Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Aanrijding door gladheid

12 januari 2017 Schadeclaim

Aanrijding door gladheid

“Ik heb een ongeluk gehad door gladheid van de weg, wie kan ik daarvoor aansprakelijk stellen?” Deze vraag krijgen wij vaak voorgelegd. Aanrijding door gladheid? Lees verder.

Er zijn veel verkeersongelukken gebeurd omdat het zo glad op de weg was, zo melden diverse media.   Rijkswaterstaat noemde de wegen spekglad. Geen wonder dus dat er veel meer ongelukken dan gewoonlijk plaatsvinden. Bij verkeersongevallen op de snelweg komt helaas veel ernstige letselschade voor.

Wie is schuldig bij een aanrijding door gladheid?

In de meeste gevallen is een valpartij of een ongeval door gladheid eigen schuld en kan er niemand voor aansprakelijk gehouden worden. Iedereen moet immers zijn eigen verantwoordelijkheid nemen als het glad is. In de meeste gevallen wordt er ruimschoots gewaarschuwd voor gladheid op de wegen. Voetgangers, fietsers en auto’s moeten hier dan ook rekening mee houden. Zij moeten extra voorzichtig zijn wanneer het glad is.

Is de gemeente aansprakelijk voor ongevallen door gladheid?

Artikel 174 BW van het wetboek zegt:

“De bezitter van een opstal die niet voldoet aan de eisen die men daaraan in de gegeven omstandigheden mag stellen, en daardoor gevaar voor personen of zaken oplevert, is, wanneer dit gevaar zich verwezenlijkt, aansprakelijk. (….)

De bezitter is in dit geval de gemeente, provincie of rijk. Een opstal kan in dit geval gezien worden als stoep of straat. Maar een gladde straat wordt niet altijd gezien als een gebrekkige opstal.

Wanneer is de gemeente wel aansprakelijk te stellen voor ongeval door gladheid?

De gemeente kan wél aansprakelijk worden gesteld als:

 • De gemeente een strooiplan heeft en het zich daar niet aan heeft gehouden. De gemeente kan niet overal strooien. Daarom dienen de medewerkers van de gemeente een strooiplan te volgen. Hierin zijn belangrijke wegen, vrij liggende fietspaden en busbanen opgenomen.
 • Woonerven en parkeervoorzieningen hebben in de meeste gevallen de laagste prioriteit.
 • Op veel sites van gemeenten is het strooiplan te vinden.

Wilt u de wegbeheerder aansprakelijk stellen dan zult u moeten kunnen aantonen dat deze niet aan zijn zorgplicht heeft voldaan.

Inspanningsverplichting wegbeheerder

Een wegbeheerder (gemeente, provincie, rijk) heeft geen resultaatsverplichting maar een inspanningsverplichting. Als er volgens het strooiplan is gewerkt en u weet dat het glad is, of u zou dat hebben kunnen weten, en u valt of krijgt door gladheid een aanrijding, dan bent u zelf aansprakelijk voor uw schade. Anders ligt het natuurlijk als u bent aangereden door een ander als gevolg van gladheid. U kunt dan die ander aansprakelijk stellen voor uw letselschade.

Aangereden als gevolg van gladheid

Als een ander u aanreed als gevolg van de gladheid, kunt u natuurlijk deze andere partij gewoon aansprakelijk stellen.

 • Vul dan het schadeaanrijdingsformulier ((SAF)ter plekke in
 • Maak foto’s van de situaties
 • Noteer namen, adressen en telefoonnummers van getuigen
 • Lees ons stappenplan voor meer informatie over wat te doen na een ongeval

Kop-staart botsing bij gladheid

Ook bij gladheid is de achteropkomende automobilist bijna altijd aansprakelijk te houden voor het ongeval. De bestuurder van de achteropkomende auto is aansprakelijk, omdat de achteroprijder verplicht is voldoende afstand te houden om de auto tot stilstand te kunnen brengen zonder gevaren. Wanneer het glad is, dient men uiteraard nog meer afstand te houden dan bij normale weersomstandigheden.

Vergoeding letselschade door gladheid

Wanneer u bij een aanrijding door gladheid letselschade heeft opgelopen door de schuld van een ander dan kunt u deze schade verhalen op de tegenpartij. Ook al is de weg glad, de normale verkeersregels gelden gewoon nog. Bent u het slachtoffer van een achterop aanrijding, of kreeg u geen voorrang? Dan is de partij die u heeft aangereden aansprakelijk voor uw letselschade.

Ongeval door gladheid tijdens werk

Is er sprake van werk-werkverkeer, dan kunt u in de meeste gevallen uw werkgever aansprakelijk stellen voor de geleden schade. Lees ons blog: Ongeval op weg naar het werk. Er is sprake van werk-werkverkeer wanneer u voor uw werkgever op weg bent van de ene klus naar de andere. Bijvoorbeeld een vertegenwoordiger of een postbode. Is er sprake van woon-werkverkeer, dan zal in de meeste gevallen de werkgever niet aansprakelijk gesteld kunnen worden.

Eenzijdig ongeval door gladheid?

Wanneer u een SVI verzekering op uw auto heeft afgesloten, kunnen alle inzittenden (dus ook de chauffeur) hun letselschade claimen op deze verzekering. Dit is ook het geval als u door gladheid zélf tegen een boom bent aangereden met letselschade als gevolg voor u of één van uw passagiers. Ook dan is het belangrijk dat u een belangenbehartiger in de arm neemt. Want ook al claimt u de schade bij uw ‘eigen’ verzekering, deze verzekering zal niet altijd alle schadeposten waarop u recht heeft willen vergoeden.

Letselschade claimen bij gladheid

Benieuwd naar welke letselschade u kunt claimen bij een verkeersongeluk door gladheid? Dit is bij elk slachtoffer natuurlijk anders. Maar u kunt in ieder geval denken aan:

 • Het eigen risico van uw ziektekosten verzekering.
 • De extra kilometers die u rijdt naar uw dokter of fysiotherapeut.
 • De hulp die u in het huishouden heeft gekregen na het ongeval, ook als dit van uw familie of vrienden was.
 • Gemist inkomen wanneer u niet heeft kunnen werken.

En zo zijn er nog veel meer schadeposten. Het claimen van letselschade is een lastig proces, waar veel specialistische en juridische kennis voor nodig is. Neem daarom altijd een ervaren letselschadejurist om u te helpen bij het claimen van uw schade.

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.