Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

10 adviezen die u krijgt van uw letselschadejurist

7 juni 2017 Algemeen

10 adviezen die u krijgt van uw letselschadejurist

U bent betrokken geraakt bij een ongeval. Daardoor heeft u letselschade opgelopen, dit kan zowel lichamelijke, psychische als materiële schade zijn. Deze schade wilt u graag vergoed zien. Daarom neemt u een letselschadejurist in de arm. Wij doen u vast uit de doeken wat 10 waardevolle adviezen zijn die een ervaren letselschadejurist aan u zal geven.

Advies 1. Ga direct naar het ziekenhuis of uw huisarts

Bent u na het ongeval nog niet in het ziekenhuis of bij uw huisarts geweest? Dan is het belangrijk dat u dit alsnog zo snel mogelijk doet. Als u dit niet doet, kan de verzekeraar van de tegenpartij de relatie tussen uw klachten en het ongeval in twijfel gaan trekken. Dit kan nadelig uitpakken met betrekking tot de hoogte van uw schadevergoeding.

Advies 2. Laat altijd een schadevergoeding claimen. Zelfs bij zeer licht letsel

Een ervaren letselschadejurist zal u aanraden om altijd een letselschadevergoeding te laten claimen. Zelfs als u slechts zeer licht letsel heeft opgelopen. Het kan zijn dat de kosten nog aardig oplopen. U heeft bijvoorbeeld schade opgelopen aan persoonlijke eigendommen, zoals uw fiets, auto, mobiele telefoon, kleding of bril. Of wat dacht u van de rekening die u krijgt van de zorgverzekering?

Daarbij weet u niet hoe uw letsel zich verder gaat ontwikkelen. In sommige gevallen groeit een ogenschijnlijk onschuldig letsel uit tot een ernstige vorm van letselschade. Stel dat u bijvoorbeeld alleen last heeft van nekklachten. U bent blij, maar mettertijd krijgt u steeds meer klachten. Dit kan gebeuren als de nekklachten de eerste tekenen van een whiplash waren.

Advies 3. Bewaar alle bonnen en rekeningen

Het is belangrijk dat u alle bonnen en rekeningen bewaart die u heeft moeten betalen door het ongeval. Zowel directe, als indirecte kosten moeten vergoed worden door de aansprakelijke tegenpartij. Deze bonnen en rekeningen dienen als bewijslast voor het vergoeden van de schade.

Advies 4. Houd een logboek bij

Eén van de eerste adviezen die een ervaren letselschadejurist aan u zal geven, is om een logboek bij te houden. Dit doet u vanaf het moment van het ongeval. U beschrijft dus hoe het ongeval heeft plaatsgevonden en wat uw letselschade is. Na het ongeval blijft u uw logboek bijhouden met informatie zoals:

  • Doktersafspraken
  • Reistijd naar doktersafspraken
  • Gemiste werkdagen of activiteiten
  • De hulp die u krijgt aangeboden door familie en vrienden
  • Hoe het revalidatieproces verloopt
  • Een beschrijving van uw gemoedstoestand

Dit is allemaal belangrijke informatie om de uiteindelijke hoogte van de schadevergoeding te berekenen.

Advies 5. Bewaar originele documenten zelf

In het letselschadetraject zult u meerdere keren documenten moeten opsturen (als u die in uw bezit heeft). U kunt hierbij denken aan het schadeformulier, foto’s van het ongeval en informatie uit uw medisch dossier. Het is ten zeerste aan te raden om altijd een kopie van de originele documenten op te sturen. Dan heeft u altijd een exemplaar achter de hand. U weet immers nooit wat er met de post kan gebeuren of op het kantoor van de WA-verzekeraar. Papieren kunnen altijd kwijtraken.

Advies 6. Geef alleen de relevante informatie uit uw medisch dossier

De WA-verzekeraar wil altijd uw medisch dossier bekijken, maar het is niet nodig om uw hele medisch dossier af te staan. Het is alleen belangrijk om een kopie te maken van de relevante informatie voor het onderzoek.

Alles wat u afgeeft, kan namelijk tegen u gebruikt worden. Stel bijvoorbeeld dat u een aantal jaar geleden last heeft gehad van uw knie. Door het ongeval krijgt u nog meer last van uw knie. De WA-verzekeraar kan dan in twijfel gaan trekken wat de echte oorzaak is van uw letsel. Waardoor u in het ergste geval een lagere schadevergoeding uitgekeerd krijgt. Geef daarom nooit zomaar uw hele medisch dossier af.

Advies 7. Laat alle communicatie via uw letselschadejurist verlopen

Het is belangrijk dat u alle communicatie tussen uw jurist en de WA-verzekeraar laat verlopen. Ga daarom niet in op vragen van de WA-verzekeraar als uw letselschadejurist er niet bij is. Maar stuur de WA-verzekeraar altijd door naar uw jurist.

Doe dit ook niet als u nog geen jurist in de arm hebt genomen. Het is belangrijk om te onthouden dat alles wat u zegt, tegen u gebruikt kan worden.

Advies 8. Houd uw jurist op de hoogte van alle ontwikkelingen in uw situatie

Dit is één van de belangrijkste adviezen die uw jurist u zal geven. Veranderingen in uw dagelijkse situatie kunnen namelijk een grote impact hebben op de hoogte van uw schadevergoeding. Kaart daarom tijdig alle relevante ontwikkelingen aan bij uw jurist. U kunt hierbij denken aan veranderingen in:

  • De toestand van uw letsel: bijvoorbeeld als uw klachten verergeren (of juist verbeteren)
  • Uw psychische gesteldheid: bijvoorbeeld als u een trauma heeft opgelopen
  • Uw werksituatie: bijvoorbeeld als uw contract niet wordt verlengd

Advies 9. Erken uw klachten

Bent u angstig geworden voor een bepaalde plek of situatie door het ongeval? Blijf daar dan niet mee rondlopen. Het is zeer belangrijk dat u uw klachten erkent. Hoe eerder u uw klachten erkent, hoe eerder u herstelt van uw klachten. Dit geldt zowel voor lichamelijke als psychische klachten. Wees bereid om hulp te zoeken. U hoeft dit niet alleen te doen en u hoeft zich al helemaal nergens voor te schamen.

Advies 10. Neem de tijd om rustig te herstellen

Het is begrijpelijk dat u snel weer aan het werk wilt, dat u lekker wilt ravotten met uw kinderen of hond en dat u zo snel mogelijk weer wilt gaan sporten. Maar pas op! U moet niet te overhaast te werk gaan. U wilt immers niet dat u langer dan nodig met uw klachten blijft rondlopen. Of dat u blijvend letsel oploopt, doordat u te snel wilt gaan.

Neem daarom de tijd om rustig te herstellen. Luister goed naar uw lichaam, naar de adviezen van uw revalidatiearts of fysiotherapeut en schakel hulp in waar nodig. Bijvoorbeeld in het huishouden of voor klusjes in en rondom het huis. Alle kosten die hiermee gepaard gaan, dienen te worden vergoed door uw tegenpartij.

Bonusadvies. Zoek altijd naar gratis juridische hulp!

Alle bovenstaande adviezen hoort u te krijgen van een ervaren letselschadejurist. Wij willen daar nog één bonusadvies aan toevoegen. Ga altijd op zoek naar gratis juridische hulp. U heeft daar namelijk recht op als letselschadeslachtoffer. Maak daar dan ook gebruik van.

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.