Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Automobilist botst van achteren op uw auto, wie is schuldig?

13 mei 2016 Auto ongeluk

Automobilist botst van achteren op uw auto, wie is schuldig?

Bij een aanrijding is de eerste vraag: wie is schuldig? Bij een aanrijding van achteren is meestal de achterop rijdende auto schuldig. Toch zijn er een paar situaties waarin u als voorligger schuldig kan worden bevonden.

Bijvoorbeeld als u plotseling hard moest remmen voor een stoplicht, verkeersbord, flitspaal of dier. Of als u van achteren bent aangereden op het moment dat u van rijbaan wisselde of inhaalde. In dit artikel gaan wij dieper in op de schuldvraag bij een botsing van achteren tussen twee auto’s.

In dit artikel:
– Achterop rijdende auto is in principe altijd schuldig
– Achterste bestuurder niet altijd schuldig
– Remmen zonder verkeersnoodzaak
– Samenvatting

Vragen? Neem contact op

De achterop rijdende auto is in principe altijd schuldig

Volgens de wet moet een bestuurder in staat zijn om zijn auto tot stilstand te brengen binnen de afstand waarover hij de weg kan overzien en waarover deze vrij is.

Dat betekent dat uw achterligger voldoende ruimte voor zich op de weg moet hebben om te stoppen, zonder u te raken.

De achterop rijdende auto die op uw auto botst, is dus in principe altijd schuldig. Daarmee is hij ook aansprakelijk voor het vergoeden van uw letselschade.

Achterste bestuurder niet altijd schuldig

Er zijn een paar situaties waarbij u als voorligger toch schuldig kunt worden bevonden. Lees ook ons artikel: aansprakelijkheid bij een kop-staartbotsing.

Bij onverwachts en plotseling hard remmen zonder noodzaak

Bijvoorbeeld, hard remmen vlak voor een verkeersbord, groen stoplicht of een stoplicht dat op oranje springt op het moment dat u nog ver weg bent. Dat wordt allemaal gezien als hard remmen zonder noodzaak. Ook bij plotseling hard remmen voor een flitspaal kunt u schuldig worden bevonden.

Vragen? Neem contact op

Bij remmen voor ‘kleine dieren’

Als u plotseling hard remt voor een overstekende kat of eend en de achterop rijdende auto u niet meer kan ontwijken. U mag alleen afremmen als daar een verkeersnoodzaak voor is. Bijvoorbeeld als uzelf of een ander persoon letsel zou kunnen oplopen als u niet remt. Bij een aanrijding met kleine dieren (kleiner dan een hond) is dit niet het geval. Anders is het bij een groep ganzen of zwanen. Dan kan er wel een verkeersnoodzaak zijn.

Als u van rijbaan wisselt of inhaalt

Als u van rijbaan wisselt of inhaalt en uw achterligger tegen u aanbotst, kunt u aansprakelijk worden gesteld voor de schade. Uw achterligger kan stellen dat u hem hebt afgesneden door direct voor hem te gaan rijden en plotseling te remmen.

Let op: Ook in deze gevallen geldt dat uw achterligger voldoende afstand moet houden. Hield hij niet voldoende afstand, dan is hij alsnog schuldig aan de kop-staart botsing.

Heeft u een juridische vraag over een aanrijding van achteren? Volg de link en bekijk onze pagina of mail uw vraag naar onze juristen.

Vragen? Neem contact op

Remmen zonder verkeersnoodzaak

Wanneer er daadwerkelijk sprake is van remmen zonder verkeersnoodzaak (kan het geval zijn bij remmen voor dieren) kan de achterop-rijdende auto zijn schade verhalen op de auto die zo plotseling remde.

Zie ook ons artikel: botsing van achteren door plotseling hard remmen

Samenvatting

Volgens de wet is de achterop rijdende auto, die achterop uw auto botst, vrijwel altijd schuldig. Uitzonderingen zijn situaties waarin u uw voorganger ‘snijdt’ als u van rijbaan wisselt of inhaalt. Ook wanneer u plotseling hard remt zonder verkeersnoodzaak kunt u de schuld krijgen van een aanrijding van achteren.

Bijvoorbeeld in het geval dat u onverwachts op de rem gaat staan voor een groen stoplicht, flitspaal, verkeersbord of overstekend dier. Toch moet uw achterligger ook in deze gevallen voldoende afstand houden. Hield hij niet voldoende afstand, dan is hij alsnog schuldig aan de kop- staart botsing.

Vragen? Neem contact op

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.