Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Letselschade in de praktijk: verkeersongeval 

7 maart 2016 Auto ongeluk

Letselschade in de praktijk: verkeersongeval 

Een aanrijding in het verkeer veroorzaakt meestal nare klachten en kan grote gevolgen hebben op het dagelijks leven van het slachtoffer. Welke schadevergoeding staat daarvoor? En met welke klachten krijgt het slachtoffer te maken?

In dit praktijkvoorbeeld bespreken we een casus waarin het slachtoffer tijdelijk arbeidsongeschikt raakte door een aanrijding tussen twee auto’s.

Inhoud van dit artikel:

 1. Hoogte van de schadevergoeding
 2. De toedracht van het verkeersongeval
 3. Letsel bij een aanrijding
 4. Schadeposten van het slachtoffer

Schadevergoeding van € 45.000

De schadevergoeding die het slachtoffer van het verkeersongeval kreeg toegekend was € 45.000, ten behoeve van:

 • Materiële schade aan o.a. de auto;
 • Verlies aan verdiencapaciteit;
 • Huishoudelijke hulp;
 • Medische kosten.

 De toedracht van het verkeersongeval

In 2012 vond er een aanrijding plaats op een kruispunt in Lelystad. Het slachtoffer reed over het kruispunt en een medeweggebruiker, de wederpartij, verzuimde om voorrang te verlenen. Hierdoor ontstond er een botsing.

Aansprakelijkheid van de automobilist

Als twee auto’s op elkaar botsen is de weggebruiker die de verkeersregels heeft overtreden, aansprakelijk voor het ongeval. Als er politie aanwezig is, maakt deze een proces verbaal op. Hierin staat wie de schuldige is. Op grond van de wet is de schuldige verplicht de schade te vergoeden. In dit geval is de schuldige dus automobilist die geen voorrang verleende.

Meer weten over letselschade bij een verkeersongeval? Klik hier.

 Letsel bij een aanrijding

Direct na het ongeval kreeg het slachtoffer last van de volgende klachten:

 • Pijn in de nekwervels en het achterhoofd
 • Misselijkheid
 • Duizeligheid
 • Dagelijkse hoofdpijn
 • Stijfheid
 • Concentratieproblemen
 • Opstartproblemen

Hierdoor raakte het slachtoffer tijdelijk arbeidsongeschikt.

Daarnaast heeft het slachtoffer lange tijd klachten en beperkingen ervaren in zijn nek en rug. Dit nam wel af door het nemen van rust en het volgen van medische fitness. Maar helaas kreeg het slachtoffer weer snel last van de klachten bij inspanning en temperatuurveranderingen. Hierdoor was hij genoodzaakt voor langere tijd medische fitness te volgen.

Whiplash klachten

Hier is sprake van whiplash klachten. Whiplash betekent zweepslag. Door een plotselinge beweging gaat het hoofd te snel naar achteren en naar voren (‘flexi-extensie beweging’), waardoor de spieren overbelast raken. Dit kan allerlei gezondheidsklachten tot gevolg hebben, waarvan bovenstaande veelvoorkomend zijn. Jaarlijks krijgen 15.000 tot 30.000 mensen last van whiplash klachten.

Meer weten over whiplash klachten? Lees onze pagina daarover.

Schadeposten van het slachtoffer

Een schadevergoeding is bedoeld om het slachtoffer zo veel mogelijk terug te brengen in de staat waarin hij of zij was voor het ongeval plaatsvond. Alle kosten die gemaakt worden naar aanleiding van het ongeval moeten vergoed worden, naast de kosten die hij of zij nog zal maken  Zoals eerder vermeld, kreeg het slachtoffer een totale schadevergoeding van € 45.000. Dit bedrag is onder te verdelen in de volgende schadeposten:

 • Verlies aan verdiencapaciteit;
 • Verlies van zelfwerkzaamheid;
 • Vergoeding medische kosten en materiële schade.

Verlies aan verdiencapaciteit

Als het letsel het slachtoffer zodanig belemmert dat hij of zij een tijd niet meer kan werken (in loondienst of als zelfstandige), dan zorgt dit voor verlies van inkomen. De juridische term hiervoor is schade ten gevolge van een verlies aan verdienvermogen. Het slachtoffer verwacht een bepaald bedrag aan inkomsten en de wederpartij moet de huidige inkomsten (uit vervangend werk of een uitkering) aanvullen tot dat bedrag.

In dit geval raakte het slachtoffer dus tijdelijk arbeidsongeschikt en liep daardoor inkomsten mis. Deze moesten gecompenseerd worden door de wederpartij.

Verlies van zelfwerkzaamheid

Een (verkeers)ongeval kan ervoor zorgen dat het slachtoffer niet meer kan klussen aan zijn huis of niet meer voor het huishouden kan zorgen. Dit noemt men verlies van zelfwerkzaamheid. Als gevolg hiervan moet bijvoorbeeld huishoudelijke hulp worden ingeschakeld om weer op dezelfde manier te kunnen leven als het slachtoffer gewend was te doen voor het ongeval. Dan heeft hij of zij recht op een vergoeding van deze hulp.

Het slachtoffer van dit ongeval kon door zijn klachten geen klussen meer in en om het huis uitvoeren. Hierdoor liep hij er vertraging mee op, die vergoed moest worden door de tegenpartij.

Vergoeding medische kosten en materiële schade

Daarnaast maakte het slachtoffer kosten door de materiële schade die hem werd toegebracht tijdens het ongeluk. Ook maakte hij medische kosten. Denk aan een kapotte auto die gerepareerd moet worden en eigen risico dat betaald moet worden. Deze twee posten werden ook in de schadevergoeding opgenomen.

Wilt u meer lezen over welke schadeposten bij letselschade horen? Lees onze pagina Schadevergoeding bij letselschade.

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.