Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Studieweekend Letselschade Valencia

14 april 2016 Cursus

Studieweekend Letselschade Valencia

Een studieweekend heet het, maar wie denkt dat dit reisje twee dagen ontspannen is heeft het mis. Vier dagen intensieve cursus door een aantal top docenten van Kerckebosch, dat is wat deze uitgebreide cursus écht inhoudt.

Afgelopen woensdag vlogen drie medewerkers van JBL&G naar Valencia, om na vijf dagen boordevol nieuwe kennis weer naar Amsterdam terug te keren. Elke ochtend volgden we zo’n vier uur een inhoudelijk programma, waarin allerlei interessante letselschade onderwerpen aan bod kwamen.

De hoogtepunten op een rijtje

 • Arvin Kolder (docent Rijksuniversiteit Groningen) gaf een presentatie over zijn proefschrift, over de aansprakelijkheid van de bedrijfsmatige gebruiker (art. 6:181 jo. 6:173, 174, 175 en 179 BW). Een primeur!
 • Renate Dozy  (Senior raadsheer bij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden) gaf een lezing over de onzekere en toekomstige factoren bij schadevaststelling.
 • Chris van Dijk (advocaat Kennedy Van der Laan) sprak over de (nabije) toekomst van affectie- en shockschade.
 • Armin Vorsselman (advocaat bij PlasBossinade) besprak diverse, nuttige recent verschenen rechtspraak/arresten op het gebied van letselschade.

Naast de cursussen van deze vier docenten, werd er natuurlijk tijdens de lunch en op het terras nog flink nagepraat over alle inhoudelijke onderwerpen. Door vijf dagen zo intensief bezig te zijn met collega’s en vakgenoten, komen de leukste discussies op gang. Hoe ga je om met een totaal niet inhoudelijke reactie van de tegenpartij? Wat is de meest effectieve manier om iemand te overtuigen van jouw standpunt? En, minder inhoudelijk, hoe ontzettend leuk is het om een bosje bloemen van een dankbare client te krijgen?

Stadswandelingjan de waard

Inmiddels is het een traditie geworden dat Jan de Waard (advocaat en deelnemer) ons een fantastische rondleiding geeft door de stad waar de cursus plaatsvindt. Dat begon in Rome, waar hij een ontzettende passie voor heeft, maar zette zich (gelukkig voor ons) ook door in Madrid en Valencia. Tijdens deze tocht ontdekten we de mooiste plekjes en verstopte steegjes van Valencia, en dat alles met een juridische insteek.

Zo vertelde Jan bijvoorbeeld over het water tribunaal (Tribunal de les Aigües de València), een gerechtelijke institutie die disputen over water irrigatie beslecht. Deze eeuwenoude vorm van lekenrechtspraak komt nog steeds wekelijks bijeen om recht te spreken. Verder bezochten we de Lonja de la Seda (een vijftiende eeuwse zijdebeurs) en dronken we horchata (soort amandelmelk) in de horchatería Santa Catalina (een horchatería met meer dan honderd jaar geschiedenis).

Wat hebben we nog meer geleerd?

Naast bovenstaande hoogtepunten en de culturele en juridische geschiedenis van Valencia, hebben we nog meer letselschade inhoudelijke kennis opgegaan. Zoals:

 • Er gebeurt in de rechtspraak niet bijster veel op het gebied van whiplash.zaal cursus valencia
 • De Wet Kwaliteit Klachten en Geschillen Zorg is op 1 januari 2016 ingetreden om het klachtrecht in de gezondheidszorg te versterken.
 • Ook alternatieve genezers vallen door deze wet onder de IGZ.
 • Ook circumstantial evidence kan doorslaggevend zijn bij een bedrijfsongeval.
 • Verzekeraars gaan steeds vaker over tot het uitvoeren van een persoonlijk onderzoek bij een letselschadezaak van enig financieel belang.
 • Bij 40% van de WAM-zaken die na twee jaar nog steeds lopen, betreft het een zaak met whiplash letsel.
 • Het maken van redelijke verwachtingen omtrent de toekomstige ontwikkelingen bij een letselschadeslachtoffer is eigenlijk gewoon professioneel koffiedik kijken volgens professor Lindenbergh.
 • Rechters zijn ook maar mensen.

Al met al een tijd waar we op terugkijken als een ontzettend leerzame, uitdagende en fantastische studiereis. Veel dank aan de organisatie vanuit Kerckebosch, alle docenten en andere deelnemers!

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.