Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Op weg naar een klant een auto-ongeluk gekregen. Hoe schade claimen?

28 maart 2019 Algemeen

Op weg naar een klant een auto-ongeluk gekregen. Hoe schade claimen?

U bent voor uw werkgever onderweg naar een klant. Tijdens deze reis krijgt u een auto-ongeluk waardoor u letselschade oploopt. U vraagt zich af wie u aansprakelijk kunt stellen voor de schade. Uw werkgever, omdat het auto-ongeluk onder werktijd gebeurde? Kunt u de schade ook claimen als u het ongeval zelf heeft veroorzaakt? En hoe claimt u de schade? Wij vertellen u er meer over.

Werkgever heeft een vergaande zorgplicht

Er vinden dagelijks ongelukken plaats op de Nederlandse wegen. Als verkeersdeelnemer loopt u dus altijd het risico op een ongeluk. Krijgt u een auto-ongeluk in uw vrije tijd? Dan weet u dat u de tegenpartij aansprakelijk kunt stellen voor uw letselschade. Of dat u zich kunt wenden tot uw schade inzittenden verzekering. Maar wie vergoedt de schade als u een auto-ongeluk onder werktijd krijgt?

Het kan namelijk gebeuren dat u onder werktijd wordt aangereden. Als u bijvoorbeeld op weg bent naar een klant om:

 • Een pakketje af te leveren
 • Een opdracht te bespreken
 • Op locatie werkzaamheden te verrichten

U bent dan onderweg in opdracht van uw werkgever. Wat betekent dat uw werkgever vrijwel altijd aansprakelijk is te stellen voor de letselschade. Zelfs als het een eenzijdig ongeval betreft of u het ongeval heeft veroorzaakt. Uw werkgever heeft namelijk een vergaande zorgplicht voor zijn of haar werknemers.

Wanneer is er sprake van werkgeversaansprakelijkheid?

Een werkgever is vrijwel altijd aansprakelijk te stellen voor ongevallen tijdens werktijd. Deze ongevallen vallen onder de categorie bedrijfsongevallen. Iedere werkgever heeft een vergaande zorgplicht voor zijn of haar werknemers. Dit is terug te vinden in artikel 7:658 BW. In dit artikel wordt gesproken over de werkgeversaansprakelijkheid.

De werkgever wordt verantwoordelijk gehouden voor de veiligheid en gezondheid van de werknemers. Om aan de strenge zorgplicht te voldoen, dient de werkgever extra (voorzorgs-)maatregelen te treffen. Door bijvoorbeeld:

 • Duidelijke instructies te geven zodat u uw werk zo veilig mogelijk kunt uitvoeren
 • De nodige beschermingsmiddelen aan te reiken, zoals veiligheidshelmen, speciale werkschoenen en lasbrillen
 • Toezicht te houden op het naleven van de veiligheidsinstructies

Echter, een werkgever kan geen invloed uitoefenen op het verkeer. Daarom kan er bij een auto-ongeluk onder werktijd niet over werkgeversaansprakelijkheid worden gesproken. Maar dat neemt de strenge zorgplicht van uw werkgever niet weg. Deze zorgplicht staat ook beschreven in artikel 7:611 BW als goed werkgeverschap. Maar wat houdt goed werkgeverschap dan precies in?

Goed verzekerd tegen een auto-ongeluk

U gaat met de auto naar een klant in opdracht van uw werkgever. Uw werkgever weet dat er dan een reëel kans bestaat dat u in een verkeersongeval terechtkomt. Zelfs als u zich aan de verkeersregels houdt. Maar het kan ook gebeuren dat u de macht over het stuur verliest. Of een verkeersfout maakt. Fouten maken is menselijk. Er worden dan ook niet voor niets zelfbesturende auto’s ontwikkeld.

Stel dat u door een andere verkeersdeelnemer wordt aangereden. Of dat u de controle over het stuur verliest en tegen een boom aanrijdt. Dan kunt u ernstige letselschade oplopen. Ook kunnen de financiële consequenties van een auto-ongeluk enorm zijn. Omdat de kans op ernstige letselschade en grote financiële gevolgen aanwezig is, vallen ook verkeersongevallen onder werktijd onder de zorgplicht van de werkgever. Daarom is uw werkgever verplicht om een schade inzittenden verzekering af te sluiten. Deze verzekering zorgt ervoor dat al uw letselschade wordt vergoed. Ook de schade van andere inzittenden dient volledig vergoed te worden.

Zelfs ongevallen buiten werktijd vallen soms onder de zorgplicht van de werkgever. Bijvoorbeeld als u na werktijd nog even langs het postkantoor gaat om een aangetekende brief te laten versturen naar een klant. Of als u met uw collega’s naar werk carpoolt. Dit zijn echter uitzonderingen. In principe is een werkgever namelijk niet aansprakelijk te stellen voor ongevallen tijdens woon-werkverkeer.

Uw werkgever is altijd aansprakelijk, tenzij…

Alle werknemers hebben recht op schadevergoeding na een verkeersongeval tijdens werktijd. Het maakt hierbij niet uit wat voor dienstverband u bent aangegaan met uw werkgever. U kunt aan het werk zijn:

 • op oproepbasis, parttime of fulltime;
 • met een vast of tijdelijk contract;
 • als vaste medewerker, ZZP’er, freelancer, uitzendkracht of stagiaire.

Wat uw dienstverband ook is; uw werkgever is aansprakelijk te stellen voor uw letselschade.

U kunt uw werkgever alleen niet aansprakelijk stellen als u de aanrijding opzettelijk heeft veroorzaakt. Of als u zich roekeloos heeft gedragen in het verkeer. Bijvoorbeeld als u dronken achter het stuur bent gekropen. Uw werkgever moet dit echter wel aantoonbaar kunnen maken.

Hoe werkgever aansprakelijk stellen na auto-ongeluk onder werktijd?

Veel letselschadeslachtoffers vinden het moeilijk om hun werkgever aansprakelijk te stellen. Helemaal als ze het ongeval zelf hebben veroorzaakt. U kunt door verschillende onzekerheden heen gaan. Wat als u uw baan hierdoor verliest? Of de relatie tussen u en uw werkgever bekoelt? Dat wilt u uiteraard niet. Al helemaal niet als u met plezier naar uw werk gaat.

Toch hoeft u daar niet bang voor te zijn. Als het goed is, is uw werkgever goed verzekerd. Uw schadevergoeding wordt uitgekeerd door de verzekeringsmaatschappij van uw werkgever. Kies wel altijd voor de hulp van een ervaren jurist. Zodat de relatie tussen u en uw werkgever goed blijft. Als de emoties hoog oplopen, kunt u wellicht dingen zeggen waar u later spijt van krijgt. Maar dan is het soms al te laat. Een ervaren jurist weet echter precies hoe een dergelijke zaak aangepakt dient te worden.

Tip: verzamel zoveel mogelijk bewijs

Het is belangrijk dat uw bewijsmateriaal heeft van het auto-ongeluk onder werktijd. Zorg er daarom voor dat u na het ongeval:

 • Foto’s maakt van uw letselschade en de verkeerssituatie
 • Het schadeformulier zo volledig mogelijk invult
 • Gegevens van getuigen verzamelt voor eventuele getuigenverklaringen
 • Direct naar uw huisarts gaat na het ongeval

Schakel daarna zo snel mogelijk een ervaren jurist in om uw schadevergoeding te claimen.

Wie is er aansprakelijk voor de letselschade bij een auto-ongeluk onder werktijd? U leest het hier.

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.