Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Wat te doen na een aanrijding op de snelweg?

24 oktober 2018 Algemeen

Wat te doen na een aanrijding op de snelweg?

Er vinden dagelijks meerdere ongelukken plaats op de Nederlandse snelwegen. Soms is er alleen sprake van blikschade. Maar vaak komt er ook letselschade bij kijken. Wilt u weten wat u moet doen als het u overkomt? Volg het 5 stappenplan na een aanrijding op de snelweg.

Steeds meer ongelukken op de snelweg

In het afgelopen jaar is het aantal ongelukken op onze snelwegen toegenomen. Dat blijkt uit een uitzending van nieuwsradiostation BNR met Arnold Broekhuis van de ANWB. Het gaat om een forse toename van meer dan 25%:

  • In het eerste half jaar van 2017 vonden er 10.000 ongelukken plaats.
  • In het eerste half jaar van 2018 vonden er 12.800 ongelukken plaats.

De ANWB krijgt deze aantallen door van Rijkswaterstraat en bergingsbedrijven.

Stichting Incident Management Nederland bracht in oktober 2017 ook een stijgingspercentage naar buiten. In vier jaar tijd steeg het aantal ongevallen op de snelweg met 27%. Ook voerde SIMN in 2017 bijna 8.000 meer bergingen uit dan in 2016.

Er is dus een fikse toename van het aantal aanrijdingen op de snelweg. Dat komt volgens de ANWB deels doordat het steeds drukker wordt op de weg. Een andere veelvoorkomende reden is dat mensen niet op tijd hun richting aangeven. Of op het laatste moment proberen in te voegen. Wat u kunt doen als verkeersdeelnemer? Rijden volgens de verkeersregels en altijd scherp zijn. Meer kunt u helaas niet doen. U kunt de andere verkeersdeelnemers immers niet beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om te weten wat u moet doen na een aanrijding op de snelweg.

Stappenplan na een aanrijding op de snelweg

Stel u wordt aangereden op de snelweg. Dan is het gevaar niet direct geweken na de aanrijding. Er razen immers nog meer verkeersdeelnemers over de weg. Neem daarom de volgende 5 stappen na een aanrijding op de snelweg.

Stap 1: creëer een veilige situatie

Het eerste wat u moet doen, is een veilige plek zoeken. Voor uzelf en de andere betrokkenen. U wilt immers niet op de snelweg blijven staan. Of in uw beschadigde voertuig blijven zitten. Probeer daarom zo snel mogelijk naar de berm te gaan. Of ga achter de vangrail staan. Let altijd goed op als u de snelweg oversteekt.

Heeft u een gevarendriehoek in uw auto? Plaats die dan ongeveer op 100 meter van uw voertuig. Zodat andere verkeersdeelnemers tijdig gewaarschuwd worden voor de ongevalssituatie.

Stap 2: oriënteer u

Voordat u de hulpdiensten inschakelt, moet u weten waar u precies bent. U moet immers kunnen vertellen waar u zich op de snelweg bevindt. U kunt uw locatie bepalen door het dichtstbijzijnde groene hectometerpaaltje te raadplegen. Op het hectometerpaaltje staat:

  • op welke snelweg u rijdt;
  • welke richting u oprijdt en;
  • ter welke hoogte u zich bevindt.

Stap 3: bel 112

Als u uw locatie heeft kunnen vaststellen, belt u direct de hulpdiensten. Heeft u ernstige verwondingen opgelopen? Dan moet u naar het ziekenhuis worden gebracht. Als u licht letsel heeft opgelopen, is dit wellicht niet nodig. Is uw voertuig onbruikbaar geworden door de aanrijding? Dan moet er ook een bergingsdienst komen om u en uw voertuig mee te nemen.

Stap 4: vul het schadeformulier in

Terwijl u op de hulpdiensten wacht, kunt u alvast het schadeformulier invullen. Zorg ervoor dat u de voorkant zo volledig mogelijk invult. Laat dit ook door de tegenpartij doen. Controleer alle ingevulde informatie vóórdat u het formulier ondertekent. Onderteken het schadeformulier niet als u het ergens niet mee eens bent. Laat u in geen geval onder druk zetten om toch te tekenen.

Heeft zowel u als de tegenpartij geen schadeformulier bij de hand? Dan kunt u het formulier ook online invullen via MobielSchadeMelden.

Stap 5: maak foto’s

Maak zoveel mogelijk foto’s van het ongeval. Alle foto’s die u maakt, kunt u als bewijsmateriaal aandragen in uw letselschadezaak. Denk hierbij bijvoorbeeld aan foto’s van:

  • Uw letsel
  • De materiële schade aan uw voertuig en andere persoonlijke eigendommen
  • De ongevalssituatie
  • Het hectometerpaaltje zodat u kunt aantonen waar het ongeval precies heeft plaatsgevonden
  • Eventuele verkeersborden

Tip: ga altijd direct naar uw huisarts

Na een verkeersongeval is het belangrijk dat u direct naar uw huisarts gaat. Ook als u slechts zeer lichte klachten heeft opgelopen. Ten eerste omdat uw klachten kunnen verslechteren. En ten tweede omdat uw huisartsenbezoek een vorm van bewijsmateriaal is. Dit bezoek toont namelijk het causale verband tussen de aanrijding en uw klachten aan.

Schakel daarna een ervaren jurist in die de schadevergoeding voor u claimt. Zodat u kunt herstellen van uw letsel en bij kunt komen van de schrik. Want een aanrijding op de snelweg gaat u niet in de koude kleren zitten.

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.