Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Verlies zelfwerkzaamheid na een verkeersongeval

17 mei 2014 Letselschade informatie

Verlies zelfwerkzaamheid na een verkeersongeval

Wanneer u een ongeval is overkomen en u lijdt letselschade, kan het zijn dat u bepaalde klussen in en om het huis niet meer zelf kunt uitvoeren. Dit heet verlies van zelfwerkzaamheid. Wanneer een ander aansprakelijk is voor het ongeval dat u is overkomen, bijvoorbeeld als u bent aangereden terwijl u voorrang had, dan kunt u deze schadepost claimen bij de aansprakelijkheidsverzekeraar .

Verlies van zelfwerkzaamheid

Maar wat houdt dat nu precies in, deze schadepost? Volgens de Letselschade Raad is de definitie van zelfwerkzaamheid:

“Het arbeidsvermogen dat wordt benut in de privé sfeer voor het verrichten van werkzaamheden in, aan of rond de woning en die ook tegen betaling door anderen (vakmensen) kunnen worden verricht.”

Dat is een ruime definitie. Het gaat erom dat u deze werkzaamheden en klussen normaliter zelf had gedaan, maar nu niet meer kan door uw letsel. Onder zelfwerkzaamheid vallen in ieder geval onderstaande klussen:

  • reparatiewerkzaamheden aan uw huis;
  • schilderwerkzaamheden binnen en buiten;
  • tuinwerkzaamheden;
  • behangwerkzaamheden.

Kortdurend verlies van zelfwerkzaamheid als gevolg van het ongeval
Als het letselschadeslachtoffer maar heel even ongeschikt zal zijn om de werkzaamheden zelf uit te voeren, maar deze na herstel gewoon kan oppakken, dan zal van een letselschade slachtoffer verwacht mogen worden dat hij de kluswerkzaamheden even uitstelt en er later weer aan begint.

Een letselschade slachtoffer moet namelijk voldoen aan zijn schadebeperkingsplicht. Dit betekent dat hij zijn schade zoveel mogelijk moet beperken en moet zorgen dat deze niet hoger uitvalt dan nodig. Alleen wanneer er werkzaamheden echt dringend moeten worden uitgevoerd en het slachtoffer hier hulp voor moet inschakelen, dan zal de tegenpartij deze kosten moeten betalen. Bijvoorbeeld bij een lekkend dak.

U kunt hier zelf uw letselschade als gevolg van verlies zelfwerkzaamheid uitrekenen. U krijgt direct te zien hoe hoog uw schade op dit moment is!

Langere tijd verlies van zelfwerkzaamheid als gevolg van het ongeval
Wanneer vergoedt de verzekeraar bij letselschade doe-het-zelf-klussen? Het letselschade slachtoffer moet aannemelijk maken welke klussen hij zonder ongeval zelf zou hebben uitgevoerd. Hier is bewijs voor nodig. Vraag daarom om een verklaring van iemand die u in het verleden soortgelijke klussen heeft zien uitvoeren.

Hield u altijd zelf de tuin bij, maar kunt u geen onkruid meer wieden omdat u rust moet houden na uw letsel? Wellicht kan uw echtgenoot, uw kinderen, de buren of iemand anders verklaren dat u dit zelf deed, maar nu een tuinman moet inschakelen.

Vraag offertes op

Moet u professionals inschakelen om klussen in en om het huis uit te voeren? Moet u bijvoorbeeld de buitenkant van uw huis schilderen? Het is handig om bij een paar schilders en/of aannemers offertes op te vragen om deze voor te leggen aan de tegenpartij. Wanneer aannemelijk is dat het slachtoffer zonder ongeval deze werkzaamheden zelf zou hebben uitgevoerd, dan dienen deze kosten door de wederpartij vergoed te worden. Het is verstandig om eerst goedkeuring van de aansprakelijkheidsverzekeraar te vragen, voordat je daadwerkelijk opdracht geeft om de werkzaamheden te laten uitvoeren!

Moet het letselschadeslachtoffer de klussen zwart laten uitvoeren?

  • Niet zwart laten uitvoeren!
  • Het is niet noodzakelijk om de werkzaamheden altijd zwart te laten uitvoeren.
  • Bij sommige klussen kan dit zelfs zeer onverstandig zijn.

Welke klussen vallen onder verlies zelfwerkzaamheid bij letselschade?
Meestal wordt alleen gedacht aan het onderhoud van het huis of het bijhouden van de tuin. Maar ook het onderhoud van bijvoorbeeld uw boot, het uitlaten van uw hond of het laten berijden van uw eigen paard vallen onder deze schadepost. Zie voor meer schadeposten op onze pagina Schadeposten bij letselschade.

Normen vastgesteld door Letselschade Raad

De Letselschade Raad heeft richtlijnen vastgesteld voor de bedragen die een slachtoffer jaarlijks maximaal mag claimen voor de schadepost verlies van zelfwerkzaamheid. Ga niet zomaar akkoord met deze normen voor verlies van zelfwerkzaamheid. Als de schade aantoonbaar hoger ligt, hoef je deze richtlijn niet te volgen!

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.