Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Een belangenbehartiger kiezen bij letselschade: vijf vragen

11 oktober 2016 Letselschade informatie

Een belangenbehartiger kiezen bij letselschade: vijf vragen

Of u nu whiplash klachten hebt na een achterop aanrijding of letselschade hebt opgelopen door  een hondenbeet, u doet er altijd goed aan om een belangenbehartiger in te schakelen. Deze kan u bijstaan bij het claimen van een schadevergoeding en weet de weg in het juridische doolhof, waardoor u zich kunt richten op uw herstel.

Sterker nog, in de meeste gevallen is de schadevergoeding die een belangenbehartiger voor u binnensleept vele malen hoger dat wat u zelf had kunnen claimen.

Maar hoe moet u een belangenbehartiger kiezen bij letselschade? Waar moet u op letten? En loont het om voor een no cure no pay-constructie te kiezen? JBL&G helpt u en beantwoordt vijf vragen over het kiezen van een belangenbehartiger bij letselschade. Bij meer vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.

Vijf vragen

Kies ik voor een advocaat of jurist bij letselschade?
Is er een termijn waarbinnen ik de letselschade moet claimen?
Moet ik betalen voor mijn belangenbehartiger bij letselschade?
Wanneer kies ik voor een no cure no pay-constructie?
Hoe zit het met mijn rechtsbijstandsverzekeraar?

Belangenbehartiger kiezen bij letselschade

Kies ik voor een advocaat of een jurist bij letselschade?

Belangenbehartiger kiezen bij letselschade? Zowel een letselschadejurist als -advocaat zal zich inzetten voor uw belangen als letselschadeslachtoffer, daar hoeft u niet over te twijfelen. Beiden werken professioneel en vakkundig, zijn opgeleid in de rechten en gespecialiseerd in letselschade. En beiden zullen er alles aan doen om voor u een hoge schadevergoeding te krijgen.

Er zijn echter twee grote verschillen tussen een letselschadejurist en -advocaat die van belang zijn:

  • Een advocaat mag procederen voor de rechtbank, een jurist mag dat niet;
  • Een jurist mag gratis werken voor letselschadeslachtoffers, een advocaat mag dat niet.

Of u de hulp van een letselschadejurist inroept of juist die van een advocaat, hangt dus af van twee bovenstaande punten. Meer weten? Klik hier.

Procederen bij de rechtbank
In letselschade is het vaak niet nodig om met de zaak naar de rechter te gaan. Vaak wordt een letselschadezaak geregeld tussen de belangenbehartiger van het slachtoffer en de verzekeraar van de aansprakelijke. Mochten deze twee er niet uitkomen, dan kunnen zij een deelgeschilprocedure starten. Dit mag een jurist wél doen en dit kost het slachtoffer niets.

Gratis rechtshulp
Zoals hierboven staat beschreven, mag een jurist gratis werken voor slachtoffers van letselschade. Een advocaat werkt in de meeste gevallen met een uurtarief. Gaat u in zee met een jurist die u gratis rechtshulp aanbiedt? Vraag hier dan altijd zwart op wit een verklaring van.

Is er een termijn waarbinnen ik de schade moet claimen?

Ja. In de meeste gevallen moet u binnen vijf jaar de aansprakelijke partij aansprakelijk gesteld hebben. In sommige gevallen is deze termijn korter. Lees op deze pagina meer over verjaring na een achterop aanrijding. Een goede belangenbehartiger zal altijd vragen wanneer het ongeval heeft plaatsgevonden. Dit doet hij omdat – wanneer de verjaringstermijn is verstreken – u met lege handen staat wanneer de tegenpartij nog niet aansprakelijk is gesteld. Het is overigens wel belangrijk om zo snel mogelijk de tegenpartij aansprakelijk te stellen en niet langer te wachten dan nodig is. De gebeurtenis ligt dan nog vers in het geheugen en eventuele getuigen kunnen makkelijker worden opgespoord.

Moet ik betalen voor mijn belangenbehartiger bij letselschade?

Nee. In principe komt u als slachtoffer van letselschade in aanmerking voor gratis juridische bijstand. Dit is omdat u het recht hebt de kosten van een belangenbehartiger te claimen als schadepost bij de wederpartij. Echter, alleen als:

  • Het redelijk is om een belangenbehartiger in te schakelen;
  • De kosten van deze belangenbehartiger redelijk zijn.

Meestal is dit het geval. Uw belangenbehartiger zal dan zijn of haar rekening indienen bij de tegenpartij. U hoeft dat dus niet te doen, en u hoeft ook geen kosten voor te schieten.

Wanneer kies ik voor een no cure no pay-constructie?

Sinds een tijdje is het in Nederland toegestaan om een no cure no pay-constructie aan te gaan met een letselschadeadvocaat of -jurist. Dit houdt in dat uw belangenbehartiger een percentage van uw schadevergoeding krijgt. U betaalt dus alleen als u daadwerkelijk een schadevergoeding krijgt. Een deel van deze schadevergoeding gaat in dat geval echter naar uw belangenbehartiger.

Gaat u een belangenbehartiger kiezen bij letselschade? In de meeste gevallen is het niet verstandig om voor zo’n constructie te gaan. Immers, u hebt recht op gratis juridische bijstand, waarbij u de volledige schadevergoeding kunt houden en dus ál uw kosten vergoed krijgt.

Er is echter een uitzondering: is de aansprakelijkheid voor uw schade niet erkend door de wederpartij en ziet het er niet naar uit dat dit gaat gebeuren? Dan kunt u ervoor kiezen een no cure no pay-constructie aan te gaan. De kans dat u iets moet betalen is dan klein. En een schadevergoeding waar u een deel van kwijt bent aan uw belangenbehartiger, is nog altijd meer dan géén schadevergoeding.

Weet u niet zeker of de aansprakelijkheid erkend wordt? Informeer eerst bij een jurist die u gratis bijstand kan bieden. Sommige kantoren, zoals JBL&G, nemen zaken waarbij de aansprakelijkheid nog niet erkend is aan voor eigen risico. Lukt de aansprakelijkstelling niet, dan hoeft u nog steeds niets te betalen. U krijgt dit zwart op wit bevestigd.

Hoe zit het met mijn rechtsbijstandsverzekeraar?

Hebt u een rechtsbijstandsverzekeraar, dan zult u waarschijnlijk eerst daar aan denken bij een belangenbehartiger kiezen bij letselschade. Helaas horen wij in de praktijk veel klachten over rechtsbijstandsverzekeraars bij letselschade.

Het probleem is dat uw rechtsbijstandsbehandelaar een bepaald aantal uren krijgt per dossier. Gaan er meer uren in zitten, dan krijgt hij deze niet uitbetaald. Het loont dus niet voor uw belangenbehartiger om veel tijd in uw dossier te steken. Dit kan resulteren in slechte communicatie en een (te) lage schadevergoeding.

Als uw zaak al loopt bij een rechtsbijstandsverzekeraar, dan kunt u gratis overstappen naar een andere belangenbehartiger.

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.