Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Toename letselschade verwacht bij motorslachtoffers

27 november 2014 Letselschade informatie

Toename letselschade verwacht bij motorslachtoffers

De populariteit van motorfietsen neem toe, ook dit jaar weer. In de eerste maanden van 2016 werden 12,4% meer motoren verkocht dan in dezelfde periode in het jaar ervoor. Meer jongeren rijden op een motor en er is ook een toename in het aantal examens in het motorrijbewijs. Betekent dit ook een evenredige toename in het aantal motorongelukken en slachtoffers van letselschade in 2016?

Toename motorrijders in 2016

In 2013 wijzigden de regels omtrent het rijbewijs voor motoren: een rijbewijs voor zware motoren kan pas in het 24e levensjaar in één keer gehaald worden, of men moet een rijbewijs voor lichte motoren al minstens 2 jaar op zak hebben. Jongeren moeten hun rijbewijs voor zware motoren in drie stappen halen in plaats van in één keer. Deze wijziging zorgde voor een dip in interesse in motorrijden. Vanaf 2015 is de interesse in motorrijden weer flink toegenomen: met 56% onder jongeren. In 2015 deden 11% meer mensen examen voor hun motorrijbewijs dan in 2014. In januari, februari en maart werden er 12,4% meer motoren verkocht dan in dezelfde maanden het jaar ervoor.

Toename motorrijders, ook een toename motorslachtoffers?

De vraag is of een toename in het aantal motorrijders ook zorgt in een toename in het aantal (dodelijke) letselschadeslachtoffers van een motorongeluk. In de laatste jaren was een stijging te zien in het aantal dodelijke slachtoffers van motorongelukken. In 2014 nam het aantal toe van 29 in 2013 naar 55. Een forse stijging dus. Onder die 55 doden waren overigens maar twee vrouwen. Waarom die stijging in dodelijke slachtoffers van motorongelukken? Dat hebben onderzoekers nog niet kunnen verklaren. Wel past het in de trend die vanaf 2011 te zien is, hoe cru het ook klinkt.

Toename motorslachtoffers dit jaar?
In 2015 was er echter weer een daling te zien in het aantal dodelijke motorslachtoffers. Toen vielen er volgens het CBS 47 doden door een motorongeluk. Dit is een daling van 14,5%. Opmerkelijk is dat er onder die doden maar 1 vrouw was. Wat zegt dit over de toekomstverwachting? Een toename in het aantal motorrijders zorgt voor een relatief hogere kans op dodelijke motorongelukken. Maar zoals we hebben gezien, hoeft dit niet zo te zijn. Hopelijk zet de trend door en zijn er dit jaar nog minder (dodelijk) motorongelukken.

Letselschade opgelopen als motorrijder?

Wat als u letselschade hebt opgelopen in een motorongeluk? Wat moet u dan doen? Hoe zorgt u dat u de schadevergoeding krijgt waar u recht op hebt? We weten dat motorrijders kwetsbaarder zijn in het verkeer en dus meer kans hebben om ernstige letselschade op te lopen.

Terechtgekomen in een ongeluk met een motor en letselschade? Neem in ieder geval de volgende stappen:

  • Breng uzelf en andere betrokkenen in veiligheid;
  • Verplaats de voertuigen niet;
  • Bel de politie;
  • Maak foto’s van het ongeval en de schade, of  vraag iemand anders om dit voor u te doen;
  • Benader omstanders met de vraag of zij misschien een getuigenverklaring voor u willen afleggen;
  • Vul het schadeformulier volledig in (ook de achterkant) en onderteken het. Controleer eerst of u het eens bent met wat de wederpartij heeft opgeschreven;
  • Ga langs bij de huisarts om uw klachten te laten onderzoeken en het medisch causaal verband aan te tonen;
  • Stel de wederpartij zo snel mogelijk aansprakelijk door middel van een brief om de verjaringstermijn te stuiten.

Meer weten? Lees onze pagina Wat te doen na een verkeersongeval.

Aansprakelijkheid bij een motorongeluk

Wie is er aansprakelijk bij een motorongeluk? De aansprakelijke partij is degene die een verkeersfout maakte. Dus de partij die geen voorrang verleende, door rood reed, te hard reed of een andere verkeersovertreding beging. Hebben twee partijen schuld aan het ongeval? Dan is er sprake van gedeelde aansprakelijkheid. Beide partijen kunnen dan (een deel van) hun schade verhalen op de verzekeraar van de wederpartij.

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.