Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Een dashcam gebruiken als bewijs bij letselschade

17 juni 2018 Algemeen

Een dashcam gebruiken als bewijs bij letselschade

Steeds meer voertuigen worden met een dashcam uitgerust. Volgens het Verbond van Verzekeraars waren er in 2017 al 250.000 dashcams op de weg te vinden. En naar verwachting zal dit aantal de komende jaren flink stijgen. Maar hoe werkt een dashcam precies? En kunt u een dashcam gebruiken als bewijs bij letselschade?

Dashcam groeit in populariteit

Een aantal jaar geleden was de dashcam voornamelijk een flitsende gadget voor technologie- en wegliefhebbers. Omdat deze camera de mogelijkheid biedt om de hele route die u aflegt te filmen en terug te kijken. Maar tegenwoordig schaffen steeds meer verkeersdeelnemers dit apparaatje aan voor mogelijke verkeersongevallen. Om diezelfde reden worden ook in bedrijfsauto’s steeds vaker dashcams geïnstalleerd.

In 2017 kwam de eerste auto met een ingebouwde dashcam op de markt: de Citroën C3. Ook bieden verschillende autoverzekeringsmaatschappijen ze zo nu en dan aan als welkomstcadeau bij het afsluiten van een verzekering. Deze dashcam-rage is overgevlogen vanuit Rusland. Daar is rijden met een dashcam zelfs verplicht gesteld door verzekeraars om fraude tegen te gaan.

Camerabeelden van voor- en achterliggers

De afkorting dashcam staat voor dashboard camera. Deze camera wordt op het dashboard of aan de voorruit bevestigd. Ze zijn er in alle soorten en maten. En tegenwoordig zijn er ook dashcams die u op de achterruit of bumper kunt installeren. Dit is vooral handig als u van achteren wordt aangereden.

Maar kunt u deze camerabeelden dan ook als bewijsmateriaal gebruiken bij letselschade?

Nog geen waterdicht bewijs

Stel dat u wordt aangereden in het verkeer. U loopt daarbij letselschade op waar u een schadevergoeding voor wilt laten claimen. Dan moet u kunnen aantonen wie er aansprakelijk is voor het  ongeval. Een dashcam kan u daarbij helpen. De voordelen van dit apparaatje:

  • De beelden zijn een vorm van bewijsmateriaal
  • Als de dader is doorgereden, kunt u met de camerabeelden wellicht het kenteken achterhalen
  • U kunt een ander slachtoffer helpen met het aanleveren van bewijsmateriaal

Op de beelden kan bijvoorbeeld worden gezien of er wel of geen voorrang werd verleend. Of dat het doorrijden na een aanrijding betreft. Want als u een schadeclaim wilt laten indienen bij het Waarborgfonds Motorverkeer dient u aan te kunnen tonen dat het ongeval door een motorvoertuig is veroorzaakt.

Het is echter geen op zichzelf staand bewijs. Enkele problemen die zich met de camerabeelden voordoen:

  • Er is niet altijd duidelijk wat er aan het ongeval voorafging
  • De beelden kunnen bewerkt zijn
  • Er is slechts uit één hoek gefilmd

Handig maar ook gevaarlijk

In 2017 werd er een debat gehouden over verkeersveiligheid en of het verplicht stellen van de dashcam daar positief aan kan bijdragen. Voorlopig nog niet, was de conclusie. Zo gaf de directeur van het Verbond van Verzekeraars Richard Weurding aan dat er eerst een grondig onderzoek moet worden gedaan naar de positieve en negatieve kanten van het gebruik van de dashcam.

De dashcam kan namelijk ook gevaarlijk rijgedrag in de hand spelen. Bijvoorbeeld als iemand een snelheidsduivel op camera wil vastleggen en daarom in de achtervolging gaat. Ook kan de camera mogelijk voor afleiding zorgen.

Toch zijn er ook organisaties die voor de dashcam pleiten, zoals de Landelijke Organisatie Verkeersslachtoffers. Omdat de camerabeelden kunnen laten zien waardoor het ongeluk is veroorzaakt. En het kenteken van een doorgereden bestuurder vastlegt, aldus de voorzitter tijdens een interview met RTL Nieuws. Bovendien maakt het Openbaar Ministerie ook gebruik van de beelden die de politie toegestuurd krijgt om verkeersmisdrijven te bestraffen. Sommige politieagenten zijn dan ook van mening dat een extra paar ogen nooit verkeerd is. Zolang u niet zelf de achtervolging in gaat.

Dashcam beelden privacygevoelig

In Nederland mag iedere verkeersdeelnemer gebruikmaken van een dashcam. De beelden die hiermee worden opgenomen vallen onder de vrije nieuwsgaring en zijn daardoor legaal. Er zijn echter wel een paar regels aan verbonden:

  • De dashcam mag uw zicht niet belemmeren
  • U mag de beelden niet zomaar online zetten door de Wet Bescherming Persoonsgegevens

De Wet Bescherming Persoonsgegevens beschermt de privacy van de gefilmde verkeersdeelnemer. U dient daar rekening mee te houden als u de beelden openbaar maakt. Bijvoorbeeld als u de beelden op social media wilt plaatsen. De verkeersdeelnemer dient dan onherkenbaar te zijn. Evenals het kenteken.

Tenzij de politie anders bepaalt. Het gaat dan om situaties waarin de herkenbaarheid belangrijker wordt geacht dan de privacy. Bijvoorbeeld als iemand is doorgereden na een aanrijding. Dan kunnen de camerabeelden in Opsporing Verzocht worden vrijgegeven. U kunt echter niet voor eigen rechter spelen. Alleen de politie kan beslissen of de personen op camera herkenbaar in beeld mogen komen. Als u op eigen houtje beslist, kunt u strafbaar bevonden worden.

Let op als u op (zaken)reis gaat

Gaat u met de auto naar het buitenland voor zaken of op reis? Onderzoek dan van tevoren of een dashcam verboden is in het land waar u naartoe reist. Of laat het apparaatje thuis liggen. In sommige landen kunt u namelijk een boete krijgen voor het gebruik van deze camera, omdat het in strijd is met de privacywetgeving. Dit is onder andere het geval in Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk en Portugal.

Kijk voordat u vertrekt op de website van de ANWB om te zien of u uw dashcam beter thuis kunt laten.

Dashcam kan doorslaggevende factor zijn

Zoals u heeft kunnen lezen, kunt u een dashcam gebruiken als bewijs bij letselschade. Omdat u met de camerabeelden de aansprakelijkheid van de tegenpartij kunt aantonen. Ook kunt u beelden hebben opgenomen die voor een ander verkeersslachtoffer belangrijk bewijsmateriaal zijn. Bijvoorbeeld bij een doorrijden na aanrijding of bij andere verkeersongevallen. Waarbij de beelden de doorslaggevende factor kunnen zijn.

Het is wel belangrijk dat u niet zelf achter de dader aangaat. Want dat kan levensgevaarlijke situaties veroorzaken. Bovendien is het strafbaar.  Geef in plaats daarvan de camerabeelden bij de politie af. Zodat de daders gepakt kunnen worden en de slachtoffers hun schadevergoeding kunnen laten claimen.

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.