Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Zelf iemand aansprakelijk stellen bij letselschade

25 april 2018 Letselschade informatie

Zelf iemand aansprakelijk stellen bij letselschade

Hebt u letselschade opgelopen door een ongeval en wilt u een vergoeding voor uw schade? ‘Stel de wederpartij zo snel mogelijk aansprakelijk’, is het advies wat u krijgt. Maar hoe gaat dat dan, iemand aansprakelijk stellen bij letselschade? Wij helpen u verder.

U raakt betrokken bij een verkeersongeval, waarbij u verwondingen heeft en schade aan uw bezittingen. Of u wordt omvergelopen door een hond, bij sport of een spel of hebt op een andere manier schade door een ongeval. Deze letselschade zet een behoorlijke domper op uw leven. U moet niet alleen lange tijd herstellen van uw verwondingen, u hebt ook allerlei onvoorziene kosten. Maak het uzelf gemakkelijker en stel de wederpartij aansprakelijk met een aansprakelijkheidsbrief.

Zelf iemand aansprakelijk stellen bij letselschade, wat houdt dat in?

Wanneer u de schadeclaim voor uw letselschade wilt indienen, en zo de kosten die u maakt naar aanleiding van het ongeval vergoed wil krijgen, zult u eerst de wederpartij aansprakelijk moeten stellen. Dit houdt in dat u aangeeft dat de andere partij een onrechtmatige daad begaan heeft, waar u schade door heeft geleden. De ander is dus aansprakelijk voor uw letselschade. Dit kan echter alleen als er aan de twee onderstaande voorwaarden wordt voldaan:

 • Er is sprake van onrechtmatig of verwijtbaar gedrag;
 • Er is sprake van schade.

Wanneer u letselschade oploopt buiten uw schuld om, en er is een andere partij betrokken die onrechtmatig gedrag heeft vertoond waardoor u nu met de schade zit, dan kunt u deze persoon aansprakelijk stellen.

Wie is er aansprakelijk?

Let wel: soms is het heel simpel aan te wijzen wie de aansprakelijkheid draagt, bijvoorbeeld als u geen verkeersfout maakte maar toch werd aangereden. In andere gevallen zit het net iets ingewikkelder. Wist u bijvoorbeeld dat…

 • In een ongeval met een dier, de eigenaar van het dier in veel gevallen aansprakelijk is?
 • Bij een kettingbotsing er vaak sprake is van gedeelde aansprakelijkheid tussen alle betrokkenen?
 • In een ongeval tussen een gemotoriseerd voertuig en een voetganger of fietser de bestuurder van het gemotoriseerde voertuig in het grootste deel van de gevallen aansprakelijk is, ook al ligt de schuld ergens anders?
 • Bij een ongeval onder werktijd de werkgever meestal aangewezen kan worden als de aansprakelijke partij, ook als de werknemer bijvoorbeeld onderweg is?

Aansprakelijkheid is dus niet altijd even simpel. Wilt u er zeker van zijn dat de aansprakelijkheidsstelling juist verloopt? Zoek dan de hulp van een letselschadespecialist. Die is voor het slachtoffer gratis!

Waarom moet ik iemand zo snel mogelijk aansprakelijk stellen bij letselschade?

U denkt misschien: ‘dat aansprakelijk stellen komt wel, ik wil eerst herstellen van mijn letsel’. En dat is heel begrijpelijk! U hebt misschien geen zin in allerlei juridische processen in deze zware tijd. Toch is het aan te raden niet te lang te wachten met het sturen van een aansprakelijkheidsbrief. Waarom? Omdat uw zaak kan verjaren.

Als uw zaak verjaard is, betekent het dat de schade te lang geleden was om nog aanspraak te kunnen maken op een schadevergoeding.

 • Een letselschadezaak verjaart normaliter na 5 jaar;
 • Andere zaken kunnen soms al na één of drie jaar verjaren;
 • Om te zorgen dat een zaak niet verjaart, kunt u deze stuiten.

De verjaringstermijn begint te lopen na het vaststellen van de schade, of na ontdekking van degene die de schade veroorzaakte. Dus niet na het ongeval zelf. Dit verklaart waarom bijvoorbeeld asbestslachtoffers na lange tijd nog aanspraak kunnen maken op een letselschadevergoeding.

Aansprakelijk stellen met een aansprakelijkheidsbrief

Hoe kunt u iemand zelf aansprakelijk stellen bij letselschade? Dat doet u door het sturen van een aansprakelijkheidsbrief. Dit is waar u aan moet denken bij het sturen van zo’n brief:

 • Voeg uw eigen contactgegevens toe
 • Noem de datum en toedracht van het ongeval
 • Vergeet niet de datum van verzenden te vermelden
 • Een termijn waarin u een antwoord verwacht
 • Verstuur de brief aangetekend, zodat u zeker weet dat hij aankomt
 • Stuur bewijs mee om uw aansprakelijkheidsstelling meer kans van slagen te geven

Deskundig advies

Wilt u zeker weten dat u de juiste informatie hebt over iemand aansprakelijk stellen bij letselschade en dat uw schadeclaim op de juiste plek terecht komt? Neem dan contact op met een belangenbehartiger. Deze neemt het werk van u over en ondersteunt u in dit juridische proces.

De juristen van Juridisch Bureau Letselschade en Gezondheidsrecht staan u bij in deze moeilijke tijd. Zij:

 • Zijn zeer ervaren in het bijstaan van letselschadeslachtoffers.
 • Werken specifiek voor het slachtoffer omdat het hun passie is te zorgen dat deze krijgt waar hij of zij recht op heeft.
 • Werken altijd gratis voor het slachtoffer.
 • Kunnen vandaag nog uw dossier in behandeling nemen.

Iemand aansprakelijk stellen? Gratis juridische bijstand

Als u vandaag nog contact met ons opneemt, bellen wij u zo snel mogelijk terug voor een vrijblijvend adviesgesprek. Onze hulp is altijd gratis!

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.