naar de rechtbank, en hieraan zijn vaak hoge kosten verbonden. En ook dan is het maar afwachten of de veroorzaker van het letsel over financiële middelen beschikt om de (letsel)schade te vergoeden.

“Een Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren (AVP) kost bijna niets, en als de hondenbezitter deze niet heeft afgesloten blijven de slachtoffers met de schade zitten,” aldus Steffy Roos du Maine, eigenaar van JBL&G. Bij vrijwel alle verzekeraars is het hele gezin, plus hond, voor nog geen € 4,- per maand verzekerd. Het verplicht stellen van een aansprakelijkheidsverzekering voor hondenbezitters hoeft dus helemaal niet kostbaar te zijn.

Sterker nog: voor andere groepen is het hebben van een aansprakelijkheidsverzekering wèl verplicht. In Nederland zijn auto-eigenaren verplicht een WAM-verzekering af te sluiten. Dit omdat een ander ernstig letsel kan oplopen als gevolg van een auto-ongeluk. Aan slachtoffers van verkeersongevallen biedt deze verplichte verzekering de zekerheid dat het slachtoffer bij het indienen van een claim zijn schade vergoed krijgt door de WAM-verzekeraar.

Het kan dus wel. Volgens JBL&G wordt het tijd dat de overheid ingrijpt en ook een aansprakelijkheidsverzekering verplicht stelt voor hondeneigenaren. Want een hond kan net zo gevaarlijk zijn als een auto, blijkt uit de praktijk.

Samenvatting:

In de praktijk van JBL&G maken de letselschadejuristen vaak schrijnende gevallen mee van ongevallen met ernstig letsel tot gevolg, veroorzaakt door bijtgrage maar onverzekerde honden. Het slachtoffer staat in die gevallen vaak met lege handen. JBL&G is van mening dat een verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor hondeneigenaren hier uitkomst zou bieden.

Bij vragen: neem contact met ons op.

Over JBL&G

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht (JBL&G) staat letselschadeslachtoffers gratis bij met juridische hulp. Onze zaken verschijnen regelmatig in de media, zoals op Nu.nl, op het RTL Nieuws en in de Telegraaf, AD, Metro, Elsevier en Parool.

JBL&G is een toonaangevend letselschadekantoor, waar zo’n dertig mensen werkzaam zijn. JBL&G werkt alleen voor slachtoffers.

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.